Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο αγώνας του θανάτου (μια συγκλονιστική ποδοσφαιρική ιστορία)



Το κείμενο που ακολουθεί, αναφέρεται σε μια συγκλονιστική ποδοσφαιρική ιστορία. Περιγράφει ένα αληθινό περιστατικό από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο σχολείο μάθατε ότι η Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ ηττήθηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν σας είπαν όμως ότι δεν ηττήθηκε μόνο στον Πόλεμο. Ηττήθηκε και στο ποδόσφαιρο. Ο αγώνας που θα σας περιγράψουμε ίσως είναι ο συγκλονιστικότερος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ένας αγώνας όπου ο νικητής κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αντίξοες συνθήκες και να νικήσει. Για αυτήν τη νίκη του όμως, δεν πήρε κάποιο κύπελλο ως έπαθλο. Αντιθέτως, τιμωρήθηκε με εκτέλεση.

Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη το 1942 και έγινε γνωστός ως ο αγώνας του θανάτου (the death match). Λόγω τις γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ το 1941, πολλοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου (Dynamo Kyiv) κατατάχθηκαν στο στρατό. Μετά από την κατάληψη του Κιέβου, πολλοί παίκτες οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Κιέβου Mykola Trusevich προσπάθησε να βρει πρώην συμπαίκτες του για να φτιάξει μια ομάδα. Τις επόμενες εβδομάδες δημιουργήθηκε η ομάδα FC Start αποτελούμενη από 8 παίκτες της Ντιναμό Κιέβου (Mykola Trusevich, Mikhail Svyridovskiy, Mykola Korotkykh, Oleksey Klimenko, Fedir Tyutchev, Mikhail Putistin, Ivan Kuzmenko, Makar Honcharenko) και 3 παίκτες της Λοκομοτίβ Κιέβου (Vladimir Balakin, Vasil Sukharev and Mikhail Melnyk).

Στις 7 Ιουνίου 1942 η FC Start έδωσε τον πρώτο της αγώνα. Νίκησε την Rukh με 7-2. Ακολούθησαν και άλλοι αγώνες . Στις 6 Αυγούστου 1942 η FC Start νίκησε την Flakelf με 5-1. Η Flakelf ήταν η ομάδα της Luftwaffe, δηλαδή της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από την ήττα που υπέστη στις 6 Αυγούστου, η Flakelf αποφάσισε να οργανώσει έναν επαναληπτικό αγώνα για να πάρει την εκδίκησή της. Οι Γερμανοί στρατιωτικοί έβλεπαν την αναμέτρηση FC Start – Flakelf σαν αναμέτρηση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Ο αγώνας προγραμματίστηκε να γίνει στις 9 Αυγούστου 1942 στο Zenit stadium. Ο αγώνας ήταν στημένος από τους Γερμανούς στρατιωτικούς ώστε η αντίπαλη ομάδα να έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει. Παράλληλα, οι ναζί φρόντισαν να περικυκλώσουν το γήπεδο με πολυάριθμους στρατιώτες. Απείλησαν τους παίκτες της FC Start πως αν δεν κάθονταν να ηττηθούν, θα το μετάνιωναν πικρά στη συνέχεια. Οι παίκτες της FC Start ήταν αρκετά καταπονημένοι σωματικά και με κακή φυσική κατάσταση σε αντίθεση με τους Γερμανούς παίκτες. Διαιτητής έγινε ένας αξιωματικός των SS, ο οποίος μεροληπτούσε διαρκώς και απροκάλυπτα υπέρ της γερμανικής ομάδας. Πριν τον αγώνα, οι παίκτες της FC Start αρνήθηκαν να χαιρετίσουν ναζιστικά τους αντιπάλους τους. Προτίμησαν να ακουμπήσουν το χέρι τους στην καρδιά τους. Παρ’ όλο που η γερμανική Flakelf έπαιζε βρώμικα και σκληρά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο διαιτητής δεν σφύριζε φάουλ. Η FC Start όμως κατάφερε να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια και να νικήσει στο τέλος 5-3, αλλά στη συνέχεια πλήρωσε γι’ αυτή τη νίκη της με αίμα. Πολλοί παίκτες της συνελήφθησαν από την Γκεστάπο και βασανίστηκαν. Ο Mykola Korotkykh πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη. Οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, όπου ο Ivan Kuzmenko, ο Oleksey Klimenko και ο Mykola Trusevich θανατώθηκαν από τους ναζί το Φεβρουάριο του 1943.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΑΚΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή