Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Η 7η Ολομέλεια του ΚΚΕ και η διαγραφή του Ζαχαριάδη (1957)




Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΚΚΕ, συνήλθε στη Ρουμανία στις 18-24 Φεβρουαρίου 1957 και συζήτησε τα εξής θέματα:

1) Η κατάσταση στην Ελλάδα και τα καθήκοντα του ΚΚΕ (εισηγητής : Κώστας Κολιγιάννης).
2) Σχέδιο Προγραμματικής Διακήρυξης των εθνικών δημοκρατικών σκοπών του Κόμματος (εισηγητής : Λεωνίδας Στρίγκος).
3) Οργανωτικά ζητήματα (εισηγητής : Απόστολος Γκρόζος).

Η 7η Ολομέλεια αποτέλεσε ουσιαστικά συνέχεια της 6ης Ολομέλειας του
1956, η οποία είχε αποφασίσει την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ.

Η 7η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από την Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΚΚΕ και τον διέγραψε από μέλος του Κόμματος. Η αρχική εισήγηση πρότεινε καθαίρεση από την ΚΕ και προειδοποίηση διαγραφής και τον αποκλεισμό του από κάθε κομματική δουλειά. Στη συνέχεια όμως το Γραφείο της ΚΕ άλλαξε την πρόταση και εισηγήθηκε τη διαγραφή του. Επιπλέον η 7η Ολομέλεια αποφάσισε την εξέταση από επιτροπή της κατηγορίας εναντίον του για πράκτορα του εχθρού.

Η διαγραφή του Νίκου Ζαχαριάδη υπερψηφίστηκε από τα τακτικά μέλη της ΚΕ, εκτός του Νίκου Ζαχαριάδη που δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία και του Δημήτρη Βλαντά που κατέθεσε γραπτή δήλωση. Τα αναπληρωματικά μέλη ψήφισαν υπέρ της διαγραφής με γραπτή εξήγηση του Θόδωρου Μακρίδη. Από τα μέλη της ΚΕΕ (Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου) δεν ψήφισαν τη διαγραφή, αλλά καθαίρεση και προειδοποίηση διαγραφής οι Μιλτιάδης Πορφυρογέννης και Πολύδωρος Δανιηλίδης.

Η 7η Ολομέλεια έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία γιατί είναι το τελευταίο κομματικό σώμα στο οποίο πήρε μέρος ο Νίκος Ζαχαριάδης και στα πρακτικά της καταγράφεται η τοποθέτησή του απέναντι στις κατηγορίες της Επιτροπής των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κόμμα των Ούγγρων Εργαζομένων, Πολωνικό Ενοποιημένο Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας, Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας) που είχε συγκροτηθεί κατά τη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ και που εισηγήθηκε την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη στην 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1956.
Η 7η Ολομέλεια προχώρησε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Καθαίρεσε από μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τους εξής : Δημήτρη Βλαντά, Γιώργο Βοντίτσιο (Γούσια) και Βασίλη Μπαρτζιώτα (που είχαν καθαιρεθεί από μέλη του ΠΓ στην 6η Ολομέλεια) και παράλληλα αποκατέστησε ως μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τους Μάρκο Βαφειάδη και Βασίλη Ζάχο.

Αναλυτικά σχετικά με το Νίκο Ζαχαριάδη η 7η Ολομέλεια, όπως διαβάζουμε στα επίσημα πρακτικά, αποφάσισε τα εξής :
1) Καθαιρεί το Νίκο Ζαχαριάδη από την ΚΕ του ΚΚΕ.
2) Τον διαγράφει από το κόμμα σαν αντικομματικό φραξιονιστικό αντιδιεθνιστικό, εχθρικό στοιχείο.
3) Η Ολομέλεια σημειώνει πως επειδή πολλές ενέργειες του Νίκου Ζαχαριάδη, όπως, π.χ., η υπόθεση Γουσόπουλου κλπ. ξεφεύγουν από το χαρακτήρα και τα πλαίσια των συνηθισμένων λαθών, θεωρεί πως το κομματικό συμφέρον επιβάλλει να γίνει συστηματική και λεπτομερειακή παραπέρα έρευνα από το κόμμα πάνω σ’ ολόκληρη τη ζωή και τη δράση του Ζαχαριάδη. Το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να ξεκόψει οριστικά και αμετάκλητα με την ανεδαφική, τυχοδιωκτική πολιτική και το ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς, που στοίχισε τόσο πολύ στο κόμμα όσο και στο κίνημά μας γενικότερα. Το ξεσκέπασμα των σοβαρών λαθών και των τυχοδιωκτικών ενεργειών του Νίκου Ζαχαριάδη, που τόση ζημιά προξένησε στο ΚΚΕ και το ελληνικό δημοκρατικό κίνημα, θα βοηθήσει στην παραπέρα ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενότητα του ΚΚΕ πάνω στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, στην πιο στενή σύνδεσή του με τις λαϊκές μάζες και στην ακόμα πιο δυνατή σύσφιξη των δεσμών του με τα αδελφά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Σε κάποια σημείο της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της 7ης Ολομέλειας, ο Ζαχαριάδης δήλωσε τα εξής : «Όλες τις ευθύνες για την πολιτική δράση του Κόμματος τις παίρνω εγώ απάνω μου. Πολιτική συνθηκολόγηση όμως, σύντροφοι, δεν κάνω. Λέω ότι τη γραμμή του Κόμματος τη χαρακτηρίζει μηδενισμός, και σοβαρές οπορτουνιστικές εκδηλώσεις, που αποτελούν κίνδυνο για το Κόμμα, αυτές είμαι υποχρεωμένος να τις επισημάνω και σ’ αυτό θα παραμείνω».

Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ διαπιστώνει ότι ο Βασίλης Μπαρτζιώτας, πρώην γραμματέας της ΚΕ και μέλος του ΠΓ, είναι, μαζί με το Ν. Ζαχαριάδη από τους κύριους υπεύθυνους για τη λαθεμένη αριστερίστικη σεχταριστική, τυχοδιωκτική γραμμή του κόμματος και τις σοβαρές ζημιές που έγιναν εξαιτίας των λαθών τους. Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας είναι μετά το Ν. Ζαχαριάδη ο κύριος υπεύθυνος για το ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς, την καλλιέργεια της προσωπολατρίας προς τον Ν. Ζαχαριάδη, για τις διώξεις και εξόντωση των στελεχών του κόμματος που έκφραζαν αντιρρήσεις στη λαθεμένη γραμμή του. Ο Β. Μπαρτζιώτας ευθύνεται για τη διάσπαση της Κομματικής Οργάνωσης Τασκέντης. Είναι από τους κύριους υπεύθυνους για τα σοβαρά χτυπήματα
και τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν οι παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ, για την κομματικά απαράδεκτη χρησιμοποίηση του προβοκάτορα Γουσόπουλου (Μάκη) και του Π. Δημητρακαρέα.

Ο Β. Μπαρτζιώτας μαζί με το Ν. Ζαχαριάδη καλλιεργούσε μέσα στο κόμμα τον αντιδιεθνισμό, και εμπόδιζε το ΚΚΕ να αξιοποιήσει τις πολύτιμες συμβουλές και υποδείξεις των αδελφών κομμάτων και πρώτα απ’ όλα του ΚΚΣΕ. Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ διαπιστώνει ότι μετά την 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ ο Β. Μπαρτζιώτας έδειξε ταλαντεύσεις σχετικά με την αποφασιστική αντιμετώπιση της αντικομματικής ομάδας στην Κομματική Οργάνωση Τασκένδης και τελικά μπήκε εμπόδιο στη λύση της ανώμαλης κατάστασης που είχε δημιουργήσει η πρώην καθοδήγηση στην οργάνωση αυτή. Με τη στάση του γενικά ο Β. Μπαρτζιώτας στάθηκε εμπόδιο στο κόμμα για
την εφαρμογή των αποφάσεων της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ.

Η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στη στάση του μετά την 6η Ολομέλεια σημειώνει σαν πρώτο βήμα την αυτοκριτική, που έκανε στη διάρκεια των εργασιών της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, θεωρώντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του αυτή σα μη ικανοποιητική μπροστά στα μεγάλα λάθη και ευθύνες που έχει σα μέλος της πρώην Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τους παραπάνω λόγους η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει ομόφωνα.
1) Καθαιρεί το Βασίλη Μπαρτζιώτα από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
2) Τον αποκλείει από κάθε υπεύθυνη κομματική δουλειά ως το 8ο Συνέδριο του κόμματος.

Σχετικά με το Γιώργο Βοντίτσιο (Γούσια), η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει ομόφωνα:
1) Καθαιρεί το Γιώργο Βοντίτσιο (Γούσια) από μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
2) Τον αποκλείει από κάθε υπεύθυνη κομματική δουλειά ως το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
3) Τον προειδοποιεί ότι αν συνεχίσει την αντικομματική του στάση, το ΚΚΕ θα τον βγάλει από τις γραμμές του.

Η 7η Ολομέλεια καταδικάζει αποφασιστικά τις χωρίς αρχές αντικομματικές φραξιονιστικές θέσεις και εκδηλώσεις του Δημήτρη Βλαντά και αποφασίζει ομόφωνα:
1) Τον καθαιρεί από την ΚΕ του ΚΚΕ.
2) Τον αποκλείει από κάθε υπεύθυνη δουλειά, μέχρι το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ και
3) Τον προειδοποιεί πως, αν συνεχίσει το αντικομματικό του έργο, το κόμμα θα τον βγάλει από τις γραμμές του.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η 7η Ολομέλεια εξέλεξε 7μελές Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους : Απόστολο Γκρόζο, Μήτσο Παρτσαλίδη, Κώστα Κολιγιάννη, Μάρκο Βαφειάδη, Λεωνίδα Στρίγκο, Κώστα Θέο και Πέτρο Ρούσο. Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εκλέχτηκε ο Απόστολος Γκρόζος (12 Ιουνίου 1892 – 22 Ιουνίου 1981). Η Ολομέλεια αποφάσισε να συνεχιστεί η αναθεώρηση των υποθέσεων των στελεχών του κόμματος που είχαν κατηγορηθεί ή τιμωρηθεί στην περίοδο του ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου