Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Pink Floyd. Αφιέρωμα στο θρυλικό ροκ συγκρότημαPink Floyd
Έτος ίδρυσης : 1965
Χώρα προέλευσης : Βρετανία

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, στο Cambridge (Κέμπριτζ) της Αγγλίας, ο Syd Barrett (κιθάρα, φωνητικά), ο  Roger Waters (μπάσο, φωνητικά), ο Nick Mason (ντραμς) και ο Rick Wright (πλήκτρα) σχημάτισαν τους Pink Floyd Sound. Το όνομα του συγκροτήματος προέκυψε από την επιθυμία των μελών του να αποτίσουν έναν μικρό φόρο τιμής στους σπουδαίους blues μουσικούς από την  Τζόρτζια : τον Pink Anderson και τον Floyd Council. Λίγο αργότερα συντόμευσαν την ονομασία τους σε Pink Floyd και εντάχθηκα δυναμικά στο βρετανικό ψυχεδελικό κίνημα, πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις στο φημισμένο κλαμπ UFO, στις οποίες έδιναν έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και ιδιαίτερο βάρος στα οπτικά εφέ και τους ειδικούς φωτισμούς. Κανένας τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από λίγα χρόνια οι Pink Floyd θα γίνονταν έναν από τα κορυφαία συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής παγκοσμίως.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους ήταν το “The Piper At The Gates Of Down” κυκλοφόρησε το 1967. Ο Syd Barrett ήταν αυτός που συνεισέφερε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, για να φτιαχτεί ο συγκεκριμένος δίσκος. Το γεγονός ότι ο Barrett έκανε κατάχρηση διαφόρων παραισθησιογόνων ουσιών (LSD) τον έκανε πολλές φορές να χάνεται στον εαυτό του, παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας. Τα υπόλοιπα μέλη, φοβούμενα ότι η επιδείνωση της υγείας του θα οδηγούσε στη συνολική κατάρρευση του συγκροτήματος, προσέλαβαν ένα πέμπτο μέλος : τον David Gilmour (κιθάρα, φωνητικά), το Δεκέμβριο του 1967. Τον Απρίλιο του 1968 το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι ο Syd Barrett δεν ήταν πια μέλος του. (Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Syd Barrett στη συνέχεια έκανε μια πολύ σύντομη σόλο καριέρα. Απ’ το 1970 μέχρι το 2006 απείχε από τη μουσική και απομονώθηκε στον εαυτό του. Η ψυχολογία του ήταν πολύ πεσμένη εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, μεταξύ των οποίων και ο διαβήτης. Στις 7 Ιουλίου 2006 πέθανε λόγω καρκίνου σο πάγκρεας, στο σπίτι του στο Cambridge.)

Το καλοκαίρι του 1968 κυκλοφόρησαν το δίσκο «A Saucerful Of Secrets», ο οποίος ήταν μίγμα ψυχεδελικού ροκ και progressive ροκ. Είναι ο μοναδικός δίσκος για τον οποίο δούλεψαν και τα 5 μέλη του συγκροτήματος. Το κύριο βάρος της σύνθεσης των κομματιών έπεσε πιο πολύ στις πλάτες των Waters και Wright.

Την περίοδο 1970 – 1971 κάνουν μια μεγάλη περιοδεία με τίτλο «Atom Heart Mother World Tour». Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, οι 4 εναπομείναντες Pink Floyd πραγματοποίησαν συναυλίες σε πολλές χώρες όπως Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία κ.α.  Το έκτο studio album τους έχει τίτλο «Meddle» και κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του 1971. Από αυτό το άλμπουμ ξεχώρισε το κομμάτι Echoes.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία θα έρθει το Μάρτιο του 1973 με την κυκλοφορία του αξέχαστου «The Dark Side of the Moon», το οποίο ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios με τη βοήθεια του σπουδαίου Alan Parsons. Απ’ όλους τους δίσκους του συγκροτήματος, το «The Dark Side of the Moon» ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το γεγονός ότι παρέμεινε στα charts  για 741 εβδομάδες (από το 1973 μέχρι το 1988) λέει πολλά. Το όνομα Pink Floyd γίνεται πλέον ξακουστό στα πέρατα της οικουμένης. Η πορεία τους προς την κορυφή και την παγκόσμια καταξίωση έχει ήδη αρχίσει. Το μουσικόφιλο κοινό μαγεύεται και αρχίσει να τους λατρεύει όλο και περισσότερο.

Το Σεπτέμβριο του 1975 κυκλοφορούν το Wish You Were Here, στου οποίου το εξώφυλλο φαίνονται δύο άνδρες που κάνουν χειραψία και ο ένας πιάνει φωτιά. Το κύριο βάρος της σύνθεσης των κομματιών πέφτει πάνω στον Waters. Στις ΗΠΑ ο δίσκος γίνεται 6 φορές πλατινένιος, στη Βρετανία χρυσός, στην Αυστραλία 7 φορές πλατινένιος και στον Καναδά 3 φορές πλατινένιος.

Το εξώφυλλο του Animals (1977) εισήγαγε για πρώτη φορά την εικόνα του φουσκωτού γουρουνιού, το οποίο έκτοτε συνδέθηκε με το συγκρότημα και με τις ζωντανές εμφανίσεις του. Στο Animals αναφέρονται τρία είδη ζώων (σκύλοι, γουρούνια και πρόβατα) τα οποία συμβολίζουν τρεις κοινωνικές τάξεις – ομάδες ανθρώπων. Τα γουρούνια συμβολίζουν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη και γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι. Τα πρόβατα συμβολίζουν τους ανθρώπους που είναι ευκολόπιστοι, απαθείς απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω τους, έχουν ελάχιστα ή μηδενικά ενδιαφέροντα, συμβιβάζονται με τη διαμορφωμένη κατάσταση και συχνά γίνονται θύματα της οικονομικοπολιτικής εξουσίας και των διάφορων εκμεταλλευτών. Τα σκυλιά συμβολίζουν τους μαχητές. Ο δίσκος έφθασε στην 2η θέση των τσαρτς της Βρετανίας και στην 3η θέση στις ΗΠΑ.

Το εξώφυλλο του δίσκου Animals, ανατέθηκε στην Hipgnosis, η οποία είχε σχεδιάσει τα προηγούμενα εξώφυλλα των album του συγκροτήματος. Το τελικό εγχείρημα σχεδιάστηκε από τον Roger Waters. Εκείνη την περίοδο ζούσε κοντά στο Clapham Common και οδηγούσε τακτικά, στο Battersea Power Station (σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού), το οποίο από τότε φαινόταν πως πλησίαζε στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Η θέαση του επιβλητικού κτιρίου επιλέχθηκε για να καλύψει τη κεντρική εικόνα, και οι Pink Floyd ανέθεσαν στη γερμανική εταιρεία Ballon Fabrik (που είχε κατασκευάσει προηγουμένως τα αερόπλοια των Led Zeppelin) και στον Αυστραλό καλλιτέχνη Jeffrey Shaw να κατασκευάσουνε ένα μεγάλο μπαλόνι – γουρούνι, 30 ποδιών (9,10 μέτρα), το οποίο αργότερα το ονόμασαν Algie. Το μπαλόνι ήταν φουσκωμένο με ήλιο και με ικανότητες να ελίσσεται, έτσι, για τις ανάγκες της μαγνητοσκόπησης, στις 2 Δεκεμβρίου 1976, προσέλαβαν έναν εκπαιδευμένο σκοπευτή έτοιμο να πυροβολήσει το μπαλόνι σε περίπτωση που διέφευγε. Δυστυχώς όμως, οι κακές καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν τις εργασίες, και ο διευθυντής του συγκροτήματος Steve O'Rourke παρέλειψε να ξανακαλέσει το σκοπευτή, για δεύτερη ημέρα και το μπαλόνι τελικά εξαφανίστηκε από μπροστά τους. Προσγειώθηκε στη περιοχή Kent και βρέθηκε από έναν τοπικό αγρότη, ο οποίος ήταν αρκετά οργισμένος, διότι  είχε τρομάξει τις αγελάδες του. Το μπαλόνι ανακτήθηκε και η μαγνητοσκόπηση συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, αλλά οι πρώτες φωτογραφίες του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρήθηκαν ως καλύτερες, οπότε, παρέμειναν έτσι και η εικόνα του γουρουνιού, προστέθηκε αργότερα σε μία από αυτές. Το θέμα του άλμπουμ, συνεχίζεται και πάνω στο βινύλιο και στις ένθετες εικόνες της συσκευασίας. Στη πρώτη πλευρά του δίσκου, επάνω στην ετικέτα, εμφανίζεται ένα απόσπασμα τραβηγμένο από κατοπτρικό φακό, με ένα σκύλο να βρίσκεται στην Αγγλική εξοχή. Η δεύτερη πλευρά του δίσκου, περιλαμβάνει ένα γουρούνι και ένα πρόβατο, ρυθμισμένα ακριβώς στην ίδια θέση. Ο χειρόγραφος χαρακτήρας του ντράμερ Nick Mason, χρησιμοποιήθηκε ως τον τύπο γραφής της κυκλοφορίας, σε ολόκληρη τη συσκευασία. Το κεντρικό πλαίσιο του στο άνοιγμα, χαρακτηρίζεται από μονόχρωμες φωτογραφίες που δηλώνουν την εμφανή εγκατάλειψη, γύρω από το σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Το Animals, είδε τα φώτα τις δημοσιότητας, μέσω των Harvest Records (Αγγλία) και Columbia Records (Αμερική), όταν αναρτήθηκε στα ράφια των δισκοπωλείων στις 23 Ιανουαρίου 1977 στην Αγγλία και στις 12 Φεβρουαρίου στην Αμερική.

Το 1979 κυκλοφόρησε το «The Wall», το οποίο γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ο δίσκος αυτός, μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ έγινε 23 φορές πλατινένιος, στην Αυστραλία 11 φορές πλατινένιος, στη Γερμανία 4 φορές πλατινένιος και στον Καναδά 2 φορές διαμαντένιος. Τα τραγούδια «Another Brick In The Wall» (με την εξέγερση των μαθητών), “Comfortably Numb” (με το ανεπανάληπτο κιθαριστικό σόλο του Ντέηβιντ Γκίλμουρ) και «Hey You» θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της ροκ. Στο “The Wall” βασίστηκε το ομώνυμο φιλμ του 1982, με πρωτοποριακά κινούμενα σχέδια από τον Gerald Scarfe, ο οποίος είχε σχεδιάσει το εξώφυλλο του δίσκου.

Κάποιες διαφωνίες μεταξύ των μελών του συγκροτήματος οδήγησαν στην αποχώρηση του Wright και στην κυκλοφορία του μέτριου «The Final Cut» (1983). Αξιοσημείωτη είναι και η αποχώρηση του Waters το Δεκέμβριο του 1985. Έτσι λοιπόν, οι δύο εναπομείναντες μουσικοί (Gilmour, Mason) θα βγάλουν το A Momentary Lapse of Reason, το Σεπτέμβριο του 1987, με αρκετά καλές θέσεις στα τσαρτς.

Το Μάιο του 1989 οι Pink Floyd έκαναν μια μεγαλειώδη συναυλία στην Ελλάδα, στο γήπεδο ΟΑΚΑ, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Αρκεί μονάχα να πούμε ότι στο γήπεδο βρέθηκαν 110.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα.

Το 1994 κυκλοφορούν το The Division Bell (με τη βοήθεια του Wright που επέστρεψε) που σαρώνει στα τσαρτς και γίνεται 3 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ, 2 φορές πλατινένιο στη Βρετανία, 4 φορές στον Καναδά και 2 φορές στη Γαλλία.

Τον Ιούνιο του 1995 κυκλοφορούν το Pulse που είναι διπλό live album και γίνεται 2 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ, 3 φορές πλατινένιο στον Καναδά, 1 φορά πλατινένιο σε Γαλλία – Γερμανία και χρυσό στη Βρετανία. Το Pulse χαρίζει στους Pink Floyd τη φήμη του μεγαλύτερου περιοδεύοντος ροκ θεάματος στον κόσμο, ενώ ο Gilmour έχει γίνει πλέον ο αδιαμφισβήτητος ήρωας της κιθάρας. Αμέσως μετά, πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Οι μουσικόφιλοι δεν θα μπορέσουν να ξαναδούν τους θρυλικούς Pink Floyd, παρά μόνο μια φορά : το 2005 στο Λονδίνο όπου εμφανίστηκαν στη συναυλία «Live 8» και έκτοτε ξαναχάθηκαν.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2006 ο Syd Barrett πεθαίνει στο σπίτι του στο Cambridge. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, ένα ακόμα μέλος των Pink Floyd, ο Richard Wright, θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών. Τον Ιούλιο του 2010 ο Waters και ο Gilmour έκαναν μια συναυλία στο Oxfordshire, για φιλανθρωπικούς λόγους. Τα έσοδα της συναυλίας δόθηκαν στα παιδιά της πολύπαθης Παλαιστίνης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Gilmour στη 14η θέση στη λίστα με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών ("100 Greatest Guitarists of All Time"). Το 2001 κυκλοφόρησε μια εξαιρετική συλλογή κομματιών του συγκροτήματος με τίτλο «Echoes. The Best Of Pink Floyd», που έγινε 4 φορές πλατινένια στις ΗΠΑ, 6 φορές πλατινένια στον Καναδά, 2 φορές στη Βρετανία και 1 φορά σε Γαλλία – Αυστραλία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου