Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Άρχισε η δίκη του Κάρλος

Άρχισε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 στο Παρίσι η δίκη του 62χρονου Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστού ως «Κάρλος το Τσακάλι» (Carlos the Jackal), για τέσσερις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Γαλλία το 1982 και το 1983.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Καράκας "El Nacional", ο Κάρλος ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη για τουλάχιστον 100 επιθέσεις.

Ο Κάρλος τόνισε στην εφημερίδα ότι υπό το "συντονισμό" του "εκτελέστηκαν πολύ καλά τουλάχιστον 100 επιθέσεις", ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο διάσημος αντάρτης πόλεων αρνείται την ευθύνη του για τις τέσσερις επιθέσεις, για τις οποίες δικάζεται στη Γαλλία. Οι δικηγόροι του 62χρονου Κάρλος υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι είχε κάποιο ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις.

Τη δίκη καλύπτουν 60 Γάλλοι και ξένοι δημοσιογράφοι. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, έξι συνήγοροι πήραν θέσεις κοντά στο κλειστό εδώλιο του κατηγορουμένου προκειμένου να επικοινωνούν καλύτερα με τον πελάτη τους.

Ο Βενεζουελανός που έγινε παγκοσμίως γνωστός ως «Κάρλος, το τσακάλι», συνελήφθη στο Σουδάν από Γάλλους πράκτορες τον Αύγουστο του 1994 και έκτοτε δεν βγήκε από τις γαλλικές φυλακές. Καταδικάστηκε το 1997 στο τέλος μιας πρώτης δίκης για τη δολοφονία τριών ανδρών (δύο αστυνομικών και ενός πληροφοριοδότη) το 1975 στο Παρίσι και έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Κάρλος βρέθηκε κατά καιρούς στο στόχαστρο πολλών μυστικών υπηρεσιών και κατηγορήθηκε για τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν κυρίως από τα τέλη του 1973 έως τις αρχές του 1984 και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα ο Κάρλος έχει αναλάβει την ευθύνη για την ομηρεία 70 ατόμων στην έδρα του ΟΠΕΚ (OPEC) στη Βιέννη της Αυστρίας. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι το Δεκέμβριο του 1975.

"Η τρομοκρατία θα υπάρχει όσο οι ιμπεριαλιστές θα διατηρούν μια παγκόσμια υπεροχή. Είμαι ο εχθρός των τρομοκρατών, που είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ", είπε πριν απευθύνει μια πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ο οποίος είχε πλέξει το εγκώμιο του Κάρλος το 2009. Πεπεισμένος για την απελευθέρωσή του, ο Κάρλος δηλώνει ότι θα μετείχε στην κυβέρνηση του Τσάβες για να "βοηθήσει στην προάσπισή της με τα όπλα".

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου