Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Δικαστική δικαίωση για το Δίστομο από το Ανώτατο Ιταλικό Δικαστήριο


Μία ακόμη σπουδαία δικαστική νίκη, κατά του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, πέτυχαν οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου. Ο ιταλικός Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή 120 συγγενών της ναζιστικής σφαγής για καταβολή αποζημίωσης περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, από το γερμανικό Δημόσιο.

Η ιστορική αυτή απόφαση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη επίσης θετική για τους συγγενείς των θυμάτων απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου, που αφορούσε όμως μόνο τη διεκδίκηση των δικαστικών εξόδων της υπόθεσης, δηλαδή ποσού 3.000 ευρώ.

Και οι δύο αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί απέρριψαν τις αιτήσεις αναίρεσης του γερμανικού Δημοσίου, με τις οποίες ζητούσε να του αναγνωριστεί το προνόμιο της ετεροδικίας για τα εγκλήματα αυτά, κάτι που θα ισοδυναμούσε με δικαστική ασυλία όλων των πράξεων βίας και θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εκτελεστεί αυτή τη στιγμή. Οι δικαιωμένοι συγγενείς, πριν προχωρήσουν σε εκτέλεση της απόφασης αυτής κατά ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, πρέπει να περιμένουν την έκδοση και της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο έχει προσφύγει το γερμανικό κράτος, μετά την πρώτη αρνητική γι' αυτό απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Στο Δικαστήριο της Χάγης έχει ασκήσει παρέμβαση και το ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου, είναι οι μόνοι, έπειτα από δικαστικές πρωτοβουλίες του αείμνηστου Ι. Σταμούλη, που δικαιώθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια (Άρειος Πάγος). Όμως δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν αυτή την απόφαση στην Ελλάδα, καθώς ο απαράδεκτος (τότε) υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος αρνήθηκε να δώσει την άδεια για την εκτέλεση της απόφασης.

Με επίκληση της ετεροδικίας έχουν παγώσει εξάλλου στην Ελλάδα (έπειτα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου) όλες οι άλλες δικαστικές προσφυγές αποζημίωσης για ανάλογες πράξεις εγκλημάτων πολέμου (π.χ. Καλάβρυτα, Κάνδανος κ.α.).Για όσους δεν γνωρίζουν, θυμίζουμε ότι στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο (χωριό της Βοιωτίας) πραγματοποιήθηκε μια απερίγραπτη ναζιστική κτηνωδία. Η σφαγή του Διστόμου είναι μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με 228 νεκρούς, εκ των οποίων και 53 παιδιά.

Αυτός που θεωρείται ως βασικός υπαίτιος για τη σφαγή στο Δίστομο, είναι ο Χανς Ζάμπελ. Για τον Ζάμπελ, μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες. Είναι γνωστό ότι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη στη Γαλλία και κατόπιν εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εγχώριες έρευνες όπου και παρέμεινε. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο Ζάμπελ ζει ως και σήμερα ελεύθερος.

Παραθέσαμε με πολύ σύντομο τρόπο αυτές τις ιστορικές πληροφορίες κυρίως για να θυμίσουμε στους νεότερους πόσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπράξει ο φασισμός και ο ναζισμός. Θεωρούμε απαραίτητη την ιστορική μνήμη στη σημερινή εποχή, καθώς υπάρχουν ορισμένοι νεοναζί – νεοφασίστες – ακροδεξιοί και νοσταλγοί του Χίτλερ που παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας και αποσιωπούν σκόπιμα τα πολυάριθμα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα μας, αλλά και αλλού, την περίοδο της κατοχής.

Θυμίζουμε ότι η καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς κατά της Γερμανίας για τη σφαγή του Διστόμου (είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δραχμών) δεν εκτελέστηκε τελικά λόγω της άρνησης του απαράδεκτου υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Σταθόπουλου. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας (για το θέμα του Διστόμου) που έλεγε ότι τα ακίνητα της Γερμανίας που βρίσκονται εντός της ιταλικής επικράτειας, μπορούν να κατασχεθούν, ώστε να δοθούν τα ποσά που θα αντληθούν σε συγγενείς όσων υπέστησαν της θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

Θα πρέπει να πούμε ότι στο πλευρό των Ελλήνων, που αγωνίζονται στα δικαστήρια για το θέμα του Διστόμου, βρίσκεται και η «Ομάδα Εργασίας για το Δίστομο» (Arbeitkeis Distomo) που αποτελείται κυρίως από Γερμανούς δικηγόρους.

Η ΑΚ Distomo έχει έδρα της το Αμβούργο και δρα εν γένει υπέρ της άμεσης καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του ναζισμού. «Κάποιος που δεν θέλει να μιλήσει για τον πόλεμο και τα εγκλήματα πολέμου προστατεύει τους δράστες και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη. Αυτό ισχύει για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιπρόσθετα για σήμερα» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΚ Distomo.

Σημαντικές είναι και οι προσπάθειες που κάνει ο Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, που τόνισε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων αποτελεί οικονομικό και ηθικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα.


Τον Ιούνιο του 2011, Γερμανοί πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας από τις γερμανικές αρχές την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Το ποσόν ανέρχεται, σήμερα, σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει πανό που έγραφε "Άμεση αποζημίωση όλων των Ελλήνων θυμάτων του ναζισμού", ενώ φώναζαν στα ελληνικά τη λέξη "Αποζημίωση". Ο Μάρτιν Κλίνγκε και η Γκαμπριέλε Χάινεκε, δικηγόροι της «Ομάδας Εργασίας για το Δίστομο», τόνισαν ότι η Γερμανία πρέπει να αποσύρει την προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να καταβάλει τώρα τις αποζημιώσεις που έχουν ήδη αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση στα θύματα του Διστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου