Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Θύμα της λογοκρισίας ο σκηνοθέτης Γαβράς


Θύμα της λογοκρισίας έπεσε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης με επιστολή που απέστειλε στα ελληνικά ΜΜΕ διαμαρτύρεται για την περικοπή σκηνής από το ενημερωτικό του φιλμ "Ο Παρθενώνας και η Λογοκρισία" που προβάλλεται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην επιστολή του ο σκηνοθέτης επισημαίνει: "Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα - ότι η σταδιακή "συρρίκνωση" του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων, καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας". Και συνεχίζει: "Στη σκηνή που κόπηκε βλέπουμε μερικούς βανδάλους "παλαιοχριστιανούς" να καταστρέφουν τα γλυπτά που κοσμούσαν το αέτωμα του ναού, θεωρώντας τα είδωλα και αναπαραστάσεις ακολασίας. Φαίνεται ότι ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες . (…) Το πεδίο των λογοκριτών εμπλουτίσθηκε με ανώτερους δημοσίους λειτουργούς των οποίων το καθήκον είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Οι νόμοι που προστατεύουν τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημιουργών ( Droits d'Auteur) απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη".
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 25ης Ιουλίου 2009, «Τη λογοκρισία απαίτησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, όταν είδαν στο φιλμ-ανιμέισιον του σκηνοθέτη τους ρασοφόρους χριστιανούς να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα φειδιακά ανάγλυφα. Την απόφαση να ‘‘ψαλιδίσουν’’ το επίμαχο κομμάτι του φιλμ διάρκειας 1,5 λεπτού, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, έλαβαν από κοινού ο υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, έπειτα από έντονη αντίδραση επισκόπων. (…) Ό,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φιλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους… Η ιδέα του φιλμ ήταν να διατρέξουμε τις καταστροφές που έχει υποστεί το μνημείο από το ανθρώπινο χέρι για να φτάσουμε και στη μέγιστη καταστροφική πράξη του Έλγιν».
Εμείς θα θέλαμε να πούμε ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας συνεχίζει να ενοχλείται όταν φθάνει η ιστορική αλήθεια στο φως ή όταν αισθάνεται ότι η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί για μαύρες σελίδες της ιστορίας. Γι’ αυτό και καταφεύγει σε απαράδεκτες πρακτικές λογοκρισίας που μας γυρίζουν αρκετές δεκαετίες πίσω, όταν στη χώρα μας είχε επιβληθεί η χούντα των συνταγματαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου