Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Οι εφημερίδες της εξέγερσης




Στο κείμενό μας αυτό θα θέλαμε να αναφερθούμε στις εφημερίδες που από πολλούς θεωρούνται ως ανατρεπτικές. Στις εφημερίδες που δεν διαφημίζονται καθόλου από τα ΜΜΕ και είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Είναι εφημερίδες που μπορείτε να βρείτε σε λίγα περίπτερα. Δεν είναι τοποθετημένες σε περίοπτη θέση δίπλα στις μεγάλες κομματικοποιημένες εφημερίδες της Αθήνας. Σχεδόν πάντα είναι καταχωνιασμένες στα κάτω ράφια των περιπτέρων, σε σημεία που δύσκολα μπορείτε να διακρίνετε.

ΚΟΝΤΡΑ
Μια τέτοια εφημερίδα είναι η ΚΟΝΤΡΑ. Είναι μια εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα με αριστερό προσανατολισμό που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο. Στις σελίδες της μπορείτε να βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα κείμενα. Η ΚΟΝΤΡΑ δείχνει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα όπως η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι αυθαιρεσίες διαφόρων εργοδοτών, οι δολοπλοκίες της ΕΥΠ, οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος, ο ένοπλος επαναστατικός αγώνας ενάντια στο υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ο ένοπλος αγώνας ορισμένων συνεχιστών του IRA ενάντια στη βρετανική κατοχή της Βόρειας Ιρλανδίας, τα εγκλήματα των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής, η αστυνομική βία, οι βιαιότητες των ακροδεξιών συμμοριών, τα εγκλήματα των δουλεμπόρων κ.α.
Η ΚΟΝΤΡΑ έχει γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και διευθύνεται από Συντακτική Επιτροπή. Ιδιοκτήτης – Εκδότης – Διευθυντής της εφημερίδας είναι ο Πέτρος Γιώτης. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 2 Νοέμβρη 1996. Από τότε κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε Σάββατο. Απ’ ότι καταλαβαίνετε έχει μια ιστορία πολλών ετών στο χώρο. Από το 1996 μέχρι σήμερα η «Κόντρα» έκανε πολλές αποκαλύψεις. Ξεχωρίζουν οι αποκαλύψεις της για τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, για τις διάφορες πτυχές του διατροφικού σκανδάλου κ.α. Υπερασπίστηκε πολιτικούς κρατούµενους που γνώρισαν ανελέητους διωγμούς από τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους (είναι γνωστή η έμπρακτη αλληλεγγύη που είχε δείξει ο Γιώτης προς τον διωκόμενο Γιάννη Σερίφη), αγωνίστηκε ενάντια σε όσους συκοφαντούν την επαναστατική λαϊκή αντιβία κ.α. Η ΚΟΝΤΡΑ συνηθίζει να τα χώνει στο σύστημα και στα διάφορα καθεστωτικά πολιτικά κόμματα, περιέχει άρθρα εναντίον της εγκληματικής πολιτικής του δικομματισμού, άρθρα εναντίον της κοινοβουλευτικής αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) την οποία θεωρεί συμβιβασμένη με το σύστημα και εναντίον κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ παράλληλα τρέφει φιλικά αισθήματα για τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Βαδίζει με συνέπεια σε ένα δρόμο που είναι έξω από το κοινοβούλιο και μακριά από τα κρατικοδίαιτα πολιτικά κόμματα. Η ιστοσελίδα της Κόντρας στο INTERNET είναι www.eksegersi.gr.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μια αναφορά στην ταυτότητα της ΚΟΝΤΡΑΣ και στα έντυπα που κυκλοφόρησαν πριν από αυτή. Η ΚΟΝΤΡΑ βασίζεται στην ενιαιομετωπική πάλη δύο αριστερών ομάδων : α) της ομάδας «Κομμουνιστής» που παλαιότερα εξέδιδε το έντυπο «Ανατροπή» και β) της ΣΑΚΕ. Η ΣΑΚΕ ήταν μαρξιστική – λενινιστική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Πέτρο Γιώτη, το Γεράσιμο Λιόντο κ.α. και εξέδιδε τη μηνιαία εφημερίδα «Οχτώβρης». Ο «Οχτώβρης» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αρκετά χρόνια αργότερα, η ΣΑΚΕ κυκλοφόρησε και ένα πολιτικό περιοδικό. Το περιοδικό αυτό λεγόταν «Μαρξιστική Λενινιστική Επιθεώρηση» (ΜΑΛΕΠ) και πρωτοκυκλοφόρησε το Μάιο του 1990.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η «Διαδροµή Ελευθερίας» έκανε την εµφάνισή της για πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 2002. Είναι μια μηνιαία αντιεξουσιαστική εφημερίδα που εκδίδεται από την ομάδα της «Αναρχικής Αρχειοθήκης». Η «Διαδροµή Ελευθερίας» διαδέχτηκε την εφημερίδα «Εξέγερση». Έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αποχής από τις εκλογές, καταδικάζει την κομματική και συνδικαλιστική χειραγώγηση του εργατικού κινήματος, κρατάει εχθρική στάση απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εξουσιαστές και θεωρεί την εξέγερση ενάντια στο οικονομικό – κοινωνικό – πολιτικό σύστημα ως τη μόνη λύση.

ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

Η «Ροσινάντε» είναι μια μηνιαία αντιεξουσιαστική εφημερίδα που το πρώτο τεύχος της κυκλοφόρησε τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2009. Διευθύνεται από Συντακτική Ομάδα που συνεδριάζει ανοιχτά. Σκοπός της είναι η προώθηση του επαναστατικού συνδικαλισμού μέσα στα εργατικά σωματεία και τους εργασιακούς χώρους, καθώς και η πληροφόρηση του κόσμου πάνω σε εργατικά ζητήματα. Σας θυμίζουμε ότι Ροσινάντε ονομαζόταν το άλογο του ιππότη Δον Κιχώτη, στο γνωστό βιβλίο του Θερβάντες.

ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ

Η «Βαβυλωνία» είναι μια μηνιαία αντιεξουσιαστική εφημερίδα που γεννήθηκε μέσα από το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας στο INTERNET, “Η έκδοση της «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» γεννήθηκε μέσα απ' τις κινητοποιήσεις εναντίον της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνη του 2003, καθώς και από το γενικότερο κλίμα των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο και κατά της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Προέκυψε ως αναγκαιότητα για ενημέρωση σχετικά με τη διοργάνωση του αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ και των δράσεων στους δρόμους, όπως και για ευρύτερη δημοσιοποίηση των θέσεων της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Salonika 2003 σε μια σειρά ζητημάτων που επεξεργαστήκαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Η «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» δημιουργήθηκε μέσα από διαδικασίες αυτοοργάνωσης και συντροφικότητας, αλλά και εμπνεύστηκε από το ίδιο το αντιεξουσιαστικό κλίμα που έπνεε μέσα στην κατάληψη της Θεολογικής σχολής τις μέρες της συνόδου. Η επιτυχία του εγχειρήματος, τόσο στην ανταπόκριση του κόσμου, όσο και στο μήνυμα του αντικαθεστωτικού αγώνα που θέλαμε να περάσουμε, αποτέλεσε το έναυσμα και τη σκέψη για τη συνέχιση του εγχειρήματος. ’’. Η «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» προσπαθεί να εκφράσει αυτούς που καταδυναστεύονται και θέλουν έναν άλλο κόσμο απελευθερωμένο από τα δεσμά των κυρίαρχων. Έχει ταχθεί εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων. Προσπαθεί να αποτελέσει όπλο κριτικής κατά της τάξης των εκμεταλλευτών, που ανάγει το κεφάλαιο σε υπέρτατη αξία και εκμηδενίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, οι οποίοι στα μάτια της είναι χρήσιμοι μόνο για τις παραγωγικές και καταναλωτικές δυνατότητές τους. Προβάλλει όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του αντιεξουσιαστικού αλλά και του ευρύτερου ριζοσπαστικού και αντιφασιστικού χώρου. Τέλος προσπαθεί να καλλιεργήσει την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμού, μέσα από ανοιχτή συζήτηση και αντιιεραρχικές διαδικασίες. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2003. Στην πορεία η «ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» κατέκτησε την αναγνώριση, αποσπώντας δύο βραβεία, το ΕΒΓΕ για το γραφιστικό κοµµάτι και ένα διεθνές βραβείο σε δηµοσιογράφο-συνεργάτη της εφηµερίδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Γαλέρα», τόσο η «Διαδροµή Ελευθερίας», όσο και η «Βαβυλωνία» πουλάνε γύρω στα 1.000-2.000 φύλλα μηνιαίως πανελλαδικά, αριθµός που αυξήθηκε στις 2.500 τις µέρες που ακολούθησαν την εξέγερση του Δεκεμβρίου 2008. Το ελλιπές δίκτυο διανοµής είναι ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα στον αγώνα να διαδώσουν το λόγο και τις απόψεις τους. Οι εφηµερίδες αυτές, όταν δεν… χάνονται, µένουν στα κάτω ράφια βιβλιοπωλείων και περιπτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου