Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009

Εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στο ΑΚΕΛ (Ιανουάριος 2009)

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξελέγη νέος Γενικός Γραμματέας (Γ.Γ.)του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τον νέο γενικό γραμματέα του κόμματος που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Δημ. Χριστόφια. Στην ψηφοφορία που έγινε, από τα 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ο κ. Κυπριανού εξασφάλισε 57 ψήφους (ποσοστό 54,29%) και ο κ. Κατσουρίδης 48 (ποσοστό 45,71%).
Την εκλογή του Αντρου Κυπριανού ως Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, διαβεβαιώνοντας ότι ’’θα στηρίξουμε το νέο Γενικό Γραμματέα, το κόμμα, αλλά και την προσφορά του κόμματος προς το λαό μας’’.

Δηλώσεις νέου γ.γ. του ΑΚΕΛ
Συλλογικότητα υποσχέθηκε ο νέος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του.
Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων μαζί με τον μέχρι σήμερα προκάτοχο του, πρόεδρο Χριστόφια, δήλωσε ότι θα κριθεί από όλους και ότι το μόνο που τώρα θα ήθελε να υποσχεθεί είναι πως θα υπηρετήσει «με πίστη και αφοσίωση, ώστε όλοι μαζί να ανεβάσουν πιο ψηλά το ΑΚΕΛ».
Στόχος, πρόσθεσε, είναι το ΑΚΕΛ να επαναβεβαιωθεί ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με τον ανθυποψήφιο του και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Κατσουρίδη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ήταν στην ηγεσία του ΑΚΕΛ για 20 χρόνια, διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα στον νέο γενικό γραμματέα. «Δεν θα λειτουργήσω πατερναλιστικά, δεν πρόκειται να τον υπερκεράσω, θα του λέω την άποψή μου, όταν χρειάζεται και όταν μου την ζητά», είπε.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν πρότεινε κάποιο όνομα στη διάρκεια της συνεδρία της ΚΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις οι κύριοι Κυπριανού και Χριστόφιας έδειξαν να μην ευνοούν την αλλαγή του Καταστατικού του κόμματος, ώστε στο εξής η εκλογή γενικού γραμματέα να γίνεται από όλα τα μέλη του ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ έχει το δικό του τρόπο σκέψης και αντίληψης της δημοκρατίας, είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε: «δημοκρατία σημαίνει να έχεις ενώπιον σου όλα τα δεδομένα και να αποφασίζεις. Αυτό γίνεται με την Κεντρική Επιτροπή, όπου γνωρίζει πάρα πολύ καλά τους υποψηφίους και κρίνει και αποφασίζει. Αλλά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση τώρα».

Στη δική του απάντηση ο πρόεδρος Χριστόφιας ήταν πιο κατηγορηματικός. «Πρέπει να κρίνουμε και από την πρακτική δράση και τους αγώνες στη ζωή και το πώς επιτυγχάνει τους στόχους του ένα κόμμα. Και ερωτώ. Θέλω να μου πείτε κάποια αριστερά κόμματα, τα οποία εκλέγουν απευθείας, έχουν το χαΐρι που έχει το ΑΚΕΛ; Με όλο το σεβασμό σε όλα τα αριστερά κόμματα και την αγάπη μου. Κατά συνέπεια είναι δοκιμασμένες οι διαδικασίες του ΑΚΕΛ», ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας.
Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε σχετικά ότι το ΑΚΕΛ έκανε τις αλλαγές του και πρόσθεσε: «Αν θέλει να κάμει άλλες είναι δικαίωμα της ΚΕ να αποφασίσει και εφόσον εγώ παραμένω μέλος της ΚΕ, έχω και το δικαίωμα στην άποψη. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε δηλαδή ότι προδιαγράφω ή προκαταλαμβάνω οτιδήποτε».

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι το κόμμα θα συνεχίσει να εργάζεται για να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του προέδρου της Χριστόφια , «η οποία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση στο Κυπριακό, ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση, η οποία να βασίζεται σε αρχές».
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο κ. Κυπριανού τους κάλεσε να συνεργαστούν με τον πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, ώστε να συμβάλουν όλοι μαζί στην επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για την τωρινή και τις επόμενες γενιές.

Βιογραφικό του Κυπριανού
Ο κ.Κυπριανού γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Οκτωβρίου 1955 και είναι νυμφευμένος τη Σοφία Ποδινά.Έχει μία κόρη και ένα γιο.Είναι επαγγελματικό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ- Αριστερά - Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και επανεξελέγη στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Επιλογής,καθώς και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.
Σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής,πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.
Είναι επίσης αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τον Απρίλιο του 2008 εξελέγη ομόφωνα ένας εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έτος 2008.
Διετέλεσε επικεφαλής του Αθλητικού Γραφείου,του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Είναι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις διεθνείς σχέσεις,μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.
Ο κ.Κυπριανού σπούδασε Πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.).Παρακολούθησε επίσης κύκλο μαθημάτων στον τομέα των παιδαγωγικών,που οργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και μετεκπαιδεύθηκε σε θέματα τεχνολογίας του ξύλου στην Εκπαιδευτική Σχολή του Ρίμινι στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου