Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

Διάσπαση στο Συνασπισμό. Η ανανεωτική πτέρυγα αποχώρησε


Η διάσπαση του Συνασπισμού (ΣΥΝ) δεν αποφεύχθηκε τελικά. Η ανανεωτική πτέρυγα (που εδώ και χρόνια φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ) με επικεφαλής το Φώτη Κουβέλη κράτησε αδιάλλακτη στάση και δυναμίτισε κάθε προσπάθεια για ενότητα στο κόμμα. Οι εξελίξεις στο Συνασπισμό (ΣΥΝ) είναι ραγδαίες μετά την αποχώρηση των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ από το 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ, στο οποίο επανεξελέγη αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι βουλευτές που προέρχονται από την φιλοπασοκική Ανανεωτική Πτέρυγα (Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός) αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιήθηκαν. Οι Ανανεωτικοί, με αυτή την απαράδεκτη και προκλητική απόφασή τους, προκάλεσαν τη διάσπαση του Συνασπισμού και πλέον είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν νέο πολιτικό κόμμα. Ο μόνος βουλευτής που πρόσκειται στην Ανανεωτική Πτέρυγα και δεν αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για ενότητα στον ΣΥΝ, επιδιώκοντας παράλληλα να εκδιωχθεί η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) και το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» (του Αλέκου Αλαβάνου) από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει τους Ανανεωτικούς να μην αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας «να μη βαθύνουν το ρήγμα που προέκυψε από τη στάση της μη συμμετοχής τους στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και να παραμείνουν στα όργανα και τις Πολιτικές Κινήσεις του κόμματος». Όμως η φιλοπασοκική Ανανεωτική Πτέρυγα που απείχε από το Συνέδριο του ΣΥΝ, είχε πάρει από καιρό την απόφασή της να αποχωρήσει. Όταν μάλιστα είδε ότι το αίτημά της για αποχώρηση του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος, υλοποίησε το σχέδιό της να διασπάσει το κόμμα.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη τελικά Πρόεδρος του ΣΥΝ. Σε σύνολο 1038 ψηφισάντων, έλαβε 785 ψήφους, 56 ψήφους πήρε ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία Γ. Βλαχογιώργος, ενώ βρέθηκαν 162 ψηφοδέλτια λευκά και 35 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο Δημήτρης Στρατούλης που ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα δήλωσε σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε ολόκληρο, ως κόρη οφθαλμού, γιατί εντάσσεται στη στρατηγική μας για ενότητα της Αριστεράς».

Το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΣΥΝ διαμόρφωσαν νέες ισορροπίες. Οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τα 123 από τα 125 μέλη της ΚΠΕ, καθώς ο Πρόεδρος του κόμματος και ο γραμματέας της νεολαίας συμμετέχουν στα όργανα χωρίς να εκλεγούν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εξελέγησαν 62 αντιπρόσωποι της «Αριστερής Ενότητας» (Α. Καρίτζης, Τ. Κορωνάκης, Τ. Κουράκης, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Α. Φλαμπουράρης, Ρ. Αξελός και άλλοι), η οποία πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα. Από το «Αριστερό Ρεύμα» εξελέγησαν 37 αντιπρόσωποι (Π. Λαφαζάνης, Ν. Χουντής, Δ. Στρατούλης, Γρ. Καλομοίρης και άλλοι), από το «Ενιαίο ψηφοδέλτιο μελών του ΣΥΝ 2010» εξελέγησαν 21 αντιπρόσωποι (Γ. Μπαλάφας, Χρ. Στάικος και άλλοι), από την «Αριστερή Ανασύνθεση» 2 (Γ. Χελάκης, Ρ. Ιωσηφίδου) και ένας ανεξάρτητος (Δ. Παφίλης).

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι πόρτες του ΣΥΝ ανοίγουν μόνο για είσοδο και όχι για έξοδο και κάλεσε την Ανανεωτική Πτέρυγα «να μην προχωρήσει σε βήματα που ανοίγουν δρόμους χωρίς επιστροφή». Οριοθέτησε μάλιστα με σαφήνεια το μέτωπο στο οποίο επιθυμεί να εστιάσει την προσοχή του το επόμενο διάστημα: «“Τα παιχνίδια τελειώνουν εδώ” είναι το μήνυμα που θα λάβουν όσοι σχεδιάζουν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε παιχνίδια εσωτερικού ανταγωνισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνουμε δική μας υπόθεση», πρόσθεσε. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν με τον Αλέκο Αλαβάνο, λέγοντας «να μας πουν αν επιθυμούν να τους καλούμε ως πρώην προέδρους κομμάτων ή αρχηγούς άλλων κομμάτων».

Ο Μαργαρίτης που ανήκει στη φιλοπασοκική Ανανεωτική Πτέρυγα, εμφανίστηκε στις 12-6-2010 σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή στο MEGA και κατηγόρησε τον Αλέκο Αλαβάνο και τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερισμό». Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας την κρίση εντός του ΣΥΝ δήλωσε «οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες και αναπόφευκτες». Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ προσπαθούν να συνεργαστούν με άτομα από άλλα πολιτικά κόμματα. Για το λόγο αυτό προσέγγισαν ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα) και μέλη των Οικολόγων – Πρασίνων. Ο Αλέκος Αλαβάνος περιόδευσε στις 7 Ιουνίου στην Κόρινθο.

Τα σενάρια για το μέλλον του ΣΥΝ είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα καθώς πολλοί θεωρούν πιθανό ότι το κόμμα θα διασπαστεί τελικά σε τρία κομμάτια. Η άποψή τους αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Αλέκος Αλαβάνος και οι προσκείμενες σε αυτόν συνιστώσες (δηλαδή η ΔΕΑ, η ΚΟΕ, η ΚΕΔΑ, η ΑΠΟ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής) έχουν έντονες διαφωνίες με την ηγεσία του ΣΥΝ σε πολύ βασικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να σκέφτονται το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου