Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υμνούσαν τη χούντα

Πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι πολυάριθμοι πολιτικοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., στο παρελθόν υμνούσαν και χειροκροτούσαν τη χούντα των συνταγματαρχών. Οι πληροφορίες για τα φιλοχουντικά στελέχη της ΝΔ και το ΛΑΟΣ είναι πολλές, όμως για το ΠΑΣΟΚ λιγοστές. Στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναφορά στα φιλοχουντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Παραθέτουμε το κείμενο που έχει δημοσιευτεί σε διάφορες ιστοσελίδες :


« Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι: Αντώνης Στρατής, Ηλίας Κατριβάνος, Λυμπέρης Λυμπεράκης, και Δημήτρης Ρέππας έστελναν συγχαρητήρια στον [δικτάτορα] Γεώργιο Παπαδόπουλο και ήταν υπέρμαχοι της επταετίας ή “χούντας” όπως οι ίδιοι την αποκαλούν τώρα. Λέτε να είναι τυχαίο που τα ιστολόγια μιλάνε για “χούντα του ΠΑΣΟΚ”; Μάλλον κάποια στελέχη έχουν ασχοληθεί πολύ με το θέμα και ήταν υπέρμαχοι της “χούντας”.

Διαβάζουμε στην Βραδυνή του 1981 πριν τις εκλογές :

* Εξυμνούσαν την “Εθνοσωτήριο” σε συγκεντρώσεις
* Αρθρογραφούσαν υπέρ του χουντικού συντάγματος
* Αξίωναν συμβιβασμό των φοιτητών με την καθεστηκυία τάξη
* Έστελναν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Παπαδόπουλο

Διαβάζουμε για τον κ. Ρέππα:

Εξάλλου ο νυν αναπληρωτής γραμματέας ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στον νομό Αρκαδίας κ. Δημ. Ρέππας σαν τριτοετής φοιτητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Νοέμβριο 1972, δηλαδή την εποχή που το φοιτητικό κίνημα είχε απλωθεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έγραφε σε επιστολή του σε αθηναϊκή εφημερίδα:

“Εν όψει των αρχαιρεσιών εις τους φοιτητικούς συλλόγους, οι δια ζώσης αντεγκλήσεις μεταξύ των σπουδαστών και οι μέσω των εφημερίδων οξείαι ερωταπαντήσεις, δημιουργούν ατμόσφαιραν απτομένην της καταστάσεως απώλειας της φοιτητικής αξιοπρέπειας και κλίμα ασύμφορορον δια την φοιτητικήν υπόθεσιν. Αι διορισμέναι διοικήσεις, βαλλόμεναι πανταχόθεν, αντιδρούν δι’ ανακοινώσεων – καυχησιολογιών και όχι δια της αποστοματικής πράγματι απαντήσεως των συνετών πράξεων, τας οποίας τους υποδεικνύει η λογική του δικαίου και το αίσθημα συνεπείας εις την εκτέλεσιν του έργου. Οι αντιδικούντες πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά την καθεστηκυίαν τάξιν εις τας φοιτικάς διοικήσεις όχι ανεχόμενοι συμβιβασμού αλλά προς γενικόν όφελος προσαρμοζόμενοι. Η ιδεολογία ενός εκάστου να παύση να δηλητηριάζη την συμπεριφορά του στον σπουδαστικόν χώρον, την στιγμήνπου καυτά αναμένουν την λύσιν των πλείστα φοιτητικά αιτήματα. Ας σταματήσει ο θόρυβος απ’ όπου κι άν προέρχεται, ώστε οι δημιουργοί του να μη χαρακτηρισθούν αξίες που σαν τους ποταμούς κάνουν μεγάλον θόρυβον, επειδή ακριβώς στερούνται βάθου.

Οι φοιτηταί μόνον ηνωμένοι θα επιτύχουν τους σκοπούς των. Η διχόνοια που κρυφολαχταρά να κατοιήση στις κάλπες της …. Συνάδελφοι, αν τώρα διχασθούμε ποτέ πια δεν θα είμαστε ισχυροί. Η φοιτητική μας ιδιότης ας μη εξυπηρετήσει σκοπούς που απέχουν, των φοιτητικών συμφερόντων και μεταβάλουν το σπουδαστικόν χώρον εις πολιτικήν κονίστρον….”

Έτσι, λοιπόν ο σημερινός “αρχινεολαίος” του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της δικτατορίας ήταν απολογητής των διορισμένων διοικήσεων και υπέρμαχος του συμβιβασμού…

Να τι τονίζουν στην σχετική επιστολή τους οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, την οποίαν απηύθυναν στην Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας όταν γίνονταν τα μαγειρέματα για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος.

“Το κείμενο αφιερώνεται εξαιρετικά σ΄ όλους εκείνους που πέρασαν από την Ασφάλεια και την ΕΣΑ, βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν για να δουν μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και σοσοαλιστική…. Το κέιμενον το υπογράφει ο Δ. Ρέππας τότε φοιτητής Οδοντιατρικής, σήμερα αναπληρωτής γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Αρκαδίας. Τί λένε άραγε για τα γραφόμενά του οι συναγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος και η ηγεσία του Κινήματος;

Το κείμενο που ακολουθεί παρετίθετο στην επιστολή, μην νομίσετε ότι το έγραψε κανένας φασίστας, χουντοβασιλικός χουντίσας, ακροδεξιός ή κανένας απολίτικος ακροδεξιός. Το έγραψε ο σημερινός αναπληρωτής γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σάββατο 11 Νοέμβρη 1972 – όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, όταν τα μπουντρούμια της ΕΣΑ και της Ασφάλειας ήταν γεμάτα από αγωνιστές φοιτητές, όταν πλέον οι φοιτητές είχον στρατευθή για την αντιδικτατορική τους δράση και πολλοί άλλοι καταλάμβαναν την Νομική διαδηλώνοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στο φασιστικό καθεστώς.

(Ακολουθεί το κείμενο που παραθέσαμε)

Βέβαια τα πάντα χωρεί και ουδέν μένει. ¨Ετσι δεν είναι απίθανο ο πρώην οπαδός του πλατωνικού αριστοκρατισμού να έχη μεταβληθή σε τωρινό υπέρμαχο του μαρξιστικού σοσιαλισμού. Τούτο όμως δεν είναι προσωπικό του ζήτημα και δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ ούτε το λαικό κίνημα. Άλλωστε ίδιο της Δημοκρατίας είναι το συγχωρείν όχι όμως το λησμονείν. Το ζήτημα Δ. Ρέππα είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί από το ΠΑΣΟΚ με κριτήριο πιθανόν τη συγγνώμην αλλά ποτέ τη λήθη εκτός κι αν το κίνημα έχει χάσει την ιστορική μνήμη του.

Φίλοι του ΠΑΣΟΚ” » .


Και τώρα μερικές δικές μας σημειώσεις για τα 4 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υμνούσαν τη χούντα και το δικτάτορα Παπαδόπουλο.

Στο γήπεδο της ομάδας του Παναρκαδικού, ο Λ. Λυμπεράκης μίλησε στους παρευρισκόμενους εκφράζοντας τη βαθιά ικανοποίησή του «δια τους υπέρ της Δημοκρατίας αγώνας του αρχηγού της Επαναστάσεως», δηλαδή του δικτάτορα.

Ο Αντώνης Στρατής ήταν από τους πρώτους που έστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο δικτάτορα Παπαδόπουλο που γλύτωσε από την απόπειρα δολοφονίας που είχε πραγματοποιήσει ο αντιστασιακός Αλέξανδρος Παναγούλης.


Ο Ηλίας Κατριβάνος επί χούντας, προέτρεπε το λαό να υπερψηφίσει το χουντικό ψευτο – σύνταγμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Βάζουμε μια φωτογραφία του Ηλία Κατριβάνου, για να δείτε ποιος ήταν. Κάντε αριστερό κλικ πάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος. Ο Η. Κατριβάνος γεννήθηκε το 1914. Πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και αργότερα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών το 1984. Πέθανε το 1993.

Ο Δημήτρης Ρέππας γεννήθηκε το 1952 στο Λεωνίδιο. Το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Τύπου - Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Στις 7 Οκτωβρίου 2009 έγινε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Δημήτρης Ρέππας, με βάση τα όσα έγραψε ο ίδιος την περίοδο της χούντας, έδειξε ότι ήταν υπέρμαχος των διορισμένων από τη χούντα διοικήσεων των φοιτητικών σχολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου