Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Αυτοκτόνησε 45χρονος συμπολίτης μας

Άλλος ένας συμπολίτης μας έγινε αυτόχειρας, δείχνοντας ότι τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται συνεχώς. Ονομάζεται Σάββας Μετοικίδης και ήταν 45χρονος δάσκαλος από τη Σταυρούπολη. Πρόκειται στην ουσία για μια πολιτική αυτοκτονία.

Στο σημείο που απαγχονίστηκε ο 45χρονος δάσκαλος, βρέθηκαν δύο επιστολές. Η πρώτη απευθύνεται στην οικογένειά του και περιέχει και αρκετές λεπτομέρειες για τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει. Η δεύτερη έχει σαφές πολιτικό περιεχόμενο και αποτελεί ένα μανιφέστο όπου εξηγεί τους πολιτικούς λόγους της αυτοχειρίας του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Με επιθυμία του ίδιου εκλιπόντος, όπως ανέφερε στην επιστολή του, θα ταφεί με πολιτική κηδεία.

Ο Σάββας Μετοικίδης, αυτοκτόνησε το απόγευμα του Σαββάτου 21/4/2012,με απαγχονισμό, σε αποθήκη της πατρικής του κατοικίας στη Σταυρούπολη της Ξάνθης όπου είχε πάει για τις διακοπές του Πάσχα. Η ειδήση έχει προκαλέσει σοκ στην περιοχή της Σταυρούπολης αλλά και πανελλαδικά. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν είπαν ότι ο Σ. Μετοικίδης ήταν έντονα πολιτικοποιημένος, με ενεργή συμμετοχή σε απεργίες και κοινωνικούς αγώνες. Συνήθιζε να παίρνει μέρος σε διάφορες κινητοποιήσεις, μεταξύ αυτών και στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου του 2008.

Παρατίθενται παρακάτω λίγα λόγια συναδέλφων του και ανθρώπων που αγωνίστηκαν μαζί του : "Ο Σάββας ήταν πάντα μπροστά στους αγώνες, στις απεργίες, στις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες μέσα και έξω από το σχολείο, για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για το δάσκαλο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το μετανάστη, για ένα άλλο αύριο. Ευαίσθητος, κοινωνικά ανήσυχος, ανοιχτός στους ανθρώπους, δίπλα σε όποιον/α είχε ανάγκη, δεν λογάριασε ποτέ προσωπικό κόστος, κούραση, κίνδυνο. Με το δίκιο και την αλήθεια, ταξιδιώτης του ανοιχτού ορίζοντα, πάντα με το γέλιο στα χείλη, άνθρωπος των πράξεων κυρίως, και όχι των λόγων." .

Θα κλείσουμε το δημοσίευμα με μια φράση του ίδιου του Σ. Μετοικίδη :

"Δε μας ταιριάζει η μοιρολατρία και ο πεσιμισμός. Όταν χρειαστεί θα ξανασμίξουμε τα βήματα και τις καρδιές μας στους δρόμους, θα συντονίσουμε με καλύτερους όρους το βηματισμό μας με τους συναδέλφους καθηγητές, τους φοιτητές και τους μαθητές, όχι μόνο για ν’ αντισταθούμε σε όσα μας ετοιμάζουν, αλλά και για να διεκδικήσουμε όσα ονειρευόμαστε και μας αξίζουν." .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου