Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Απομάκρυναν άγαλμα του Στάλιν στη Γεωργία
Νύχτα... αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, από την κεντρική πλατεία της γεωργιανής πόλης Γκόρι, όπου γεννήθηκε. Πρόκειται για το μόνο, σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση, άγαλμα του Στάλιν.
Το γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 6 μέτρων, θα μεταφερθεί στην αυλή του Μουσείου του Γκόρι που είναι αφιερωμένο στον Στάλιν, ενώ στη θέση του θα ανεγερθεί άλλο μνημείο, αφιερωμένο στα θύματα του πρόσφατου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, όπως υποστήριξε Γεωργιανός αξιωματούχος. Το μουσείο Στάλιν, όπου θα μεταφερθεί το άγαλμα, στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του πρώην ηγέτη. Ιδρύθηκε το 1952, αρχικά ως Μουσείο της Επανάστασης, ενώ μετά το θάνατό του, στις 5 Μαρτίου 1953, πήρε το όνομά του.
Το άγαλμα του Στάλιν είχε ανεγερθεί το 1952 στην πλατεία της πόλης Γκόρι, των 68.000 κατοίκων, και τον τελευταίο καιρό είχε αποτελέσει αφορμή για εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην ίδια την τοπική κοινωνία. Ήταν τοποθετημένο σε μια μεγάλη μαρμάρινη βάση και το είχαν φιλοτεχνήσει Γεωργιανοί γλύπτες. Μετά το θάνατο του Στάλιν, το 1953, είχε ξαναεπιχειρηθεί η αποκαθήλωσή του. Μία από τις απόπειρες αυτές ήταν το 1956, όταν γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ) ήταν ο Νικήτα Χρουστσόφ. Οι κάτοικοι της πόλης, τότε, το είχαν υπεραμυνθεί με αίμα, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με τανκς και ένοπλους φαντάρους, που έριχναν στο "ψαχνό". Στο πλάι τους βρίσκονταν πολίτες από την Τιφλίδα και από πολλές άλλες πόλεις της Γεωργίας. Άλλη μια απόπειρα αποκαθήλωσης του αγάλματος είχε γίνει και τη δεκαετία του '70.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αντιπαραθέσεις σχετικά με το άγαλμα του Στάλιν, καθώς η φιλοδυτική κυβέρνηση του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε συχνά υπαινιχθεί ότι έπρεπε να απομακρυνθεί. Ωστόσο, πολλοί φιλοσταλινικοί Γεωργιανοί αντέδρασαν έντονα και δήλωσαν ότι διαφωνούν με την αποκαθήλωση του αγάλματος. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία σφράγισε την περιοχή γύρω από το άγαλμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσής του, ώστε να μην μπορέσουν οι τηλεοπτικές κάμερες να καταγράψουν το γεγονός. Οι αρχές της Γεωργίας, απομάκρυναν το άγαλμα απροειδοποίητα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Οι διάφοροι αμετανόητοι σταλινικοί χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη» την αποκαθήλωση του αγάλματος του αγαπημένου τους δικτάτορα και διαμαρτύρονται έντονα. Η σταλινική «Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55» με δημοσίευμά της στο Internet στις 28 Ιουνίου 2010, αναφέρει ότι : «Οι αρχές της Γεωργίας προχώρησαν σε μια ανοιχτή χυδαία αντικομουνιστική - αντισταλινική ενέργεια αποκαθηλώνοντας το άγαλμα του μεγάλου ηγέτη Ιωσήφ Β. Στάλιν …». Στη συνέχεια χαρακτηρίζει τον Στάλιν ως «μεγάλο επαναστάτη Σοβιετικό ηγέτη» και «μεγαλοφυή στρατηλάτη». Πάνω στο παραλήρημά τους, οι σταλινικοί συνεχίζουν να ταυτίζουν τον αντισταλινισμό με τον αντικομμουνισμό, θεωρώντας εχθρούς του κομμουνισμού όλους όσους ασκούν κριτική στον αιμοσταγή δικτάτορα Στάλιν.
Οι αμετανόητοι σταλινικοί του ΚΚΕ, σε δημοσίευμα στο Ριζοσπάστη στις 26 Ιουνίου 2010, περιγράφουν την απομάκρυνση του αγάλματος ως «θρασύδειλη ενέργεια» και «βανδαλισμό». Σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα αναφέρει με περίσσιο θράσος ότι τα ιστορικά καταγεγραμμένα εγκλήματα του σταλινισμού είναι απλώς «συκοφαντίες» ! Φυσικά, οι διάφοροι αμετανόητοι σταλινικοί αρνούνται να μας μιλήσουν για τις πολυάριθμες δολοφονίες (ακόμα και κομμουνιστών) που διέπραξε ο Στάλιν την περίοδο της δικτατορίας του (1922 – 1953). Αρνούνται να μιλήσουν για τη δολοφονία του Τρότσκι, την εκτέλεση του Ζηνόβιεφ και του Κάμενεφ, την εκτέλεση του Μπουχάριν, τη δολοφονία του Sokolnikov, την εκτέλεση του στρατάρχη Τουχατσέφσκι και του Alexey Ivanovich Rykov, τα χιλιάδες εγκλήματα της NKVD κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου