Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΟΣΦΠ – Μικτή Μακρονήσου


Το 1949 στην Ελλάδα βρισκόταν σε εξέλιξη ο Εμφύλιος Πόλεμος. Ένας αιματηρός εμφύλιος που κατέστρεψε τη χώρα και έφερε την οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς. Ο διχασμός και το μίσος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς είχε φθάσει στα άκρα, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές. Οι κυβερνήσεις της δεξιάς και του κέντρου είχαν θέσει εκτός νόμου το ΚΚΕ και είχαν προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις, εξορίες και εκτελέσεις εις βάρος των αριστερών πολιτών. Ένας από τους γνωστότερους τόπους εξορίας των αριστερών ήταν η Μακρόνησος.

Εμείς θα αναφερθούμε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε το 1949. Στις 26 Ιανουαρίου 1949 το απόγευμα, το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Οι ομάδες ήταν παραταγμένες στον αγωνιστικό χώρο. Από τη μια ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός (ΟΣΦΠ) και από την άλλη η μεικτή ποδοσφαιρική ομάδα του Α’ και του Β’ τάγματος Μακρονήσου. Με την μικτή ομάδα της Μακρονήσου αγωνίστηκαν οι Νίκος Πολίτης (τερματοφύλακας), Ζώπσος, Φωκάς, Καραβασίλης, Νίκος Λιαρος (του Ηρακλή), Παπαδόπουλος, Διονύσης Γεωργάτος, Ιωαννίδης, Γιώργος Δαρίβας (του ΟΣΦΠ), Ηλίας Μαλαμόπουλος (του ΟΣΦΠ), Γιώργος Πατινιώτης (του Εθνικού) και Αντώνης Παπαντωνίου (του ΠΑΟ). Με την ομάδα του Ολυμπιακού αγωνίστηκαν οι Κλέτσας, Στέλιος Κουρουκλάτος, Διονύσης Μινάρδος, Ανδρέας Μουράτης, Ηλίας Ρωσσίδης, Δρούγκας, Λουκιανός Γκιόκας, Κοτρίδης, Μπιζάμ, Χριστόπουλος, Βασιλειάδης, Χατζησταυρίδης, Τριανταφύλλου. Διαιτητής ήταν ο Διαμαντόπουλος. Στο γήπεδο βρισκόταν και ο Υπουργός Στρατιωτικών Παναγιώτης Κανελλόπουλος (μετέπειτα αρχηγός της δεξιάς ΕΡΕ και Πρωθυπουργός). Η ομάδα των αριστερών εξόριστων της Μακρονήσου που είχε προπονηθεί ελάχιστα, είχε να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο Πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό. Η μάχη ήταν άνιση αλλά οι αριστεροί εξόριστοι κατάφεραν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή» της 27ης Ιανουαρίου 1949, «η ομάς της Μακρονήσου έκαμεν ικανοποιητικώτατην εμφάνισιν και εχειροκροτήθη ζωηρώς υπό των θεατών. Αγωνισθείσα με επιμονήν και με αρκετήν τεχνικήν απόδοσιν κατώρθωσε να καταβάλη τον Ολυμπιακόν με 2-1 και να κατακτήση το κύπελλον της εφημερίδος ‘‘Εθνικόν Προσκλητήριον’’ ». Το πρώτο γκολ έβαλε ο Χατζησταυρίδης στο 20ο λεπτό. Στο 33ο λεπτό ο Ιωαννίδης κατάφερε να ισοφαρίσει για τους Μακρονησιώτες. Το νικητήριο γκολ για την ομάδα της Μακρονήσου πέτυχε ο Πατινιώτης πέντε λεπτά πριν λήξει ο αγώνας.
Δημοσιεύουμε μια φωτογραφία που περιλαμβάνει ορισμένους από τους παίκτες που αναφέραμε. Για να την δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος κάντε κλικ πάνω της.

3 σχόλια:

  1. Αυτή την ιστορία πρώτη φορά την ακούω. Ο Κανελόπουλος και οι φασίστες στρατιωτικοί θα πρέπει να κοκκίνισαν από το κακό τους, βλέποντας τους απροπόνητους αριστερούς να νικάνε τον Πρωταθλητή Ελλάδας. Θα πρέπει όμως να πείτε δύο λόγια και για τις ομάδες που έχουν ιδρύσει οι αριστεροί στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνετε μεγάλο λάθος, ο Λιαρος δεν ήτανε του Ηρακλή....Να μάθετε την ιστορία πριν γράφετε βλακιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Νίκος Λιάρος του Ηρακλή ήταν πολύ μικρός όταν έγινε ο αγώνας. Ο Μακρονησιώτης ποδοσφαιριστής ήταν ο Νίκος Λιάρος του εθνικού Πειραιώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή