Σαρωτικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ανεκδιήγητη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι έτοιμη να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Μιας δημόσιας εκπαίδευσης που είναι ήδη υποβαθμισμένη εξαιτίας και της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης. Τα δυο μεγάλα καπιταλιστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) φρόντισαν άλλωστε να κάνουν ότι μπορούν για να απαξιώσουν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση εδώ και 36 χρόνια που κυβερνούν την Ελλάδα. Είναι γνωστές οι δραστικές περικοπές κονδυλίων, εξαιτίας των οποίων τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν περιέλθει σε δραματική κατάσταση και έχουν βυθιστεί στην παρακμή. Τώρα τα γαλαζοπράσινα ερπετά ετοιμάζονται να παραδώσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρμαιο στις ορέξεις και στα συμφέροντα των εταιριών και των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλαν τη δραστική μείωση του αριθμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων) καθώς και διάφορες άλλες αλλαγές, με το σκεπτικό του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Από τα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ, που λειτουργούν σήμερα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα τέλη του 2011 μόνο τα μισά. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το ότι ανοίγει διάπλατα η πόρτα στους αποφοίτους ιδιωτικών ΙΕΚ και κολλεγίων και θα αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων. Παράλληλα, θα προωθηθεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος (ECTS) με βάση τις διδακτικές μονάδες, οι οποίες θα αποτελούν και σημαντικό κριτήριο για τη διάρκεια των σπουδών. Επίσης, η υπουργός συνέδεσε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με τη δια βίου μάθηση.
Η κυβέρνηση σκοπεύει με περίσσιο θράσος να παραχωρήσει τη διοίκηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε διάφορους μάνατζερ και εκπροσώπους επιχειρήσεων. Οι αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου παιδείας ήταν έντονες και δικαιολογημένες. Το ΚΚΕ ανέφερε ότι : «Η ‘‘διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια’’ των πανεπιστημίων, οι «χορηγοί» ακαδημαϊκών εδρών, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ξεδιάντροπη είσοδος των επιχειρήσεων στη διοίκηση, στη δομή και στο περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ο Συνασπισμός (ΣΥΝ) με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για κατάλυση του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, επιβολή της λογικής των διδάκτρων, παγίωση της μείωσης των δημοσίων πόρων. Παράλληλα ο ΣΥΝ σημειώνει πως με τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την ανώτατη παιδεία ανοίγει ο δρόμος για την αγορά «πιστωτικών μονάδων» που θα προσφέρονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και που θα αναγνωρίζονται για τη λήψη των πτυχίων από τα δημόσια ΑΕΙ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα μετατροπής του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης. Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, το νέο σύστημα χρηματοδότησης των ΑΕΙ μέσω «κουπονιών» ανά φοιτητή είναι «ένα πρόγραμμα εισαγωγής διδάκτρων στα ΑΕΙ που, μέχρι να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι συσχετισμοί για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θα τα πληρώνει, υπό αδιευκρίνιστους ακόμη όρους, το Δημόσιο». Παράλληλα, εκβιάζονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ «να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά τα πρότυπα ξένων πανεπιστημίων που, λόγω στενότητας δημόσιων πόρων, αναγκάζονται να πωλούν τους τίτλους τους σε επιχειρήσεις φραντσάιζινγκ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου