Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ (1992)

Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναφερθούμε με συγκεκριμένα στοιχεία στην απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διαλύσει την ΕΑΣ (Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών) το 1992 και στην προβοκατόρικη δράση της Αστυνομίας με σκοπό να παρουσιάσει τους απεργούς της ΕΑΣ στην κοινή γνώμη ως ταραχοποιούς, χούλιγκανς και αλήτες. Παραθέτουμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Ιούλιος 1992 : Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας κήρυξαν απεργία διαρκείας , διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απόλυση 1200 εργαζομένων.
3-8-1992 : Η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΣ βρίσκεται προ των πυλών. Ο Υπουργός Προεδρίας Σ. Κούβελας έστειλε τελεσίγραφο προς τους απεργούς ότι σε περίπτωση που εμμείνουν στις κινητοποιήσεις και δεν αποδεχτούν τις απολύσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το αργότερο μέχρι την αυριανή μέρα, θα προωθηθεί το σχέδιο μεταβίβασης της ΕΑΣ σε ιδιώτες και η λειτουργία της κατά τα πρότυπα των ΚΤΕΛ (Κοινό Ταμείο Εισπράξεων Λεωφορείων).
7-8-1992 : Η κυβέρνηση προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διάλυση της ΕΑΣ και την απόλυση 8000 εργαζομένων. Τα λεωφορεία εκχωρούνται δωρεάν σε ιδιώτες.
13-8-1992 : Ο Υπουργός Μεταφορών Ν. Γκελεστάθης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τη δημοσίευση του νόμου που προέβλεπε τη διάλυση της ΕΑΣ και την εκχώρηση των συγκοινωνιών της Αθήνας σε ιδιώτες.
18-8-1992 : Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ απεργών της ΕΑΣ και ανδρών των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί αρχικά περικύκλωσαν την πορεία των απεργών της ΕΑΣ. Στη συνέχεια, οι ροπαλοφόροι άνδρες της αστυνομίας χτύπησαν με αρκετή βαρβαρότητα απεργούς με γκλομπς. Το αποτέλεσμα της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν ο σοβαρός τραυματισμός δύο απεργών.
25-8-1992 : Λάδι στο εύφλεκτο θέμα της διάλυσης της ΕΑΣ έριξαν εκείνη τη μέρα (δηλαδή στις 25-8-1992) τα επεισόδια που συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας με τη σύλληψη του αστυφύλακα Διονύση Αρβανιτάκη και του δασικού υπαλλήλου Μιχάλη Νικολάκη, οι οποίοι συνελήφθησαν από απεργούς της ΕΑΣ να προκαλούν ζημιές σε επιταγμένο λεωφορείο , στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ασκληπιού. Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας δίνοντας ένα ρεσιτάλ ψευτιάς, έσπευσαν να καλύψουν τον (προβοκάτορα) συνάδελφό τους λέγοντας ότι δεν έχει σχέση με τα επεισόδια! Το ίδιο έκανε και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Θ. Αναγνωστόπουλος λέγοντας ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες, αλλά δεν έπεισε κανένα. Το θέμα έφθασε στη δημοσιότητα, αρκετοί πολίτες έμαθαν για την απαράδεκτη ενέργεια του αστυφύλακα που συνελήφθη από τους απεργούς τη στιγμή που προκαλούσε φθορές στο λεωφορείο και έγινε γνωστός ο ρόλος που παίζει η αστυνομία σε διάφορες προβοκατόρικες ενέργειες.
Σεπτέμβριος 1992 : Τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του ανεκδιήγητου Υπουργού Δημόσιας Τάξης Θ. Αναγνωστόπουλου ότι οι άνδρες των ΜΑΤ νομιμοποιούνται να μη φέρουν τα διακριτικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου