Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Άρχισε η δίκη των Κορκονέα – Σαραλιώτη


Επιτέλους άρχισε η δίκη των δύο ειδικών φρουρών της αστυνομίας που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Η δίκη άρχισε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας. Οι δύο κατηγορούμενοι, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα και προστατεύονται από αρκετούς αστυνομικούς. Οι πολυάριθμοι και πάνοπλοι αστυνομικοί που βρίσκονται στην Άμφισσα, μετέτρεψαν την πόλη σε «απόρθητο φρούριο». Η επιλογή της συγκεκριμένης επαρχιακής πόλης ως τόπου διεξαγωγής της δίκης (και όχι της Αθήνας) προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας του θύματος και δημιούργησε διάφορα προβλήματα καθώς δυσκολεύει ορισμένους σημαντικούς μάρτυρες κατηγορίας (που κατοικούν στην Αθήνα) να παραστούν στην Άμφισσα και να καταθέσουν.

Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της δίκης έγινε από τον Άρειο Πάγο μετά από πιέσεις που δέχθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο, οι συνθήκες διεξαγωγής μιας τόσο σημαντικής δίκης στη μικρή, δυσπρόσιτη, επαρχιακή αυτή πόλη (ιδίως μέσα σ' ένα κλίμα ασφυκτικής αστυνομοκρατίας) γίνονται αντίξοες και προβληματικές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η «Πρωτοβουλία δράσης οργανώσεων και συλλογικοτήτων για τη δίκη Κορκονέα» φρόντισε για την μετακίνηση πολλών διαδηλωτών με πούλμαν από την Αθήνα προς την Άμφισσα. Στην «Πρωτοβουλία δράσης οργανώσεων και συλλογικοτήτων για τη δίκη Κορκονέα» συμμετέχουν οι εξής : ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Κοινή Δράση Αλληλλεγγύης, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-Λ ΚΚΕ, ΝΑΡ, νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, Ομάδα ΡΟΖΑ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και ΣΕΚ. Τα μέλη των συγκεκριμένων οργανώσεων, ορισμένα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και διάφοροι ανένταχτοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας για να διαδηλώσουν ενάντια στις αστυνομικές δολοφονίες και την κρατική καταστολή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Πρωτοβουλία δράσης οργανώσεων και συλλογικοτήτων για τη δίκη Κορκονέα», αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής : «Είναι φανερή η προσπάθεια του συστήματος και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσει και να υποβιβάσει το γεγονός της δίκης αυτής, μιας δίκης που διεξάγεται 13 μήνες μετά τη δολοφονία, σε τόπο μακριά απ’ την Αθήνα (παρά τις δύο αιτήσεις της οικογένειας του Αλέξη, για διεξαγωγή της στην Αθήνα), μιας δίκης που περνιέται στα «ψιλά» των Μ.Μ.Ε. και της «τρέχουσας ειδησεογραφίας». Θα’ θελαν, αν μπορούσαν, να «σβήσουν από τη μνήμη» των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας - που αντιστέκονταν καθημερινά και σ’ ολόκληρη τη χώρα, κατά χιλιάδες απέναντι στην δολοφονική αυτή πολιτική, κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 - τόσο το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας, όσο και τις αιτίες του, την πολιτική του συστήματος που όπλισε το χέρι των δολοφόνων. Μια πολιτική που εφάρμοζε με συνέπεια τη κυβέρνηση της Ν.Δ. και που συνεχίζει αμείωτα σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Αυτή της έντασης, αναβάθμισης, όξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής σ’ όλα τα επίπεδα.» .

Η οικογένεια του θύματος έχει προσφύγει με τη διαδικασία του επείγοντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας και των προϋποθέσεων μιας δίκαιης δίκης. Η ελληνική Δικαιοσύνη εγκαλείται ότι δεν δίνει τη δυνατότητα στην πολιτική αγωγή να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της, ευνοώντας έτσι υπέρμετρα τους κατηγορούμενους αστυνομικούς. Η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου καταγγέλλει ότι δεν εκλήθησαν ουσιώδεις αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας και δεν ασκήθηκε η αρμόζουσα ποινική δίωξη (ανθρωποκτονία διά παραλείψεως κατά συναυτουργίαν), αφού και οι δύο κατηγορούμενοι (Ε. Κορκονέας ως δράστης της ανθρωποκτονίας και Β. Σαραλιώτης ως συνεργός) έφυγαν μετά τους πυροβολισμούς, χωρίς να συνδράμουν το θύμα, ως όφειλαν.

Η οικογένεια του θύματος, εξηγεί ο δικηγόρος καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, θεωρεί ότι η ανάκριση παρουσίασε σοβαρά κενά και παραλείψεις, οι οποίες συμπτωματικά ευνόησαν τους κατηγορούμενους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η επιλογή της Άμφισσας ήταν αδιαφανής και αναιτιολόγητη. Όπως αναφέρει, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν και να παραμείνουν σ' αυτήν την πόλη, οι μαθητές μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν στη δίκη. Ως εναλλακτική λύση πρότεινε την αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η Νεολαία Συνασπισμού, ζήτησε την άμεση μεταφορά της δίκης στην Αθήνα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, "για εμάς η δολοφονία του 15χρονου μαθητή δεν συνιστά άλλο ένα 'μεμονωμένο περιστατικό', αλλά την κορύφωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, που με πρόσφατα συμβάντα συνεχίζεται ανεξέλεγκτα. Εκείνοι που επικαλούνται τυχόν πρόκληση επεισοδίων και μ’ αυτό ως πρόσχημα επιμένουν στη διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα ας αναλογιστούν τις συνέπειες μιας δίκης που ενδεχομένως δεν θα αποδώσει δικαιοσύνη". Το συγκεκριμένο αίτημα στηρίζουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ένοπλοι «ράμπο» της ΕΛ.ΑΣ. είναι βαριές και επισείουν ισόβια κάθειρξη: Ο Κορκονέας, γνωστός και με τα προσωνύμια «Ράμπο» και «Βρώμικος Χάρυ» (με τα οποία τον προσφωνούσαν οι συνάδελφοί του), αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας, ενώ ο Σαραλιώτης, που ήταν μαζί του στην περιπολία του θανάτου, την κατηγορία της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία.

Ο πάντα προκλητικός Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος υπεράσπισης του Κορκονέα και πτυχιούχος της σχολής λασπολογίας, προσπάθησε να παρουσιάσει το θύμα ως βάρβαρο τραμπούκο και παράλληλα δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι ο θάνατος του 15χρονου μαθητή οφείλεται απλά σε μια «συγκυρία». Η μητέρα του 15χρονου μαθητή Τζίνα Τσαλικιάν, αναφερόμενη στον κατηγορούμενο Κορκονέα δήλωσε : «Εδώ δεν γύρισε πίσω του να δει το παιδί μου, που ήταν κάτω. Τον άφησαν και έφυγαν, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εμένα αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ από το ότι δεν ζήτησε συγγνώμη».

Εν τω μεταξύ, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "6 Δεκέμβρη" - που το όνομά της παραπέμπει στην ημέρα δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου - ανέλαβε με τηλεφώνημά της την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου