Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009

Η Κου Κλουξ Κλαν (σύντομη ιστορία)

Στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε με την ιστορία της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν (KU KLUX KLAN) και ορισμένα ρατσιστικά εγκλήματα εις βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ.

Η διαβόητη οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν υπήρξε η μεγαλύτερη ρατσιστική οργάνωση του πλανήτη. Ιδρύθηκε το 1865. Τα μέλη της διακρίνονταν για το άσβεστο μίσος που έτρεφαν για τους μαύρους, τους Εβραίους και τους κομμουνιστές. Τα πρώτα χρόνια δολοφόνησαν πάρα πολλούς μαύρους πολίτες. Αλίμονο στο μαύρο που τολμούσε να ζητήσει κάποια ελευθερία ή ζητούσε να αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου. Τον περίμενε βέβαιος θάνατος. Οι φονιάδες της Κου Κλουξ Κλαν έμειναν στην ιστορία όχι μόνο για τα αποτρόπαια ρατσιστικά τους εγκλήματα αλλά και για την χαρακτηριστική τους ενδυμασία. Φορούσαν μεγάλες λευκές κωνικές κουκούλες και είχαν για σήμα τους ένα σταυρό μέσα σε κύκλο. Συνήθιζαν να δολοφονούν κυρίως τη νύχτα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι υπερηφανεύονταν για τον υπερεθνικισμό τους, για το ότι ανήκαν στη λευκή φυλή και για το ότι ήταν φανατικοί χριστιανοί. Επεδίωξαν μέσω της τρομοκρατικής τους δράσης να εξοντώσουν όλους τους μαύρους, τους κομμουνιστές και τους αλλόθρησκους και να δημιουργήσουν μια λευκή, χριστιανική Αμερική.

Μετά από μια μικρή περίοδο παρακμής που ακολούθησε, η οργάνωση ανασυγκροτήθηκε από το Συνταγματάρχη Ουίλλιαμ Τζ. Σίμονς το 1911 και άρχισε να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της. Τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν άρχισαν και πάλι να βασανίζουν και να δολοφονούν συστηματικά τους μαύρους εκμεταλλευόμενοι πλήρως το καθεστώς της ατιμωρησίας που επικρατούσε. Σχεδόν κανένας από τους φονιάδες της Κου Κλουξ Κλαν δεν είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς. Τον Ιούνιο του 1923 ο ηγέτης της οργάνωσης Χ.Γ. Ίβανς είπε ότι η οργάνωσή του αριθμούσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο μέλη. Το Σεπτέμβριο του 1923 ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα Τζ.Σ. Ουόλτον ενημέρωσε τους πολίτες της περιοχής ότι η Κου Κλουξ Κλαν προκάλεσε ανταρσία κατά των αρχών του κράτους. Τον Αύγουστο του 1925 έγινε στην Ουάσινγκτον το πρώτο συνέδριο της οργάνωσης. Εκείνη τη χρονική στιγμή, η Κου Κλουξ Κλαν είχε μεγάλη επιρροή στις ακόλουθες πολιτείες : Τζόρτζια, Τέξας, Οκλαχόμα, Ιντιάνα και Όρεγκον.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο αριθμός των μελών της μειώνεται σημαντικά. Τη δεκαετία του 1930 οι κομμουνιστές γίνονται ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της οργάνωσης. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 επιδίδονται συχνά σε βιαιοπραγίες και δολοφονίες μαύρων.

Η ίδια η αμερικάνικη κοινωνία τρέφει τον ρατσισμό και επιτρέπει στην Κου Κλουξ Κλαν να πραγματοποιεί το εγκληματικό της έργο ανενόχλητη. Η Κου Κλουξ Κλαν συνεχίζει την εγκληματική της δράση ακόμη και σήμερα και διαθέτει τη δική της ιστοσελίδα στο INTERNET. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας της είναι : www.kkk.bz . Τα κείμενα που έχουν τίτλο «Ο δολοφόνος Μπάουερς» και «Καταδικάστηκε ο Τόμας Μπλάντον» περιέχουν πληροφορίες για ορισμένους δολοφόνους της Κου Κλουξ Κλαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου