Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρικός Θησέας, το καλύτερο πολιτικό τραγούδι όλων των εποχών. Τραγουδάει ο Σιδηρόπουλος



Σύμφωνα με πολλούς μουσικόφιλους, το καλύτερο κοινωνικο - πολιτικό τραγούδι όλων των εποχών είναι ο «Ηλεκτρικός Θησέας». Είναι ένα συγκλονιστικό κομμάτι που έγραψε ιστορία, αλλά δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου από το ραδιόφωνο.

Ο «Ηλεκτρικός Θησέας» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Τολμηρή επικοινωνία» (1987). Πρόκειται για ένα ποίημα που έγραψε ο Δημήτρης Βάρος και μελοποίησε ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο Δημήτρης Βάρος γεννήθηκε στη Χίο και διετέλεσε αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής σε εφημερίδες όπως «Ακρόπολη», «Έθνος», «Πρώτη», «Έθνος της Κυριακής» και «Τύπος της Κυριακής» και σε πολλά περιοδικά. Οι στίχοι του ποιήματος «Ηλεκτρικός Θησέας» είναι εξαιρετικοί και πολύ επίκαιροι, παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γράφτηκαν.

Ο Μαρκόπουλος ανέθεσε στον μεγάλο πρίγκιπα της ροκ Παύλο Σιδηρόπουλο να το τραγουδήσει, μαζί με τη Μαρία Φωτίου. Η ερμηνεία του Σιδηρόπουλου είναι αξεπέραστη. Ο πρίγκιπας της ροκ έδωσε τα ρέστα του.

Αυτό το θρυλικό κομμάτι δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός. Κάντε κλικ στην ακόλουθη διεύθυνση για να δείτε ένα βίντεο του τραγουδιού στο YouTube :

http://www.youtube.com/watch?v=6V39N2Tc_Vw&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου