Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009

Ο ΕΝΣΤΟΛΟΣ ΦΟΝΙΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣΤον Οκτώβριο του 1999 ο Παντελής Καζάκος, υπάλληλος Ασφαλείας στην ΕΡΤ και γιος αστυνομικού, πυροβόλησε διάφορους αλλοδαπούς πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν το θάνατο δύο από αυτούς (ένας Γεωργιανός και ένας Κούρδος) και να τραυματιστούν σοβαρά πολύ περισσότεροι.

Το περιοδικό Βιβλιοθήκη που κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 9ης Σεπτεμβρίου 2005 στη σελίδα 28 αναφέρει λίγα λόγια για τον ένστολο φονιά Καζάκο. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τη σελίδα 28 όπου γίνεται μία παρουσίαση του βιβλίου «Ο δρόμος για την ομόνοια» :
«Θυμάστε τον «αστυνομικό» Π.Καζάκο που πυροβόλησε τις 19 και 20 Οκτωβρίου 1999 αλλοδαπούς στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο παλιό Δημαρχείο, στην οδό Καλλιδρομίου, στην οδό Λιοσίων, στο Μεταξουργείο ; Έκτοτε έχουν περάσει έξι χρόνια. Από τους επιζώντες, ο Τόμι Κόφι Μάρκους από την Γκάνα, ζει με μια σφαίρα στο κεφάλι, ο Τίμοθι Αμπντούλ, από τη Νιγηρία, έχει δεχθεί τρεις σφαίρες στη σπονδυλική στήλη και στέκεται με δυσκολία όρθιος, ο Μοχάμετ Νταντόν, από το Μπαγκλαντές, αυτοσυντηρείται, ενώ ο Κούρδος Σαρίφ Χαντίρ, σε αναπηρικό καροτσάκι πια, πηγαινοέρχεται σε συγγενείς του στη Γερμανία. Ο Σταύρος Κασιώτης συγκέντρωσε τους συγγραφείς, οι οποίοι προσέφεραν τα κείμενά τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις της έκδοσής τους θα διατεθούν για τις ανάγκες του Τίμοθι Αμπντούλ και του Τόμι Κόφι Μάρκους.»

Υπενθυμίζουμε ότι ο Καζάκος επιτέθηκε απρόκλητα σε 9 μετανάστες, εκ των οποίων 2 σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν. Στη δίκη που έγινε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας το 2001, συνήγοροι υπεράσπισης του Καζάκου ήταν ο Γ. Πρασσιανάκης (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας). Ο 23χρονος ναυτικός Απόστολος Αποστόλου, που κατηγορούνταν για συνέργεια απαλλάχθηκε και καταδικάστηκε μόνο για κατοχή ναρκωτικών και φυσιγγίων σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου