Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο Κορκονέας σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη στην ΆμφισσαΤο πρωί της 5ης Αυγούστου 2010, μέλη της "Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Δράσης ενάντια στη Συγκάλυψη της Κρατικής Δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου" βρίσκονταν στην Άμφισσα, έξω ακριβώς από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου πραγματοποιείται η δίκη για την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008. Τα μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Δράσης είχαν αναρτήσει πανό δίπλα στην είσοδο του δικαστηρίου, ενώ - με την χρήση τηλεβόα - φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με κεντρικό σύνθημα "Η ΑΝΟΧΗ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ".

Παράλληλα συνεχιζόταν η δικαστική διαδικασία της αγόρευσης του εισαγγελέα έδρας, κ. Χαρ. Λακαφώση. Η αγόρευσή του ήταν πραγματικός καταπέλτης για τον κατηγορούμενο αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, γνωστό και ως «Ράμπο» ή «βρώμικο Χάρι» όπως ήταν τα προσωνύμιά του στους κύκλους της αστυνομίας. Συγκεκριμένα είπε ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 όταν πυροβόλησε εναντίον του 15χρονου μαθητή. Επίσης, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και πρότεινε να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το δικαστήριο η πρόταση του εισαγγελέα Λακαφώση, τότε η ποινή για τον Κορκονέα θα είναι ισόβια κάθειρξη.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι, μετά την πράξη του, επιχείρησε να οδηγήσει στο σκοτάδι τις έρευνες των Αρχών, παρουσιάζοντας ψευδώς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών. Αναφερόμενος στον άλλο κατηγορούμενο, το Βασίλη Σαραλιώτη, ο εισαγγελέας Λακαφώσης εκτίμησε ότι γνώριζε πλήρως το άδικο της πράξης του συναδέλφου του και μάλιστα, ότι είχε βούληση να συμβάλει σε αυτήν, καθώς «ενθάρρυνε τον Κορκονέα ευρισκόμενος συνεχώς δίπλα του». Η πρότασή του για το Σαραλιώτη ήταν να κριθεί ένοχος για συνέργεια.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του εισαγγελέα αποτέλεσαν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ότι οι δύο ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλα απαθείς. Εκτενής ήταν, τέλος, η αναφορά στην αγόρευση του κ. Λακαφώση στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2010 με τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Είναι μια δίκη που καθυστέρησε υπερβολικά και να ξεκινήσει και να τελειώσει. Ο προβεβλημένος από τα ΜΜΕ συνήγορος υπεράσπισης του νταή κατηγορούμενου καουμπόη Αλέξης Κούγιας, φρόντισε με τα γνωστά δικηγορικά του τεχνάσματα να καθυστερήσει τη δίκη ζητώντας συνεχώς αναβολή, εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά κανάλια άπειρες φορές προκειμένου να παραποιήσει τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 και να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη. Όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη από τη μητέρα του δολοφονημένου παιδιού, αλλά φρόντισε ακόμα και να σπιλώσει τη μνήμη του θύματος, προσπαθώντας να αμαυρώσει την εικόνα του θύματος και χρησιμοποιώντας προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητα του νεκρού παιδιού. Πολλές ύποπτες μεθοδεύσεις παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας και μια προσπάθεια να αθωωθούν οι δύο κατηγορούμενοι αστυνομικοί ή να πέσουν στα μαλακά. Υπενθυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2010 το δικαστήριο απέρριψε αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Χρήστος Μυλωνόπουλος για ανάκληση προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου που δεν δέχθηκε να καταθέσουν περίπου 25 μαρτύρες από τον κατάλογο που προσκόμισε η οικογένεια του θύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου