Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ομαδικοί τάφοι δολοφονημένων Κούρδων και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία




Η πρόσφατη ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου στο Μουτκί της επαρχίας Μπιτλίς στην Ανατολία της Τουρκίας (Turkey) υπενθύμισε την τραγική πραγματικότητα των «αδιευκρίνιστων» παρακρατικών δολοφονιών και εξαφανίσεων Κούρδων αγωνιστών του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της τουρκικής επικράτειας.

Η καταγραφή και το άνοιγμα των μαζικών τάφων, ο εντοπισμός των δολοφόνων και η προσαγωγή τους σε δίκη αποτελούν πάγιο αίτημα της κουρδικής πλευράς. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προσαρμοστεί η Τουρκία στις απαιτήσεις της διεθνούς νομιμότητας και να οδηγήσει τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ψήφισμα που εξέδωσε τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική σύνοδό της στη Σμύρνη. Στην Τουρκία έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ένα κίνημα ειρηνικών καθιστικών διαμαρτυριών με σύνθημα «Να βρεθούν οι αγνοούμενοι - Να δικαστούν οι υπεύθυνοι», με σκοπό να πιεστεί η κυβέρνηση Ερντογάν (Erdoğan) και να εντάξει το θέμα στο συνολικό πρόγραμμα «εκδημοκρατισμού» της Τουρκίας. Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο δεν φαίνονται πρόθυμοι να σταματήσουν τις δολοφονίες Κούρδων μαχητών και την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτού του υπόδουλου λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Με τη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων, προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας.

Πρόσφατο δημοσίευμα της αντικυβερνητικής εφημερίδας «Χουριέτ», περιλαμβάνει χάρτη ομαδικών τάφων στην Ανατολία, τον οποίο συνέταξε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με όσα στοιχεία μπόρεσε να συλλέξει. Αν και ο χάρτης δεν αποδίδει στο σύνολό της την οδυνηρή πραγματικότητα, δίνει μια εικόνα της κατάστασης.

Η ανακάλυψη του ομαδικού τάφου στο Μουτκί προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη. Δεκάδες άνθρωποι, μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), βρέθηκαν δολοφονημένοι, χωμένοι μέσα στη γη. Πολλοί από αυτούς, ήταν μαχητές του θρυλικού ΡΚΚ που βρήκαν τραγικό θάνατο στα βουνά της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους εν αγνοία των συγγενών τους.

Η πραγματικότητα των μαζικών τάφων εμφανίστηκε στην επικαιρότητα της Τουρκίας το 1989. Τότε βρέθηκαν πολλά πτώματα στην περιοχή Νεβάλα (ποταμάκι των Χασάπηδων) της πόλης Σίιρτ. Στις 5 Ιουλίου του 2002 η Τουρκία κλονίστηκε για μια ακόμη φορά από την πραγματικότητα των μαζικών τάφων. Ήρθαν στο φως μαζικοί τάφοι που είχαν παραμείνει στο σκοτάδι από την εποχή των συγκρούσεων, στο χωριό Τάνζε της περιοχής Σασόν της πόλης Μπάτμαν. Η περιοχή όμως που κορύφωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τους μαζικούς τάφους ήταν το Κουλπ. Κατά την διάρκεια επιχείρησης της τουρκικής ταξιαρχίας στρατοχωροφυλακής του Μπόλου, στην περιοχή Κουλπ του Ντιαρμπακίρ 11 χωρικοί που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι ¨εξασφάλιζαν τροφή στο PKK¨ εξαφανίστηκαν. Το Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας (DGM) ΤΟ 1997 εξέτασε το περιστατικό. Αφού δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στη δίκη, οι συγγενείς των αγνοουμένων προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ και η Τουρκία καταδικάστηκε να πληρώσει 1 τρις τ.λ. αποζημίωση. Τα οστά των αγνοούμενων χωρικών ανακαλύφτηκαν 10 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2003. Μετά την ανεύρεση ανθρώπινων οστών από χωρικούς του χωριού Αλατζά της περιοχής Κουλπ, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κινητοποιήθηκε. Με την βοήθεια μιας ομάδας χωρικών ο ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 2004. Το γεγονός αυτό μεταφέρθηκε στη βουλή στις 11 Νοεμβρίου 2005. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής βουλής, στην αναφορά της που δημοσίευσε στις 23 Δεκεμβρίου του 2005, αναφέρει ότι οι χωρικοί που είχαν συλληφθεί χάθηκαν από το στρατόπεδο της ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων του Μπόλου. Από τα δείγματα που έστειλε η εισαγγελία, διαπιστώθηκε στην ιατροδικαστική, πως τα οστά ανήκαν στους αγνοούμενους χωρικούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον 23.573 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σημειωθεί στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν κατά τη διάρκεια του έτους 2010, σύμφωνα με μια έκθεση του τουρκικού τμήματος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (IHD).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου