Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Η ιστορία της ΑΕΚ
Το ΦΙΠΠΑΚ κάνει πράξη την υπόσχεσή του να ασχοληθεί με την ιστορία των σπουδαιότερων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ελλάδας. Αυτή τη φορά φτιάξαμε ένα αφιέρωμα στην ιστορία της ΑΕΚ. Το αφιέρωμα αυτό περιέχει πολλές πληροφορίες για την πορεία των κιτρινόμαυρων στο πέρασμα του χρόνου. Θα ακολουθήσουν και αφιερώματα στην ιστορία και άλλων ομάδων.
Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.K) είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έγινε στις 30 Μαΐου 1924. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, από την Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε μεγάλη πληθυσμιακή κοινότητα Ελλήνων, όπως και η Σμύρνη. Πρωτεύον άθλημα εκείνη την εποχή ήταν ο στίβος. Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους δασκάλους του (δηλαδή τους Άγγλους) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Το ποδόσφαιρο σιγά σιγά αγαπήθηκε από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος» Βαθυρύακος, ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κ.λπ.
Έμβλημα της ΑΕΚ είναι ο δικέφαλος αετός και τα χρώματα της είναι το κίτρινο και μαύρο. Η επιλογή αυτή έγινε για να τονιστεί η στενή σχέση της ΑΕΚ με την Κωνσταντινούπολη και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. πάρθηκε στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.
Για πολλές δεκαετίες, από το 1930 ως το 2003, το γήπεδο της ΑΕΚ βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η περίοδος 1924 - 1930
Σας θυμίζουμε ότι το 1918 τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με ολέθριες συνέπειες για την Ευρώπη και το 1922 συνέβη η Μικρασιατική καταστροφή. Το 1924, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για την ΑΕΚ. Η νεοσύστατη ομάδα στεγάστηκε στα γραφεία της Χ.Α.Ν. στην οδό Μητροπόλεως. Δύσκολα κάποιος αθλητής πειθόταν να γίνει μέλος μιας νέας ομάδας που ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό και με αβέβαιο μέλλον. Επιπλέον η ΑΕΚ δεν διέθετε δικό της γήπεδο. Την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ αποτέλεσαν οι καλύτεροι παίκτες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη. Οι παίκτες αυτοί ήταν : Νικόλαος Κίτσος (τερματοφύλακας), Ιερεμιάδης (αμυντικός), Θέμος Ασδέρης (αμυντικός), Κεχαγιάς (μέσος), Παρασκευάς (μέσος), Κ. Δημόπουλος (μέσος), Καραγιαννίδης (επιθετικός), Μπάλτας (επιθετικός), Μήλας (επιθετικός), Ηπιάδης (επιθετικός) και Γεωργιάδης (επιθετικός).
Πρόεδρος της ΑΕΚ την περίοδο 1924-1932 ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης.
Η ΑΕΚ μαζί με άλλους συλλόγους της Αθήνας δήλωσε συμμετοχή στο Πρωτάθλημα Αθηνών της σεζόν 1924-1925. Το Πρωτάθλημα αυτό το κατέκτησε ο ΠΑΟ του Απόστολου Νικολαϊδη. Στο Πρωτάθλημα Αθηνών της σεζόν 1925-1926, η ΑΕΚ βρέθηκε στον τελικό αντιμέτωπη με τον ΠΑΟ του Α. Νικολαϊδη. Ο τελικός έγινε στο γήπεδο του ΠΑΟ και νικητής αναδείχθηκε ο ΠΑΟ με 2-1. Στον κιτρινόμαυρο σύλλογο μπήκαν νέα πρόσωπα. Στα τέλη του 1926 ήρθε στην Αθήνα ο θρυλικός Κώστας Νεγρεπόντης, ένας από τους καλύτερους παίκτες της Κωνσταντινούπολης. Ο Νεγρεπόντης είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στα γαλλικά γήπεδα ως το 1926. Μετά τη καριέρα του στην ΑΕΚ, ο Νεγρεπόντης έγινε προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Τον Μάρτιο του 1928 η ΑΕΚ κατόρθωσε να νικήσει τον ΠΑΟ με 3-1.
Η περίοδος 1930-1939
Το 1930 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για πολλές δεκαετίες αυτός ήταν ο χώρος που στέγασε την κιτρινόμαυρη ομάδα.
Τα πρώτα καλά σημάδια άρχισαν να φαίνονται στο Πρωτάθλημα Ελλάδας της σεζόν 1930-1931, όπου η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟ με 2-1 και τον Άρη με 2-0 και κατετάγη στην 4η θέση. Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης (ο οποίος τότε ήταν 35 χρονών), Κλεάνθης Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης.
Το πρώτο της πρωτάθλημα Ελλάδας το κέρδισε το 1939. Τον Ιούνιο του 1939 αντιμετώπισε στον τελικό του Πρωταθλήματος τον Ηρακλή, τον οποίο και νίκησε 3-1 εντός έδρας και 4-2 εκτός έδρας. Κερδίζοντας την ίδια σεζόν και το κύπελλο έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα.
Η περίοδος 1940 - 1959
Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας της σεζόν 1939-1940 η ΑΕΚ με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή κέρδισε και πάλι το τρόπαιο. Σημειώνουμε τη μεγάλη νίκη της επί του Ολυμπιακού με 3-0 (ο Μαρόπουλος έβαλε ένα γκολ). Στον τελικό του Πρωταθλήματος η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, τον οποίο νίκησε 1-0 εντός έδρας και 4-3 εκτός. Τον Οκτώβριο του 1940 η Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η κατοχή είχαν καταστροφικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, κατά συνέπεια και στο ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ καθώς και των άλλων ομάδων επιστρατεύτηκαν για να πάνε στον πόλεμο. Στην περίοδο της Κατοχής (1941-1944) τα περισσότερα γήπεδα ρημάχτηκαν από τα στρατεύματα των κατακτητών. Το γήπεδο της ΑΕΚ γνώρισε την καταστροφική λύσσα των Ιταλών στρατιωτών. Οι Ιταλοί στρατιώτες κατέστρεψαν το αρχείο της ΑΕΚ, άρπαξαν τα παπούτσια, τις φανέλες και τις μπάλες των ποδοσφαιριστών και έπειτα τα πούλησαν στη μαύρη αγορά. Παρά τις δυσκολίες, οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν τη θαρραλέα απόφαση να προσπαθήσουν μόνοι τους να ξαναπαίξουν σε ορισμένους αγώνες. Έτσι λοιπόν έπαιξαν σε λίγους αγώνες μαζί με άλλους γνωστούς συλλόγους. Μετά την απελευθέρωση (1944), όλοι οι άνθρωποι της ΑΕΚ ρίχτηκαν στη δουλειά αγωνιζόμενοι για την ανοικοδόμηση της ομάδας. Η σύνθεση της ΑΕΚ ήταν σχεδόν ίδια με αυτή της Κατοχής. Μόνο 3 παίκτες της ήταν απόντες : ο Χατζησταυρίδης που πήρε μεταγραφή, ο Γιαλαμπίδης που πήρε μεταγραφή και ο Κοντούλης που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στρατιώτες. Μέσα στο 1945 η ΑΕΚ είχε απογοητευτικά αποτελέσματα. Στο Πρωτάθλημα της σεζόν 1945-1946 η ΑΕΚ κατέλαβε τη 2η θέση. Στο Πρωτάθλημα του 1946-1947 η ΑΕΚ κατετάγη 4η, αλλά πέτυχε δύο σπουδαίες νίκες επί του Ολυμπιακού (τον νίκησε 2-0 εντός έδρας και 3-2 εκτός έδρας με πρωταγωνιστή τον Κλεάνθη Μαρόπουλο). Το 1948 η ΑΕΚ έχασε το Κύπελλο Ελλάδας από τον ΠΑΟ. Το 1949 όμως πήρε την εκδίκησή της από τον ΠΑΟ στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.
Το 1956 στον τελικό του Κυπέλλου νίκησε τον Ολυμπιακό με2-1, με πρωταγωνιστές τους Πούλη, Εμμανουηλίδη, Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη, Σταματιάδη.
Η περίοδος 1960-1973
Στο Πρωτάθλημα του 1959-1960 η ΑΕΚ κατέλαβε τη 2η θέση, πετυχαίνοντας παράλληλα δύο σημαντικές νίκες επί του Ολυμπιακού. Τον νίκησε 1-0 εντός έδρας με γκολ του μεγάλου Νεστορίδη και 1-0 εκτός έδρας με γκολ του Σταματιάδη. Το πολυπόθητο πρωτάθλημα ήρθε τελικά το 1963, μετά από πολλά χρόνια αναμονής. Εκείνη τη χρονιά στη Νέα Φιλαδέλφεια με ισοπαλία 3-3 αλλά και καλύτερη διαφορά τερμάτων ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό. Αστέρια της ομάδας ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, Κώστας Νεστορίδης, Πετρίδης, Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Σταματιάδης, Τσαχουρίδης, Κανελλόπουλος, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακας και προπονητής ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι. Το 1964 η ΑΕΚ βγήκε 3η στο Πρωτάθλημα, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο. Στον ημιτελικό ΠΑΟ-ΟΣΦΠ για το Κύπελλο Ελλάδας του 1964, οι οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στο 116’ και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Έτσι αποκλείστηκαν και οι δύο ομάδες και το Κύπελλο δόθηκε στην ΑΕΚ. Το 1966 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός μετά από απόφαση του προπονητή του Μάρτον Μπούκοβι δεν παρουσιάστηκε στο γήπεδο για να αγωνιστεί, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί η ήττα στα χαρτιά με σκορ 2-0. Το επόμενο Κύπελλο για τους κιτρινόμαυρους θα ερχόταν μετά από πολλά χρόνια.
Το 1968 η ΑΕΚ με αστέρια τους Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη, Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου κέρδισε το πρωτάθλημα. Πέτυχε μάλιστα και δύο μεγάλες νίκες επί του Ολυμπιακού. Τον νίκησε 4-1 στο Καραϊσκάκη (με 2 γκολ του μεγάλου Παπαϊωάννου) και 2-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το 1971 κέρδισε το πέμπτο της πρωτάθλημα με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς και αστέρια τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, Αποστόλη Τόσκα και Ανδρέα Παπαεμμανουήλ. Στο Πρωτάθλημα του 1973 η ΑΕΚ κατετάγη 5η.
Η περίοδος 1974-1981 (Εποχή Λουκά Μπάρλου)
Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ και άρχισε η για πολλούς χρυσή εποχή της ΑΕΚ. Προπονητής ήταν ο Ολλανδός (και δημιουργός της μεγάλης ομάδας της Εθνικής Ολλανδίας που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ του 1974) Φράντισεκ Φάντροκ και αστέρια της ομάδας οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, Θωμάς Μαύρος, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Πέτρος Ραβούσης. Η πολυπόθητη ανάκαμψη ξεκινάει. Στο Πρωτάθλημα του 1975 η ΑΕΚ βγαίνει 2η. Στο Πρωτάθλημα του 1976 είναι και πάλι 2η (νικώντας τον ΟΣΦΠ στο Καραϊσκάκη 2-0 με 2 γκολ του τρομερού Παπαϊωάννου). Τη σεζόν 1976-77 η εκπληκτική ΑΕΚ έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις ομάδες Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (ΚΠΡ), ώσπου την σταμάτησε η πανίσχυρη Γιουβέντους, που κέρδισε και το τρόπαιο. Εκείνη η μαγευτική πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των οπαδών της ΑΕΚ. Στις αναμετρήσεις με την ΚΠΡ, μετά την ήττα με 3-0 στο Λονδίνο όλοι είχαν ξεγραμμένη την ΑΕΚ. Όμως η παρέα του Μαύρου, του Παπαϊωάννου, του Τάκη Νικολούδη και του Βάλτερ Βάγκνερ φρόντισε να τους διαψεύσει. Με δύο γκολ του Μαύρου και ένα του Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ οδηγεί τον αγώνα στην παράταση και στα πέναλτι. Στο τέλος επικρατεί με 7-6, δείχνοντας ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει.
Την περίοδο 1977-78 η ΑΕΚ με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι και με τους Μαύρο, Μπάγεβιτς και Βιέρα (σπουδαίος παίκτης της Εθνικής Ουρουγουάης) κατέκτησε το νταμπλ. Στον ημιτελικό ΑΕΚ-ΟΣΦΠ για το Κύπελλο Ελλάδας (17-5-1978), η ΑΕΚ ισοπέδωσε τον ΟΣΦΠ με σκορ 6-1 και με το θεό Θωμά Μαύρο να πετυχαίνει 3 γκολ.
Τη σεζόν 1978-79 με προπονητή τον κορυφαίο Φέρεντς Πούσκας (που είχε οδηγήσει τον ΠΑΟ στον τελικό του Γουέμπλεϊ) και το Μίμη Δομάζο ξανακερδίζει το πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα μπαράζ λόγω ισοβαθμίας, ο Ολυμπιακός δεν θέλησε να αγωνιστεί. Το 1981 η ΑΕΚ βγαίνει 2η στο Πρωτάθλημα. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1978-1979 η ΑΕΚ ισοπέδωσε στην Αθήνα την Πόρτο με σκορ 6-1, αλλά αποκλείστηκε στον επόμενο γύρο από την αχτύπητη και ασυναγώνιστη Νότιγχαμ Φόρεστ (η οποία κατέκτησε τελικά το τρόπαιο).
Σε μεγάλη ακμή ήταν και το φυτώριο της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, αφού ξεκινούσαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.
Η περίοδος 1982-1988
Το 1983 με προπονητή τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο το Μιχάλη Αρκάδη η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον ΠΑΟΚ 2-0. Σε εκείνο τον τελικό Κυπέλλου είχε βάλει 1 γκολ ο Μαύρος και 1 ο Βλάχος. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ δύο ελληνικών ομάδων που διεξήχθη στο - νέο τότε - Ολυμπιακό Στάδιο. Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1985-1986, η ΑΕΚ κατόρθωσε να νικήσει στην Αθήνα την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης με 1-0. Αυτή η περίοδος ήταν δύσκολη και η ΑΕΚ έμεινε μακριά από τους τίτλους. Στο Πρωτάθλημα του 1988 κατέλαβε τη 2η θέση, πίσω από την Πρωταθλήτρια Λάρισα.
Η περίοδος 1988-1996 (Εποχή Μπάγεβιτς)
Το 1988 ήρθε ως προπονητής της ΑΕΚ ο Σέρβος Ντούσαν Μπάγεβιτς. Την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο, προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς και κορυφαίους παίκτες όπως ο Πολωνός Μίροσλαβ Οκόνσκι, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, αρπάζοντας τη μπουκιά από το στόμα του Ολυμπιακού. Στο κρίσιμο ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής (ΟΣΦΠ-ΑΕΚ) στο Ολυμπιακό Στάδιο, η ΑΕΚ κάνει μια τρομερή αντεπίθεση στο 83’ (με Οκόνσκι και Καραγκιοζόπουλο) πετυχαίνοντας το γκολ της νίκης και παγώνοντας τους ερυθρόλευκους.
Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο το 1992 η ΑΕΚ (με Βασίλη Δημητριάδη, Αλεξανδρή, Μπατίστα κ.α.) πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Η χρυσή περίοδος είχε αρχίσει. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανακερδίζει το πρωτάθλημα το 1993 και το 1994 με προέδρους το Γιάννη Καρρά και το Δημήτρη Μελισσανίδη. Αστέρια της ομάδας ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παύλος Παπαϊωάννου.
Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς Γλασκώβης με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο και τον Τόνι Σαβέβσκι. Το 1996 η ΑΕΚ κέρδισε το κύπελλο με προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς (έχοντας αποκλείσει Ηρακλή, ΟΣΦΠ και ΠΑΟ).
Η περίοδος 1997-2003
Το 1997 η ΑΕΚ με προπονητή τον Πέτρο Ραβούση κατέκτησε το Κύπελλο, επικρατώντας του ΠΑΟ στον τελικό με 5-3 στα πέναλτι. Ας παραθέσουμε λίγα στοιχεία για το Κύπελλο Ελλάδας της σεζόν 1996-1997. Στα ημιτελικά η ΑΕΚ βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ΟΣΦΠ. Στο γήπεδό της στις 12-2-1997, νίκησε τον ΟΣΦΠ (του Ντούσαν Μπάγεβιτς) 2-1 (με γκολ του Μπατίστα και του Κασάπη). Στον επαναληπτικό στις 26-2-1997 στο Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ νίκησε 1-0 με γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη. Μετά από αυτούς τους συγκλονιστικούς αγώνες πολλοί είπαν ότι ο μαθητής (Ραβούσης) νίκησε το δάσκαλο (Μπάγεβιτς).
Το 1999 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, σπάζοντας ως πρώτη το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν ήρθε ισόπαλη 1-1 με γκολ του Ζουμπούλη, ενώ ο αγώνας διακόπηκε από τους ενθουσιασμένους φιλάθλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν.
Το 2000 με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη και ηγέτη τον Νικολαΐδη κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος (αφού πρώτα ισοπέδωσε τον ΟΣΦΠ με 3-0 στα προημιτελικά), ενώ την επόμενη σεζόν 2000-2001 προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας αποκλείσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς) με κορυφαίο το Φερνάντο Νάβας.
Το 2002 η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή τον Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος και πρωταγωνιστή τον Ίλια Ίβιτς, το Νικολαΐδη και τον Τσάρτα, ενώ έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό.
Τη σεζόν 2002-2003 επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ καλές εμφανίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς, οι δύο από αυτές σε εντυπωσιακούς αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στυλοβάτες της ΑΕΚ ήταν οι Ζαγοράκης, Τσάρτας, Νικολαΐδης, Κατσουράνης, Καψής, Κασάπης, Ίβιτς, Ράιτ.
Τέλος εποχής σταδίου Ν. Φιλαδελφείας
Το 2003 κατεδαφίζεται το - χτυπημένο κατά ένα μέρος από το σεισμό του 1999 - στάδιο Νίκος Γκούμας (και μαζί με αυτό το κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος), μετά και την καταρχήν ένταξη του "Νέου Γηπέδου ΑΕΚ" στα Ολυμπιακά έργα για τους αγώνες της Αθήνας 2004 ως επίσημου προπονητηρίου του ποδοσφαιρικού τουρνουά. Αργότερα όμως το στάδιο αφαιρέθηκε από το φάκελο των αγώνων, αντικαθιστώμενο από το Γήπεδο Καραϊσκάκη και η ανέγερση νέας έδρας της ομάδας εκκρεμεί μέχρι σήμερα, με την ΑΕΚ να φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ.
Μετά την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας», η ομάδα αναγκάστηκε να φιλοξενηθεί στα γήπεδα των Άνω Λιοσίων, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Ταύρου και της Νέας Σμύρνης. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα έφεραν την ομάδα σε πολύ δύσκολη θέση.
Προεδρία Ντέμη Νικολαΐδη
To καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης γίνεται πρόεδρος της ΑΕΚ και τη σεζόν 2005-06 η ομάδα με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κερδίζει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιτυχία που επαναλαμβάνει τη σεζόν 2006-07 με προπονητή το Λορένσο Σέρα Φερέρ.
Τη σεζόν 2006-07 η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα πριν την πρόκριση από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κέρδισε στην Αθήνα τη μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν.
Η σεζόν 2007-2008 ήταν η χρονιά που η ΑΕΚ ενισχήθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε ύστερα από παρέμβαση του CAS δίνοντας στην ΑΕΚ τη δεύτερη θέση. Στα πλέι-όφ που ακολούθησαν χάθηκε και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ριβάλντο, Ζήκος, Λυμπερόπουλος, Ζήκος, Δέλλας, Μπλάνκο ήταν οι διακριθέντες.
Αλλαγή προέδρου
Το 2008 ο Νικολαΐδης αποχώρησε από την προεδρία της ΑΕΚ και τον διαδέχθηκε αρχικά ο Γιώργος Κιντής και μετέπειτα ο Νίκοs Θανόπουλοs. Οι περισότεροι από τους διακριθέντες της προηγούμενης χρονιάς αποχώρησαν και η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη 16 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, όμως κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ έως τον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ χωρίς ωστόσο να το επιτύχει.
Ορισμένες θρυλικές μορφές της ΑΕΚ
Κλεάνθης Μαρόπουλος (1919-1992)
Γεννήθηκε το 1919 στη Μικρά Ασία και το 1922 λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Το 1933 μετακόμισαν οικογενειακά στην Καλογρέζα και ο Μαρόπουλος γράφτηκε στον τοπικό Εθνικό. Ένα χρόνο μετά εντάχθηκε στην ομάδα των "τσικό" της ΑΕΚ. Το 1936 έκανε το ντεπούτο του με την πρώτη ομάδα. Αγωνίστηκε σαν κυνηγός. Φημιζόταν για το τρομερό του σουτ. Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.
Κέρδισε 2 πρωταθλήματα (1939, 1940), 3 κύπελλα (1939, 1949, 1950) και 4 πρωταθλήματα Αθηνών (1940, 1946, 1947, 1950). Είχε με την ΑΕΚ 205 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες σημειώνοντας 124 γκολ (πρωτάθλημα Αθηνών 134/72, πρωτάθλημα 37/25, κύπελλο 34/27). Φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της ΑΕΚ το 1953.
Κώστας Νεγρεπόντης (1897-1974)
Ο Κώστας Νεγρεπόντης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897. Αγωνίστηκε στην Προποντίδα Ταταούλων, τη Φενερμπαχτσέ και την Πέρα Κλουμπ. Το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε στη Γαλλία όπου δημιούργησε σημαντική φήμη σαν ποδοσφαιριστής μέχρι το 1926 που ήρθε στην Ελλάδα και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε 6 σεζόν σαν ποδοσφαιριστής σε επίσημα ματς. Κατέκτησε μαζί της το κύπελλο 1931-32. Ήταν ο αρχηγός της ομάδας και αγωνίστηκε σαν έξω δεξιά, μέσα δεξιά και σέντερ φορ. Έπαιξε σε 42 επίσημους αγώνες σημειώνοντας 30 γκολ (πρωτάθλημα 6/2, κύπελλο 1/1, πρωτάθλημα Αθηνών 35/27). Αγωνίστηκε και στην Εθνική Ελλάδας.
Έκανε σημαντική καριέρα και σαν προπονητής δουλεύοντας σε αρκετές ομάδες. Στην ΑΕΚ κάθησε στον πάγκο της συνολικά 14 σεζόν, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ για την ομάδα: 1933-36, 1937-40, 1944-48, 1955-59 (τις σεζόν 1947-48, 1956-57, 1957-58 δεν ήταν ο μοναδικός προπονητής). Κατέκτησε με την Ένωση 2 πρωταθλήματα (1939, 1940), 2 κύπελλα (1939-νταμπλ, 1956), 3 πρωταθλήματα Αθηνών (1940, 1946, 1947).
Σπύρος Κοντούλης (1915-1944)
Ο Σπύρος Κοντούλης γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1915 και πήρε μετεγγραφή στην ΑΕΚ το 1935 από την Άμυνα Νίκαιας. Αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ χαφ. Με την ΑΕΚ κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1939, 1940), 1 κύπελλο (1939) και 1 πρωτάθλημα Αθηνών (1940). Έπαιξε συνολικά σε 83 επίσημους αγώνες σημειώνοντας 1 γκολ (πρωτάθλημα 30/1, πρωτάθλημα Αθηνών 44, κύπελλο 9). Με την Εθνική είχε 3 συμμετοχές. Ένα βράδυ τον Απρίλιο του 1944 συνελήφθη από τους Ναζί στο Πεδίο του Άρεως και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Εκεί συνάντησε τον αδελφό του Βασίλη που εκτελέστηκε και το συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Κώστα Χριστοδούλου που βασανίστηκε φρικτά πριν τον αφήσουν ελεύθερο. Ο Σ. Κοντούλης στα μέσα Ιουνίου 1944 οδηγήθηκε με ένα καμιόνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να εκτελεστεί. Όμως στο δρόμο στην περιοχή του Μετς πήδηξε έξω από το αυτοκίνητο τρέχοντας προς την ελευθερία. Τότε δέχθηκε πυρά από Γερμανούς στρατιώτες και έπεσε νεκρός σε ηλικία 29 ετών...
Τίτλοι - Διακρίσεις
• 11 Πρωταθλήματα Ελλάδος (1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994)
• 13 Kύπελλα Ελλάδος (1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002)
• 1 Λιγκ Καπ (1991)
• 2 Σούπερ Καπ (1989, 1996)
• Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση: Ημιτελικά UEFA CUP 1976-77
• Η ΑΕΚ είναι η μόνη ελληνική ομάδα, που έχει αγωνιστεί στα προημιτελικά και των τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ).
ΣτατιστικάΚατάταξη ποδοσφαιριστών συλλόγου ως 1ου σκόρερ Πρωταθλήματος
• 5 Κώστας Νεστορίδης (1959, 1960, 1961, 1962, 1963)
• 3 Θωμάς Μαύρος (1978, 1979, 1985)
• 2 Βασίλης Δημητριάδης (1992, 1993)
• 2 Μίμης Παπαϊωάννου (1964, 1966)
• 2 Ισμαέλ Μπλάνκο (2008, 2009)
• 1 Αλέκος Αλεξανδρής (1994)
• 1 Νίκος Λυμπερόπουλος (2007)
• 1 Κώστας Βασιλείου (1939)
• 1 Γιώργος Δέδες (1976)
• 1 Κλεάνθης Μαρόπουλος (1940)
• 1 Ντέμης Νικολαΐδης (1999)
• 1 Βασίλης Τσιάρτας (1996)
• 1 Ντούσαν Μπάγεβιτς (1980)
• 1 Χένρικ Νίλσεν (1988)
Κατάταξη ποδοσφαιριστών βάσει συμμετοχών στο Πρωταθλήμα
• 483 Μίμης Παπαϊωάννου
• 447 Στέλιος Μανωλάς
• 358 Τόνι Σαβέφσκι
• 297 Στέλιος Σκευοφύλακας
• 293 Λάκης Νικολάου
• 276 Θωμάς Μαύρος
• 269 Ανδρέας Σταματιάδης
• 263 Πέτρος Ραβούσης
• 260 Χρήστος Αρδίζογλου
• 254 Μιχάλης Κασάπης
Κατάταξη ποδοσφαιριστών βάσει τερμάτων στο Πρωτάθλημα
• 233 Μίμης Παπαϊωάννου
• 174 Θωμάς Μαύρος
• 140 Κώστας Νεστορίδης
• 126 Ντέμης Νικολαΐδης
• 94 Κώστας Νικολαΐδης
• 81 Βασίλης Δημητριάδης
• 80 Βασίλης Τσιάρτας
• 67 Ντανιέλ Μπατίστα
• 65 Ντούσαν Μπάγεβιτς
• 65 Νίκος Λυμπερόπουλος
• 63 Ανδρέας Σταματιάδης
Οι μεγαλύτερες νίκες εντός και εκτός έδρας στο Πρωτάθλημα• (1960-61/09-09-61) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Αιγάλεω (8-0)
• (1961-62/20-05-62) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Πανελευσινιακός (8-3)
• (1970-71/04-11-70) Α.Ε.Κ. - Γ.Α.Σ. Βέροια (8-2)
• (1989-90/11-12-89) Α.Ε.Κ. - Α.Ο. Ξάνθης (8-0)
• (1992-93/10-12/92) Α.Ε.Κ. - Κόρινθοs (7-0)
• (1987-88/06/12/87) Α.Ε.Κ. - Γ.Α.Σ. Βεροια (7-1)
• (1989-90/28-10-89) Α.Ε.Κ. - Πανιώνιοs (7-1)
• (1964-65/11-10-64) Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης - Α.Ε.Κ. (1-7)
• (1996-97/04-11-96) Α.Σ.Β. Αθηναϊκός - Α.Ε.Κ. (0-7)
• (2003-04/09-11/03) Α.Π.Ο. Ακράτητος - Α.Ε.Κ. (2-7)
Most league appearances for the club
1 Mimis Papaioannou 483
2 Stelios Manolas 451
3 Toni Savevski 356
4 Stelios Skevofilakas 293
– Lakis Nikolaou
Most league goals for the club
Rank Name Nat Goals
1 Mimis Papaioannou 233
2 Thomas Mavros 174
3 Kostas Nestoridis 140
4 Demis Nikolaidis 125
5 Kostas Nikolaidis 94
6 Vasilis Dimitriadis 81
7 Vasilis Tsiartas 80
8 Daniel Batista 67
9 Nikos Liberopoulos 65
– Dušan Bajević 65
Greek league top scorer with the club
Year Name Nat Goals
1960 Kostas Nestoridis 33
1961 Kostas Nestoridis 27
1962 Kostas Nestoridis 29
1963 Kostas Nestoridis 23
1964 Mimis Papaioannou 29
1966 Mimis Papaioannou 24
1976 Giorgos Dedes 15
1978 Thomas Mavros 22
1979 Thomas Mavros 31
1980 Dušan Bajević 25
1985 Thomas Mavros 27
1988 Henrik Nielsen 21
1992 Vasilis Dimitriadis 28
1993 Vasilis Dimitriadis 33
1994 Alekos Alexandris 24
1996 Vasilis Tsiartas 26
1999 Demis Nikolaidis 22
2007 Nikos Liberopoulos 18
2008 Ismael Blanco 19
2009 Ismael Blanco 14
Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ "antimilitarist21" ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΙΠΠΑΚ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΕΚ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΟΚΟΝΣΚΙ. ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΣΕ DVD ΕΧΑΣΑΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ. ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ, ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΟ Ο ΟΚΟΝΣΚΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι ο Ντέμης Νικολαϊδης ήταν αληθινός ηγέτης. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόπο που πανηγύριζε μπροστά στην κερκίδα των φανατικών όταν έβαζε γκολ σε ντέρμπι. Ήταν πολύ παθιασμένος και το έδειχνε με κάθε τρόπο. Για μένα το πάθος είναι κάτι που πρέπει να το έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς όμως το έχουν ελαχιστοι. Ο Νικολαϊδης διέθετε και υψηλή τεχνική κατάρτιση.
ΑπάντησηΔιαγραφή