Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

Γκρέμισμα του προσφυγικού καταυλισμού ΠάτραςΈφοδο πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Ιουλίου 2009 η αστυνομία στον καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα, στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Ευρώτα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας, με τη συνδρομή της περιφέρειας, της πολεοδομίας και άλλων φορέων, προχώρησαν αιφνιδιαστικά στην κατεδάφιση του καταυλισμού. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών με τη βοήθεια ροπαλοφόρων των ΜΑΤ, εισέβαλαν στον καταυλισμό και συνέλαβαν αρκετούς πρόσφυγες, αφού προηγουμένως τους ξυλοκόπησαν. Στη συνέχεια τους πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρας. Λίγο μετά την εκκένωση του καταυλισμού, ξέσπασε πυρκαγιά. Λόγω των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής. Από την φωτιά κάηκαν δεκάδες πρόχειρα παραπήγματα που είχαν φτιάξει με κόπο οι πρόσφυγες. Mεταξύ 5:30 με 6:30 το πρωί, άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε κρατικό όχημα που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές. Την ίδια ώρα σημειώθηκε έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Πάτρας, ενώ στόχος επίθεσης έγινε και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας, όπου εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός.

Οι τίτλοι τέλους για τον προσφυγικό καταυλισμό της οδού Ευρώτα είχαν πλέον πέσει. Οι ένστολοι τραμπούκοι της αστυνομίας κυνηγούσαν με λύσσα όποιους πρόσφυγες έβλεπαν μπροστά τους, τους ξυλοκοπούσαν και τους συλλάμβαναν, ενώ οι μπουλντόζες γκρέμιζαν όλα όσα έστησαν οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Πάτρα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό, με ενισχύσεις δυνάμεων από Αθήνα και άλλες περιοχές . Περίπου 40 ανήλικοι που έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών, μεταφέρθηκαν σαν πρόβατα χωρίς τη θέλησή τους στην περιοχή της Κόνιτσας. Στον χώρο του καταυλισμού, βρέθηκαν την ώρα της επιχείρησης και αλληλέγγυοι στους μετανάστες (δηλαδή αντιρατσιστές), 4 εκ των οποίων συνελήφθησαν αμέσως από τους νταήδες αστυνομικούς και τους έγινε εξακρίβωση στοιχείων. Στη συνέχεια κατέφθασαν στον χώρο οι μπουλντόζες για να πραγματοποιήσουν το καταστροφικό τους έργο. Προχώρησαν στο γκρέμισμα των παραπηγμάτων, όπου επί τουλάχιστον 12 χρόνια διέμεναν μετανάστες, κάτω από άθλιες συνθήκες. Ξαφνικά, όμως και ενώ οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη, ορισμένα παραπήγματα τυλίχτηκαν στις φλόγες, οι οποίες σε χρόνο μηδέν επεκτάθηκαν σε όλα τα παραπήγματα, εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών.

Με λίγα λόγια οργανώθηκε κι εκτελέστηκε ένα απίστευτο σχέδιο μαζικής επίθεσης κατά των προσφύγων στην Πάτρα. Μεγάλες κρατικές δυνάμεις επιτέθηκαν και γκρέμισαν τον καταυλισμό και συνέλαβαν δεκάδες πρόσφυγες. Ήταν μια πρωτοφανής επίδειξη πολιτικού και αστυνομικού τραμπουκισμού που ισοπέδωσε κυριολεκτικά όλα τα προχειροφτιαγμένα καταφύγια που είχαν στήσει οι πρόσφυγες και μας πήγε σε άλλες εποχές. Σε θλιβερές στιγμές από το παρελθόν όπως η Νύχτα των Κρυστάλλων. Έτσι είχε ονομαστεί η βάρβαρη επίθεση του ναζιστικού υπόκοσμου την 9η Νοεμβρίου του 1938 εναντίον αλλοδαπών που ζούσαν στη Γερμανία. Σήμερα στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, παρόμοιες πρακτικές (λιγότερο βάρβαρες από τις χιτλερικές του παρελθόντος) υιοθετούνται από έναν ανάλογο υπόκοσμο, που (όπως και τότε) κάθεται στα έδρανα των κοινοβουλίων. Όπως καταλάβατε μιλάμε για τους πολιτικούς που απολαμβάνουν έναν υψηλό μισθό και γυρνάνε την πλάτη τους επιδεικτικά απέναντι σε όσους ζουν σε παράγκες και παλεύουν για την επιβίωσή τους. Σε όσους αποτελούν θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αμείβονται για την εργασία τους με ψίχουλα. Σε όσους αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους (κυρίως λόγω εμπόλεμης κατάστασης) και να καταφύγουν σε χώρες όπως η Ελλάδα αφού πρώτα γίνουν θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων και περάσουν τα σύνορα με κίνδυνο τη ζωή τους.
Η καταστροφική επιδρομή στα σπίτια των προσφύγων στην Πάτρα δεν έχει καμία νόμιμη-νομική βάση είτε σε εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο δικαίου, δεν έχει καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση. Εξυπηρετεί τα σχέδια του κοινοβουλευτικού υπόκοσμου.
Διάφορα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών της πόλης (www.kinisiyperaspisis.blogspot.com) έμαθαν για την κατεδάφιση του προσφυγικού καταυλισμού και προσπάθησαν να ενημερώσουν όσα άτομα μπορούσαν. Στη διασταύρωση της παραλιακής οδού Όθωνος-Αμαλίας με τη σιδηροδρομική γραμμή Πατρών-Αθηνών ένα περιπολικό έκλεινε το δρόμο (Ηρώων Πολυτεχνείου-Λιμενικός Σταθμός «Παναγιώτης Κανελλόπουλος»). Και άλλοι δρόμοι είχαν αποκοπεί από περιπολικά. Η αστυνομία είχε απαγορεύσει στους πολίτες να πλησιάσουν στον καταυλισμό. Πολυάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν σε θέση μάχης, με τα ρόπαλα στα χέρια. Πουθενά ο εισαγγελέας. Πουθενά υπεύθυνοι της νομαρχίας, της περιφέρειας και του δήμου με πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Κάποια στιγμή μία γιατρός μέλος της Κίνησης προσπαθεί να εξηγήσει στους επικεφαλής ότι έχει έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να δει έναν ανήλικο τραυματία πρόσφυγα που έχει ανοίξει η πληγή του. Τίποτα. Οι επικεφαλής της αστυνομίας αποφάσισαν ότι εκτός από φύλακες της τάξης είναι και μεγαλογιατροί και αποφάνθηκαν ότι δεν έχει ανάγκη από ιατρική φροντίδα ο τραυματίας. Οι συγκεντρωμένοι αντιρατσιστές διαμαρτύρονται. Η γιατρός σπρώχνεται βίαια από τους τραμπούκους των ΜΑΤ. Έρχονται οι μπουλντόζες. Οι πρόσφυγες βλέπουν τα πάντα να γκρεμίζονται. Αργότερα, ξεκίνησε νέα επιχείρηση-σκούπα. Αυτή τη φορά στην νότια παραλία στόχος ήταν οι Σουδανοί πρόσφυγες και μετανάστες που αυτοί δεν έχουν ούτε παράγκες για να τους «στεγάσουν». Μόνο κουβέρτες και χαρτόνια.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι δημοσιογράφοι των τοπικών ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης) έκαναν προπαγάνδα υπέρ της κρατικής εξουσίας και υπέρ αυτών που πραγματοποίησαν την κατεδάφιση, ρίχνοντας παράλληλα αρκετούς τόνους λάσπης στο αντιρατσιστικό κίνημα, στους αντιεξουσιαστές κτλ. Επίσης, τα τηλεοπτικά κανάλια αποφάσισαν να καλέσουν εκπροσώπους της ακροδεξιάς οργάνωσης «Η πόλις εάλω» και να τους αφήσουν να μιλάνε επί ώρες. Η γνωστή φασίστρια Γ. Λαϊνιώτη, μέλος της οργάνωσης «Η πόλις εάλω», μπροστά στις κάμερες, εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον όλων των αντιεξουσιαστών. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας, κατά συνέπεια και τα δικαιωμάτων των προσφύγων. Που ως γνωστόν, τα προστατεύει η σχετική Σύμβαση της Γενεύης του 1951, την οποία η χώρα μας έχει με νόμο κυρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου