Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Σενάρια για νέο κόμμα από Μ. Θεοδωράκη και αντιμνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Μίκης Θεοδωράκης (δημιουργός της οργάνωσης «Σπίθα») ετοιμάζεται να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μαζί με διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στο μνημόνιο της υποτέλειας, καθώς και στελέχη που διαγράφηκαν από το κυβερνών κόμμα λόγω της αρνητικής τους στάσης απέναντι στο ΔΝΤ.

Το νέο κόμμα πιθανότατα θα λέγεται «Νέα Ελλάδα», αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Ο πυρήνας του κόμματος θα είναι οι αντιμνημονιακοί του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει ή έχουν διαγραφεί από το κυβερνών κόμμα.

Το τελευταίο διάστημα έχει συγκροτηθεί μία ομάδα με άξονα τους πανεπιστημιακούς Νότη Μαριά και Νίκο Κοτζιά, αλλά και τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο. Αυτοί θα συντάξουν την διακήρυξη που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες. Ζητούμενο είναι ο νέος κομματικός φορέας να έχει πολιτική εκπροσώπηση, και στο πλαίσιο αυτό έχουν συζητήσει με τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σακοράφα, Παπαχρήστου, Κουρουπλή, χωρίς όμως να έχει κλείσει η συνεργασία μαζί τους. Σημειώνεται ότι δεν έχουν αποδώσει οι διερευνητικές συνομιλίες με τους Δημαρά και Οικονόμου, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει το «Άρμα Πολιτών».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από λίγες μέρες, στο ξενοδοχείο «Novotel» συγκεντρώθηκαν αντιμνημονιακά στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και πανεπιστημιακοί, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια «Κίνηση» η οποία θα φέρει πιο κοντά τον σοσιαλιστικό χώρο με την αριστερά, με σκοπό τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου.

Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το «παρών» σε εκείνη τη συγκέντρωση ήταν ο πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιάς, ο εργατολόγος Α. Μητρόπουλος, ο πανεπιστημιακός Ν. Μαριάς, μέλη της κίνησης «Σπίθα» του Μ. Θεοδωράκη, οι βουλευτές Β. Παπαχρήστος και Π. Κουρουμπλής και μέλη της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ ομάδας νεολαίας «Νέος Αγωνιστής». Το αν η «Ενωτική Πρωτοβουλία Κινημάτων και Πολιτικών Κινήσεων» μετατραπεί τελικά σε πολιτικό κόμμα, θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Το προηγούμενο διάστημα, εκπρόσωποι της συλλογικότητας "Νέος Αγωνιστής", στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου που “οδηγεί τη χώρα στη χρεωκοπία” και απηύθυναν κάλεσμα για τη συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για μια νέα “λαϊκή μεταπολίτευση”. Ο "Νέος Αγωνιστής" συγκροτήθηκε το 2006 από μέλη του ΠΑΣΟΚ που αντιτάχθηκαν στην συμφωνία της ηγεσίας του κόμματος με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τα μέλη του «Νέου Αγωνιστή» υποστήριξαν πως “το ΠΑΣΟΚ είναι ψευδώνυμο” και χαρακτήρισαν αυταπάτη τη συγκρότηση αριστερής πτέρυγας εντός του, “αφού αυτό στην πραγματικότητα έχει αυτοκαταργηθεί”.

Ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλος του "Νέου Αγωνιστή", αναφέρθηκε στο κίνημα των πλατειών, λέγοντας πως το πρώτο αίτημα των Αγανακτισμένων είναι η εθνική ανεξαρτησία, ενώ κατήγγειλε ότι μέσω του Μεσοπρόθεσμου θεσπίζεται η πώληση συμβολικών κτηρίων της εθνικής κυριαρχίας. Στάθηκε στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, υποστήριξε πως η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου προωθεί τη διάσωση των ξένων πιστωτών υπονομεύοντας τους Έλληνες και την εθνική οικονομία, ενώ σχολιάζοντας τις αποδοκιμασίες σε κυβερνητικούς βουλευτές είπε πως σε αυτές πρωτοστατούν οι “διπλά προδομένοι” ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Στον "Νέο Αγωνιστή" βρίσκονται πολλά γνωστά πρόσωπα όπως οι Βασίλης Ασημακόπουλος, Νίνα Κασιμάτη (μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ) και Κώστας Τσουκαλάς (μέλος Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου