Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Αναίρεση στην απόφαση αθώωσης του νεοναζί Πλεύρη


Αναίρεση «υπέρ του νόμου» στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (με ψήφους 4 έναντι 1) ο γνωστός νεοναζί και χουντικός Κωνσταντίνος Πλεύρης για το περιεχόμενο του βιβλίου του «Εβραίοι: Όλη η αλήθεια», άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής. Η αναίρεση υπέρ του νόμου, έχει μόνο ερμηνευτικό και νομολογικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης για τον Κ. Πλεύρη. Από το Εφετείο ο Κ. Πλεύρης αθωώθηκε από τις κατηγορίες της δημόσιας πρόκλησης σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος, βία κατά προσώπων λόγω εθνοτικής καταγωγής και για δημόσια έκφραση προσβλητικών ιδεών κατά προσώπων λόγω εθνοτικής καταγωγής. Ο κ. Μακρής στην αναίρεσή του παραθέτει αποσπάσματα του βιβλίου του Κ. Πλεύρη τα οποία πληρούν την ειδική ποινική υπόσταση των εγκλημάτων κατά των φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών διακρίσεων που προβλέπει ο Νόμος 927/1979. Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής, ο Κ. Πλεύρης εκφράζει δημόσια την προσβλητική άποψη ότι η λευκή Ευρώπη κινδυνεύει από τους Εβραίους, τους οποίους εμφανίζει ως ραδιούργους, δολοφόνους και υπανθρώπους, ιδέες που δύνανται πέραν πάσης αμφιβολίας να πυροδοτήσουν εξάρσεις βίας, διακρίσεων αντισημιτισμού και σε κάθε περίπτωση μισαλλοδοξίας σε ευεπίφορους αναγνώστες. Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, το Εφετείο έχει ελλιπή και εσφαλμένη αιτιολογία, καθώς δεν αναφέρει στοιχεία που το έπεισαν για την αθωότητα του Κ. Πλεύρη, η αθωωτική απόφαση δεν έχει την ειδική αιτιολογία που απαιτεί το Σύνταγμα και τέλος το Εφετείο εφήρμοσε εσφαλμένα το Νόμο 927/1979. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 10ης Ιουλίου 2009, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι «στο βιβλίο αποτυπώνονται η εμπάθεια και ο φανατισμός, καθιστώντας άνευ ετέρου αυταπόδεικτο το γεγονός ότι ο συγγραφέας (δηλαδή ο Πλεύρης) από πρόθεση εξέφρασε δημόσια απόψεις ικανές ‘‘να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία εις βάρος των Εβραίων και προσέβαλε πρόσωπα και ομάδα προσώπων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής’’. Ο Άρειος Πάγος καλείται τώρα να αποφασίσει εάν σωστά ή όχι το Εφετείο απήλλαξε τον Πλεύρη από τις κατηγορίες (…)».

Πιθανόν κάποιοι από εσάς να αναρωτηθούν ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης. Εμείς θα σας απαντήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα. Ο Πλεύρης το 1960 ίδρυσε την «Κίνηση της 4ης Αυγούστου» που είχε φιλομεταξικό προσανατολισμό και εξέδιδε και ομώνυμη εφημερίδα. (Σημειώνουμε ότι από την «Κίνηση της 4ης Αυγούστου» πέρασαν διάφορα άτομα που αργότερα έκαναν καριέρα στην πολιτική όπως ο ακροδεξιός βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κιλτίδης.) Μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας ο Πλεύρης διορίστηκε από τη χούντα καθηγητής στη Σχολή Γενικής Μορφώσεως του Αρχηγείου Στρατού και καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Επίσης, διορίστηκε καθηγητής στις σχολές Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής. Ήταν στενός συνεργάτης του χουντικού Ι. Λαδά και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του. Υπήρξε ο οργανωτικός υπεύθυνος των «Αλκίμων». Για όσους δεν γνωρίζουν, το «Σώμα Ελλήνων Αλκίμων» (ή απλά Άλκιμοι για λόγους συντομίας) ιδρύθηκε το 1948 και ήταν μια ακροδεξιά νεολαιίστικη οργάνωση. Μεταξύ των σκοπών αυτής της οργάνωσης ήταν και η «στρατιωτική προπαίδευσις των νέων». Από το 1956 και μετά, οι Άλκιμοι άρχισαν να φασιστικοποιούνται. Ο αρχηγός τους, υποστράτηγος ε.α. Κ. Κωστόπουλος είχε εκφράσει το θαυμασμό του για το δικτάτορα Μουσολίνι. Η στολή που φορούσαν οι Άλκιμοι έμοιαζε πολύ με τη στολή της φασιστικής ΕΟΝ του δικτάτορα Μεταξά. Απ’ το 1967 και μετά, οι χουντικοί ήθελαν μια νεολαιίστικη οργάνωση που θα έκανε προπαγάνδα υπέρ της στρατιωτικής δικτατορίας. Έτσι λοιπόν επέλεξαν τους Άλκιμους για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους και τους χρηματοδότησαν με μεγάλα ποσά. Παράλληλα, τοποθέτησαν ως οργανωτικό υπεύθυνο στους Άλκιμους τον Κωνσταντίνο Πλεύρη που ήταν άτομο της εμπιστοσύνης τους. Επίσης, ο Πλεύρης είχε επαφές με Ιταλούς νεοφασίστες και συνεργάστηκε με την διαβόητη ΚΥΠ (που σήμερα ονομάζεται ΕΥΠ). Έχει δηλώσει ότι είναι ναζιστής, φιλοχουντικός και ρατσιστής.

Πριν από λίγα χρόνια, η εκπομπή «Ελλήνων Έγερσις», που παρουσιάζει καθημερινά ο ακροδεξιός βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης με τον αδελφό του Λεωνίδα από το κανάλι του Καρατζαφέρη («Τηλεάστυ») είχε προβάλει συστηματικά το αντισημιτικό και φιλοναζιστικό βιβλίο του Πλεύρη. Το κατάπτυστο βιβλίο «Εβραίοι : όλη η αλήθεια» του Πλεύρη έχει σαν στόχο του να υμνήσει ανοιχτά τον Χίτλερ και τους συνεργάτες του. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι o υπουργός προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς ήταν «ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα του αιώνος» (σ. 885), ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των Ες Ες, «είχε υψηλόν ήθος» (σ. 871), ο οργανωτής της Νύχτας των Κρυστάλλων και εισηγητής του Ολοκαυτώματος Ράινχαρντ Χάιντριχ υπήρξε «έξοχος άνδρας» (σ. 842), ενώ «οι μεραρχίες των Ες Ες μάχονται με απαράμιλλον ηρωισμόν» (σ. 853). Σε άλλο σημείο του βιβλίου διαβάζουμε ότι «τα Ες Ες και μάλιστα τα μάχιμα (τα Βάφεν Ες Ες) υπήρξαν οι ιππόται της σύγχρονης εποχής, ακατάβλητοι πολεμισταί εξ όλων των χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι εθυσίασαν την ζωήν στο ιδανικόν μιας Νέας Τάξεως, διά τους πολιτισμένους Λαούς. Στις τάξεις των Ες Ες συγκαταλέγεται το εκλεκτότερον μέρος της Αρίας Φυλής» (σ. 871). Σε άλλη σελίδα αναφέρει ότι «Ο Χίτλερ υπήρξε εξαιρετικώς ευαίσθητος και εκ χαρακτήρος ηρνείτο να θυσιάση αμάχους, έστω και με αντάλλαγμα τη νίκη. Η ιστορία της ανθρωπότητος θα καταλογίση στον Αδόλφο Χίτλερ τα εξής:
1. Δεν απήλλαξε, ενώ ηδύνατο, την Ευρώπη, από τους Εβραίους.
2. Δεν εχρησιμοποίησε τα ειδικά χημικά όπλα, που μόνο η Γερμανία διέθετε, διά να νικήση» (σ. 882).
Τέλος, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι ο Κ. Πλεύρης υπήρξε στενός συνεργάτης του ακροδεξιούς Γ. Καρατζαφέρη και μέντοράς του. Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης (που στις Ευρωεκλογές του 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής) είναι γιος του Κ. Πλεύρη.

2 σχόλια: