Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Ισλανδία : Απαλλάχτηκε από χρέη – ΔΝΤ και ανακάμπτει !!!!


Παραθέτουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δημοσίευμα για το πώς είναι τώρα η οικονομική κατάσταση της Ισλανδίας, μετά την πρόσφατη άρνησή της να πληρώσει το χρέος της, παρά τις απειλές των διεθνών τοκογλύφων – εκβιαστών.

Η μικρή αυτή χώρα που το 2008 χτυπήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση, είναι αξιοθαύμαστη γιατί κατάφερε να γλυτώσει από τα δεσμά των μαφιόζων του ΔΝΤ και των τραπεζών. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην ετυμηγορία του ισλανδικού λαού στο δημοψήφισμα του 2010. Τότε, οι Ισλανδοί πολίτες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη ορισμένων ισλανδικών τραπεζών προς τους Βρετανούς και Ολλανδούς πιστωτές – τοκογλύφους. Παράλληλα, η χώρα εγκατέλειψε τον αδιέξοδο δρόμο του ΔΝΤ. Και όχι μόνο εγκατέλειψε το ΔΝΤ και αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη των ισλανδικών τραπεζών, αλλά κατάφερε να ανακάμψει ταχύτατα και μάλιστα σημειώνει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης. Πέρυσι η Ισλανδία σημείωσε ανάπτυξη 2,9 % ! Τώρα οι οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε αναβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της χώρας. «Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε» δήλωσε ο οικονομολόγος Λαρς Κρίστενσεν.

Για να δείτε το δημοσίευμα του απεργιακού φύλλου των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας στις 25-2-2012 για την Ισλανδία, κάντε αριστερό κλικ στην παρακάτω εικόνα.Και τώρα παραθέτουμε ένα άρθρο για τη διαγραφή χρεών των Ισλανδών πολιτών που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα http://epam-ir.blogspot.com/ .


Διεγράφησαν χρέη των Ισλανδών πολιτών (αναδημοσίευση)

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, σε μία εκπληκτική ενέργεια που καταδεικνύει ότι οι χρεοκοπημένες οικονομίες μόνο με την διαγραφή χρεών μπορούν να διασωθούν (και ειδικά όταν πρόκειται για χρέη όπως τόκοι από κεφάλαια που έχουν πληρωθεί εις διπλούν ή και τριπλούν όπως στην περίπτωση της Ελλάδας) και όχι με το να φορτωθούν νέα δάνεια.

Την ώρα που στις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα φορτωθεί ένα ακόμα δάνειο 130 δισ. Ευρώ για να φτάσει το 2020 να χρωστά όσα το 2009 (!) η Ισλανδική Ένωση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι με την διαγραφή των χρεών θα επανέλθει σταδιακά στην ανάπτυξη το αργότερο σε δύο χρόνια και ότι τα μέτρα που έλαβε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008 αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Μάλιστα τώρα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί θεωρούν ότι αποτελείται από χρεοκοπημένες προβληματικές οικονομίες!

«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε» δηλώνει ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων.

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά η Ισλανδία έπαιξε πολύ έξυπνα το γεωστρατηγικό της «χαρτί»: Όταν πτώχευσε και άρχισαν οι ταραχές στην φιλήσυχη χώρα και κανείς δεν της από τους δυτικούς της συμμάχους δεν έδινε βοήθεια (η Ισλανδία ανήκει στο ΝΑΤΟ) “φλερτάρισε” επί ένα μήνα με την Ρωσία. Μόλις ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Β.Πούτιν εξήγγειλε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την διάσωση της ισλανδικής οικονομίας» αμέσως σε 24 ώρες η Βρετανία και η Νορβηγία δήλωσαν ότι «Θα βοηθήσουνε άμεσα την Ισλανδία», όπως και έγινε.

Εμείς τρέχουμε για να συνάψουμε ένα ακόμα δάνειο, το μόνο βέβαιο για το οποίο είναι ότι δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, αφού προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4-7% σε μία χώρα με ύφεση 6,8%!

Α, και κάτι άλλο: Στην Ισλανδία οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν αμέσως μετά την χρεοκοπία. Στην Ελλάδα το κράτος «τραπεζοποιήθηκε» με τον διορισμό τραπεζίτη [Λουκάς Παπαδήμος] ως πρωθυπουργού και την πληρωμή των χρεών των τραπεζών από το κούρεμα, από τους πολίτες!

Υπάρχει ελπίδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου