Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Οι 4 πιθανοί διάδοχοι της Παπαρήγα στο ΚΚΕ


Το πρόσφατο χαμηλό ποσοστό του ΚΚΕ (4,5 %) στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012, σε συνδυασμό με την απώλεια της τρίτης θέσης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουν ανοίξει τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Πλέον, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το ΚΚΕ μέσα σε λίγους μήνες θα αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα Γενικό Γραμματέα (Γ.Γ.) .
Οι όποιες αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν μάλλον στο 19ο Συνέδριο του κόμματος το Φεβρουάριο του 2013. Το συνέδριο αυτό αναμένεται να κάνει αυτοκριτική και ανάλυση της εκλογικής κατάρρευσης, να ασχοληθεί με θέματα θέσεων, καθώς και με το θέμα της ηγεσίας, έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια.
Η 67χρονη Αλέκα Παπαρήγα είναι Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1991. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και είναι η μακροβιότερη αργηγός κόμματος μετά την μεταπολίτευση αφού έχει συμπληρώσει 21 συνεχή χρόνια στη θέση αυτή.

Παρότι οι πληροφορίες από τον Περισσό είναι πάντα λιγοστές, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν τέσσερα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερα για να διαδεχθούν την Αλέκα Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος. Τα ονόματα αυτά είναι τα εξής  : Θανάσης Παφίλης, Νίκος Σοφιανός, Δημήτρης Αρβανιτάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θανάσης Παφίλης: Είναι ίσως το στέλεχος με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα εκτός ΚΚΕ αφού μετά τη θητεία του στην ευρωβουλή έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπροσώπησης του κόμματος στα ΜΜΕ και στις πολιτικές εκπομπές ενώ ήταν και από τους βασικούς συντελεστές της συνολικής πολιτικής τοποθέτησης. Γεννήθηκε στη Φθιώτιδα στις 8-11-1954. Σπούδασε Νομική. Στη δικτατορία ήταν μέλος της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ από το 1991. Όμως, δεν είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου (ΠΓ). Έχει διατελέσει βουλευτής, ευρωβουλευτής (2004 - 2009) και Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών (2002 - 2004). 

Νίκος Σοφιανός : Γεννήθηκε το 1965. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας (Γ.Γ.) της ΚΝΕ την περίοδο 1991-2001. Έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου (Π.Γ.) του ΚΚΕ.

Δημήτρης Κουτσούμπας : Ο 52χρονος οικονομολόγος είναι ίσως το πλέον άγνωστο πρόσωπο σε όσους βρίσκονται εκτός ΚΚΕ. Για χρόνια ήταν ο διευθυντής του Ριζοσπάστη. Είναι μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και ένα από τα πρόσωπα που η Αλέκα Παπαρήγα εμπιστεύεται περισσότερο.

Δημήτρης Αρβανιτάκης : Υπήρξε επικεφαλής της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, αλλά έχασε τη θέση του το 2011. Παράλληλα, είναι μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ.

Πέρα από αυτούς τους τέσσερις, έχουν ακουστεί και άλλα πρόσωπα όπως ο Δ. Γόντικας, ο νεαρός Γιάννης Πρωτούλης (γεννημένος το 1977, ο οποίος το 2007 εκλέχτηκε Γ.Γ. της ΚΝΕ) και άλλοι, αλλά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσουν τη θέση του Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου