Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στη μνήμη του Τεμπονέρα
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ προκήρυξαν στάσεις εργασίας προκειμένου να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Στην Αθήνα, καθηγητές και δάσκαλοι καθώς και πολυάριθμοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Με πανό και συνθήματα για την συγκεκριμένη επέτειο οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν στο χώρο των Προπυλαίων.

Την Παρασκευή, στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας (12 - 2 μ.μ. και 2 - 4 μ.μ.) για τις παραστάσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Στην Αττική η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 13:00 στην οδό Τσόχα 15 - 17.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην περικοπούν οι δαπάνες για την παιδεία και να δοθεί άμεσα το 5% των δαπανών. Παράλληλα, οι καθηγητές ζητούν ακύρωση του Μνημονίου, των μέτρων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, αντί της πορείας που είχαν προγραμματίσει. Εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κατήγγειλαν το μνημόνιο για την ελαχιστοποίηση των δαπανών για την παιδεία, καθώς και τον "Καλλικράτη".

Τις προηγούμενες μέρες είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτρα μνημόσυνο στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, με αφορμή τα 20 χρόνια από τη δολοφονία του. Το μνημόσυνο έγινε στο σχολικό συγκρότημα Νίκος Τεμπονέρας, εκεί όπου το 1991 άφησε την τελευταία του πνοή ο καθηγητής και πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και φορείς.

Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας ήταν μέλος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ήταν ενταγμένος στην οργάνωση ΕΑΜ. Δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1991 σε ηλικία 38 ετών κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου του τότε υπουργού Παιδείας της ΝΔ Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Τον καθηγητή δολοφόνησε ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλαμπόκας, φέροντάς του θανάσιμο χτύπημα με λοστό στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου