Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Ποινική δίωξη κατά Κόκκαλη και ΟΠΑΠ

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος 5 ατόμων που εμπλέκονται στις συμβάσεις προμήθειας πληροφορικών συστημάτων, οι οποίες υπογράφηκαν μεταξύ της Intralot και του ΟΠΑΠ πριν από λίγα χρόνια.

Τα 5 άτομα προέρχονται τόσο από τον ΟΠΑΠ όσο και από την Intralot. Ανάμεσά τους είναι και ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης. Ο γνωστός επιχειρηματίες έχει ιδρύσει διάφορες εταιρίες (INTRACOM, INTRALOT, INTRACOM HOLDINGS) και έχει διατελέσει πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία καθώς και για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΟΠΑΠ την περίοδο 2005 - 2007 που όμως εξελίχθηκε σε απευθείας ανάθεση στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ (Intralot).

Από εκεί και πέρα, το 2010 θυγατρική εταιρεία του Οργανισμού υπέβαλε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά που είχε καταθέσει ήταν καλύτερη και γι αυτό θα έπρεπε να έχει προτιμηθεί.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις εταιρείες και 10 ημέρες πριν τη λήξη της ισχύος των προσφορών παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Το τίμημα που είχε αρχικά υπολογιστεί έφτανε στα 96 εκατομμύρια ευρώ, όμως το κόστος τελικά εκτινάχθηκε στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Για ένα πρόσωπο η δικογραφία διαχωρίστηκε και η έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ για άλλα δύο άτομα η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις επίμαχες συμβάσεις ο ΟΠΑΠ και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο υπέστη τεράστια ζημία, η οποία φθάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου