Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Αυθαίρετη προσαγωγή στελέχους του ΣΥΝ από την αστυνομία
Αυξάνονται συνεχώς τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά πολιτών. Η περίπτωση του Δημοσθένη Παπαδάτου, μέλους του Συνασπισμού (ΣΥΝ), είναι ενδεικτική.

Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, τον συνέλαβαν (κατά λάθος, όπως του είπαν) και, αφού τον απείλησαν, τον έβρισαν και τον ξεγύμνωσαν, τον άφησαν μετά από λίγες ώρες ελεύθερο. Ο 28χρονος έδωσε κατάθεση για μια ξένη ταυτότητα που έφερε, για την οποία υποστήριξε ότι την είχε βρει στο δρόμο λίγο νωρίτερα και σκόπευε να την παραδώσει στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα.

Δικηγόροι και πολίτες καταγγέλλουν ότι η αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) μεταχειρίζεται, ολοένα και περισσότερο, πρακτικές αμφίβολης νομιμότητας και κάθε είδους εξευτελιστικές συμπεριφορές σε βάρος συλληφθέντων και απλών διαδηλωτών, αδιακρίτως. Όσοι υπόκεινται σε αστυνομικό έλεγχο
υποχρεώνονται εκτός των άλλων να ξεγυμνωθούν, ενώ, αν είναι γυναίκες, υποβάλλονται ακόμη και σε κολπική έρευνα, πράξη άκρως προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία απαγορεύτηκε πρόσφατα στις γυναίκες κρατούμενες!

Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η δράση κουκουλοφόρων αστυνομικών, οι οποίοι εμφανίζονται απροκάλυπτα σε όλες τις διαδηλώσεις και ενεργούν ως κοινοί προβοκάτορες προκειμένου να συλλάβουν διαδηλωτές!

Πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας και διαδήλωσης, νταήδες μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ επιτέθηκαν σε μέλη της οργάνωσης «Δικαίωμα» και συνέλαβαν ένα άτομο, στο οποίο χρέωσαν ότι φορούσε κουκούλα και τους επιτέθηκε (κακούργημα). Ευτυχώς για τον άνθρωπο, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα συνέλαβαν ψευδόμενη την ΕΛ.ΑΣ. Ούτε κουκούλα φορούσε ούτε επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Η κατάθεση του αστυνομικού Ι. Πασιώτη είναι αποκαλυπτική: «[...] Λάβαμε σήμα από το κέντρο ασυρμάτου από κοινού με άλλες ομάδες να διασπάσουμε την πορεία που εκείνη τη στιγμή εκινείτο στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να
αποτραπεί κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ», αναφέρει με νόημα, αποκαθιστώντας την αλήθεια των πραγμάτων.

Η οργάνωση «Δικαίωμα» και ο δικηγόρος Κ. Παπαδάκης υπέβαλαν μηνύσεις κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τους οποίους εγκαλούν για κατάχρηση εξουσίας και ψευδή καταμήνυση. Η ομάδα ΔΙΑΣ δεν είναι πρώτη φορά που επιτίθεται σε διαδηλωτές. Πέρσι, μέλη της τραυμάτισαν σοβαρά μια διαδηλώτρια, ενώ και φέτος καταγράφηκαν περιστατικά διεμβολισμού διαδηλωτών από μηχανές της ΕΛ.ΑΣ. Τελευταίο κρούσμα είναι η παράσυρση από μοτοσυκλετιστή αστυνομικό και ο θάνατος μιας 7χρονης Τσιγγάνας.

Ο Δημοσθένης Παπαδάτος κατήγγειλε ότι έγινε βιαιοπραγία σε βάρος του στους χώρους ανάκρισης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αναφέρει ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν κατά τη σύλληψη και τον ανέκριναν για αρκετή ώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ) βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν για αυτή την τεράστια «επιτυχία» της αστυνομίας και να μιλήσουν για υποτιθέμενη σχέση του Συνασπισμού με το χώρο της τρομοκρατίας, σχέση για την οποία δεν προέκυψε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει διάφορες ομάδες και κόμματα της αριστεράς, να τις ενοχοποιήσει για δήθεν συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και να αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα τους, με το σκεπτικό ότι μπορεί να αποκομίσει πολιτικό όφελος.

Στην περίπτωση του Δημοσθένη Παπαδάτου, αστυνομικοί με πολιτικά και αστυνομικοί με κουκούλες, κατόπιν παρακολουθήσεως, τον σταμάτησαν σημαδεύοντάς τον με πιστόλι, τον έβαλαν σιδεροδέσμιο σε ένα αμάξι με συμβατικές πινακίδες, τον έβρισαν και τον χτύπησαν.

Ο Παπαδάτος εξιστόρησε στο tvxs τη σύλληψή του, αναφέροντας τα εξής :

« Επιστρέφω πεζός προς το σπίτι μου στο Βύρωνα μετά από συνάντηση με τον καθηγητή μου και κάποια στιγμή στη διαδρομή, βρίσκω ένα δελτίο ταυτότητας στο δρόμο και το παίρνω με σκοπό να το παραδώσω στο αστυνομικό τμήμα. Όταν βρίσκομαι σε απόσταση πενταλέπτου από το σπίτι, βγαίνει από ένα στενό της Φορμίωνος ένας άντρας με πολιτικά και προτεταμένο το περίστροφο, και μου λέει «Ασφάλεια».

Δεν είχα καταλάβει τι συμβαίνει και πίστευα πως δε θα υπήρχε πρόβλημα αν ήταν όντως η Ασφάλεια γιατί είχα και τη δική μου ταυτότητα. Μετά από λίγο όμως καταλαβαίνω πως δεν πρόκειται να ξεμπερδέψω εύκολα, διότι από το δίπλα στενό έρχονται σε βοήθεια και άλλοι, και από ένα σημείο και μετά πολλοί κουκουλοφόροι, άνδρες και γυναίκες, έρχονται προς το μέρος μου και με χτυπάνε, με βρίζουν πάρα πολύ άσχημα. Νιώθω ότι το πράγμα έχει ξεφύγει, ότι δέχομαι παρακρατική επίθεση. Μου επιτίθενται άγνωστοι κουκουλοφόροι.

Με βάζουν σε ένα αμάξι με συμβατικές πινακίδες, με συνοδεύουν κουκουλοφόροι, με έχουν σιδεροδέσμιο, με έχουν χτυπήσει και πριν με δέσουν και μέσα στο αμάξι. Δέχομαι χυδαίες βρισιές και απειλές του τύπου «βγες εσύ έξω μωρή π...στάρα και θα σε γ...ήσουμε» και φοβερές σπόντες όπως «φοβάται τους ακροδεξιούς η μ...νάρα» κλπ.

Χωρίς να βλέπω με οδηγούν σε ένα κτίριο, που αντιλαμβάνομαι πως είναι η αντιτρομοκρατική, ώσπου είμαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, περιστοιχίζομαι από κουκουλοφόρους και δεν μου επιτρέπουν να έχω οπτική επαφή μαζί τους. Μου ζητάνε να βγάλω τα ρούχα μου και τα εσώρουχά μου, με πλησιάζουν, με απειλούν και στη συνέχεια αρχίζουν να μου δίνουν ένα ένα τα ρούχα μου πίσω, εξηγώντας πως, έστω κι αν δεν το πιστεύω, μοιάζω πάρα πολύ με έναν από αυτούς που ψάχνουν.

Μετά από λίγο όμως, αρχίζει να μετατοπίζεται η κατάσταση και από εκεί που περίμενα να μου απολογηθούν για αυτό το βασανιστήριο, διότι περί αυτού πρόκειται να σε γυμνώνουν μπροστά σε κουκουλοφόρους κλπ, βρίσκομαι να πρέπει να εξηγήσω εγώ για το που βρήκα τη δεύτερη ταυτότητα.

Κλείνει τέλος πάντων αυτή η βραδιά με τον αξιωματικό της Ασφάλειας, ο οποίος μου λέει με νόημα ‘‘τι να κάνει η αστυνομία με κάποιον που είναι κλέφτης, τον πιάνουμε να κλέβει, τον σπάμε στο ξύλο και αυτός κλαίει;’’. Του λέω ‘‘με κατηγορείτε για κάτι;» και μου λέει «θα στο πω αλλιώς: Τι θα λέγαμε για κάποιον που μπορεί να είναι έξω από το σύστημα και εκείνη τη στιγμή το σύστημα τον γραπώνει και αυτός επικαλείται τα δικαιώματά του και κλαψουρίζει ότι τον χτυπήσαμε, τον δείραμε και όλα αυτά, ενώ δεν πιστεύει στους νόμους και το σύνταγμα’’. (…) » .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου