Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Η Κύπρος στο στόμα του (μνημονιακού) λύκου

Κάθε μέρα που περνάει, σφίγγει όλο και περισσότερο η θηλιά των υποψήφιων δανειστών (τοκογλύφων) γύρω από την Κύπρο, καθώς πλέον εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα και αποδυναμώνονται οι διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να ολοκληρωθεί η παράδοση της χώρας στη χούντα του μνημονίου και των διεθνών τοκογλύφων.

Η μαρτυρική μεγαλόνησος είναι κοντά στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί στην υποθήκευση του μεγάλου ορυκτού πλούτου της, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους διεθνείς τοκογλύφους.

Η κυβέρνηση Χριστόφια ελπίζει σε διάσωση από τη Μόσχα (η οποία όμως πλέον δεν πολιτεύεται με τα ιδεολογικά κριτήρια που θυμόταν από τις σπουδές του στη Σοβιετική Ένωση ο Δ. Χριστόφιας).

Όλα δείχνουν ότι οι τελικές διαπραγματεύσεις για το κυπριακό Μνημόνιο θα πραγματοποιηθούν μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, όταν η κυπριακή οικονομία θα είναι ακόμα πιο εξουθενωμένη και ο νέος πρόεδρος θα είναι απολύτως πρόθυμος να υπογράψει το Μνημόνιο και να ολοκληρώσει την παράδοση της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους.

Ο υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης, που είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του Σχεδίου Ανάν και υπέρ της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω Κατεχόμενων και Τουρκίας στην Ευρώπη, μπορεί να αποδειχθεί το ιδανικό πρόσωπο για τους δανειστές (τοκογλύφους) που έχουν βάλει στο μάτι τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει
 αυτή τη στιγμή ανάγκη από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Γερμανοί αλλά και οι Βορειοευρωπαίοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου απέδωσε σε «ιδιοτελή» συμφέροντα την επίθεση που δέχεται η Κύπρος, καθώς, όπως είπε, «θέλουν να πάρουν τον ρόλο που έχει η Κύπρος ως ένα πολύ σοβαρό διεθνές χρηματο-οικονομικό και επενδυτικό κέντρο, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα σε επενδύσεις στη Ρωσία και η δεύτερη στην Ουκρανία». Δεν είναι μυστικό ότι τα ρωσικά αυτά κεφάλαια θα ήταν ευπρόσδεκτα σε γερμανικές τράπεζες που ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Ρώσων καταθετών.

Τα ενδεχόμενο επανάληψης μετά την Ελλάδα και στην Κύπρο του κουρέματος
PSI είναι μάλλον απίθανο, καθώς θα κατέρρεε η ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία ότι η ελληνική περίπτωση ήταν «μοναδική», με όσες συνέπειες θα επέφερε αυτό στην αξιοπιστία συνολικά της Ευρωζώνης στις διεθνείς αγορές απειλώντας και την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες που προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτές τις αγορές.
Ένα κούρεμα στην Κύπρο όμως δεν θα ήταν αποτελεσματικό καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της διέπεται από το βρετανικό δίκαιο και το 55% του χρέους διακατέχεται από τις κυπριακές τράπεζες, οπότε θα υπήρχε νέα ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τελικά, χρειάστηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της RBS (Royal Bank of Scotland) για να αποκαλύψει αυτό που όλοι ψιθύριζαν: ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να κουρευτεί το χρέος της Κύπρου είναι η ύπαρξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις στον EFSF για να δοθούν τα δάνεια στην Κύπρο.

Οι συντάκτες της έκθεσης τόνισαν ότι με την αξία των κοιτασμάτων να υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 300-2950% του κυπριακού ΑΕΠ, το χρέος των 140% του σημερινού ΑΕΠ είναι ασήμαντο ποσό, και έτσι μπορεί το κυπριακό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Η Ευρώπη, και κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένοι ενεργειακά από τους Ρώσους κάθε άλλο παρά είναι αδιάφοροι όλο αυτό το διάστημα βλέποντας τη μικρή Κύπρο να γίνεται κάτοχος τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη.

Ο πειρασμός να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή θέση που κατέχουν στη διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου ώστε να αποκτήσουν ρόλο και πρόσβαση στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της είναι πια μεγάλος. Η κατάσταση αυτή όμως επηρεάζει άμεσα και τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.

Ενδεικτικό των προθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης είναι και η απόφαση της Μέρκελ να στηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο Αναστασιάδη του ΔΗ.ΣΥ., ο οποίος είναι πρόθυμος να υπογράψει το μνημόνιο.

Είναι φανερό πλέον ότι η Κύπρος, γινομένη έρμαιο των δανειστών (τοκογλύφων), θα είναι πλήρως ευάλωτη στις πιέσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν την επαύριον των εκλογών για εξεύρεση «λύσης» στο Κυπριακό, ώστε να ανοίξουν «νέες προοπτικές» στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου