Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Καταρρέει ο δικομματισμός. Βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ


Λίγο πριν την κατάρρευση βρίσκεται ο δικομματισμός, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης. Οι πολίτες δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), τα οποία κυβερνάνε τη χώρα 36 ολόκληρα χρόνια και έχουν την ευθύνη για την τραγική κατάσταση της Ελλάδας. Επίσης, δεν πιστεύουν ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2010 από την εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος» και καταγράφει τα συναισθήματα οργής, απογοήτευσης και φόβου που εξακολουθούν να υπάρχουν στους πολίτες.

Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση ; », το 49 % των πολιτών απαντάει όχι, το 17,3 % μάλλον όχι, το 19,6 % μάλλον ναι, το 12,7 % ναι, ενώ το 1,4 % δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι πολίτες δηλώνουν αντίθετοι στην απελευθέρωση των απολύσεων (82,9%) και στη μείωση του κόστους των απολύσεων (70,4%), ενώ όταν καλούνται να περιγράψουν τα συναισθήματά τους για τις νέες ρυθμίσεις δηλώνουν οργή (35,5%), απογοήτευση (33,3%) και φόβο (21,1%). Η αναταραχή που προκαλεί η ψήφιση του Ασφαλιστικού και η εφαρμογή του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα προκαλούν βούλιαγμα των κομμάτων (κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), τα οποία διαπιστώνουν ότι η δημοφιλία τους περιορίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών

Το 64,1% των πολιτών θεωρεί πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες στην πολιτική ζωή της χώρας για δημιουργία νέων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 47,6% των ερωτηθέντων δηλώνει πως διαφωνεί με την ίδρυση του νέου κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς, δηλαδή του κόμματος που ίδρυσαν αυτοί που προκάλεσαν τη διάσπαση του Συνασπισμού και τον κατακερματισμό της αριστεράς. Εννοούμε τις διάφορες σαύρες της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που συνήθιζαν να γλείφουν συστηματικά το ΠΑΣΟΚ (Φ. Κουβέλης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Κάρης, Μ. Σαμπατακάκης, Γ. Κακουλίδης, Γερ. Γεωργάτος, Σπ. Λυκούδης, Δ. Χατζησωκράτης, Ν. Τσούκαλης, Αθ. Λεβέντης, Γ. Ψαριανός, Σοφία Ανδριοπούλου, Άννα Φιλίνη, Ασημίνα Ξηροτύρη κ.α.). Το 8,9 % των ερωτηθέντων δηλώνει ότι μάλλον δεν συμφωνεί με την ίδρυση του συγκεκριμένου κόμματος.

Αντιστοίχως αρνητικά αντιμετωπίζει την πρόθεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει κόμμα το 67,7% των ερωτηθέντων.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 23,4 %, η ΝΔ ακολουθεί με 15,6 %, το ΚΚΕ με 6,7 %, το ΛΑ.Ο.Σ. 4,1 % και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,3 %. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 40,1 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου