Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Γαλλία επιτέθηκε στη Λιβύη. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις




Γαλλικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν τη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και ο ναυτικός αποκλεισμός της χώρας και η πλήρης απομόνωση του Καντάφι.

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έδινε στο Παρίσι συνέντευξη τύπου για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη, 20 πολεμικά αεροσκάφη της Γαλλίας επιχειρούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη κάθε στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι ξεκίνησε από 6 γαλλικά Ραφαλ κατά στρατιωτικών οχημάτων έξω από τη Βεγγάζη.

Ταυτόχρονα τα αμερικανικά πλοία που περιπολούν έξω από τον κόλπο της Σύρτης στη Μεσόγειο, δέχτηκαν εντολή να είναι έτοιμα για εκτόξευση πυραύλων κατά των αντιαεροπορικών συστημάτων και ραντάρ της Λιβύης.

Στη συμμαχία των ιμπεριαλιστών δολοφόνων που ανέλαβαν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να εφαρμόσουν την απόφαση του διεθνούς οργανισμού, συμμετέχουν αρχικά οι 22 χώρες που διαβουλεύτηκαν στο Παρίσι.

Την πρωτοβουλία για τη σύνοδο είχαν η Βρετανία και η Γαλλία, που είχαν κρατήσει και την πιο εχθρική στάση κατά του Καντάφι και υποστήριξαν εξ αρχής την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Στο πλευρό τους τάχθηκαν πολλοί Ευρωπαίοι (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, κ.α), οι ΗΠΑ (USA) και ο Καναδάς, αλλά και χώρες από τον μουσουλμανικό κόσμο. Εκεί ήταν ο Αμρ Μούσα, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και μνηστήρας της νέας εξουσίας στην Αίγυπτο καθώς και ηγέτες από το Ιράκ, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Με λίγα λόγια υπήρξε στρατιωτική και πολιτική συμμαχία αραβικών κρατών με τα φιλοπόλεμα κοράκια της Δύσης εναντίον ενός Άραβα κυβερνήτη. Η ιστορία θα γράψει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Πρόεδρος της Αγγλίας πρωταγωνίστησαν στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» εναντίον της Λιβύης. Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πάρθηκε με 10 ψήφους υπέρ και 5 αποχές. Οι χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία ήταν η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία. Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα συγκροτήσουν κοινό κέντρο διοίκησης για το συντονισμό των επιχειρήσεων, στις οποίες θα λάβει μέρος και ο Καναδάς, η Δανία και πολλές αραβικές χώρες (Κατάρ, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.).

Τα τύμπανα του πολέμου στη Λιβύη ξεκίνησαν λοιπόν. Τα ιμπεριαλιστικά κοράκια των ΗΠΑ και της Ευρώπης έβαλαν στο στόχαστρό τους τη συγκεκριμένη χώρα με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της και να τοποθετήσουν μια φιλική προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση.
Σημαντικό ρόλο στην επίθεση κατά της Λιβύης διεκδικούν οι Ιταλοί καθώς έχουν και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα αυτή. Η Ιταλία φιλοξενεί το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Νάπολης καθώς και σημαντικές αεροπορικές βάσεις όπως το Αβιάνο και τη Σιγκονέλα.

Βάσεις θα διαθέσει και η Γαλλία, καθώς και η Μάλτα που λόγω γεωγραφικής θέσης έχει πολύ σημαντικό ρόλο.

Έτοιμο να πάρει μέρος στην επιχείρηση κατά της Λιβύης δηλώνει και το ΝΑΤΟ (δηλαδή το πιο φημισμένο συνδικάτο δολοφόνων). Το ΝΑΤΟ ολοκληρώνει επιχειρησιακά σχέδια και δέχεται προσφορά δυνάμεων από τα κράτη - μέλη σε πυρετώδεις συσκέψεις. Αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ιπτάμενα ραντάρ AWAKS προσέφεραν ήδη η Νορβηγία, η Δανία και το Βέλγιο. Καταδιωκτικά αεροσκάφη και 200 άνδρες υποστήριξης έστειλε ήδη στην Ευρώπη και ο Καναδάς.

Τα Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν τα πρώτα που επιτέθηκαν εναντίον της Λιβύης και στη συνέχεια ακολούθησαν τα βρετανικά. Οι ΗΠΑ με πυραύλους Κρουζ χτύπησαν την αεράμυνα της Λιβύης, ενώ ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι σε μήνυμά του δήλωσε ότι η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και προειδοποίησε ότι θα οπλίσει τους πολίτες που πρόσκεινται σε αυτόν με κάθε είδους όπλο που διαθέτει το οπλοστάσιο της χώρας.



Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη στις 20 Μαρτίου 2011 (σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία) :

►21:49: Η Αλγερία και το Κουβέιτ υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
►21:22: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι το Βερολίνο έχει απομονωθεί μετά την άρνησή του να μετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ.
►21:00: Άμεση κατάπαυση του πυρός διέταξαν οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
►20:40: Ανταποκριτές του Ρόιτερς και του Γαλλικού πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσαν ότι ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά στις 20.15 ώρα Ελλάδας στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στην κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
►20:30: Οι ΗΠΑ "επιτηρούν από πολύ κοντά" τα αποθέματα αερίου μουστάρδας που κατέχει ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι. "Υπάρχει μια αρκετή ποσότητα αποθηκευμένη και η χρήση του εξαιρετικά επικίνδυνου αυτού αερίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, όπως χημικά εγκαύματα στα μάτια, στο δέρμα και στα πνευμόνια" δήλωσε ο Μάικ Μάλεν. Σύμφωνα με τον Οργανισμό απαγόρευσης των χημικών όπλων , στον οποίο μετέχει και η Λιβύη από το 2004, το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι διαθέτει σήμερα τουλάχιστον 10 τόνους τέτοιου αερίου αλλά, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, έχουν καταστραφεί τα εφόδια που επιτρέπουν τη χρήση του.
►19:55: Η Τουρκία θα εμπλακεί στις επιχειρήσεις μόνο αν εμπλακεί και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ζαμάν”. Η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβει το ΝΑΤΟ σχετικά με τη Λιβύη, αλλά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα μετάσχουν στο βομβαρδισμό.
►19:10: Το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με 4 πολεμικά αεροσκάφη του όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Λοράν Τισιέρ. Την είδηση επιβεβαίωσε νωρίτερα και Αμερικανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS "Face the Nation" .
►18:20: Επιφυλακτική, αλλά και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Άγκυρα στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. "Μακάρι να είχαν λυθεί τα προβλήματα προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Μακάρι η Λιβύη να ολοκλήρωνε τη διαδικασία αλλαγής δίχως αυτό το αντίτιμο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα πράγματα κατέληξαν σε σημείο ανεπιθύμητο. Από εδώ και πέρα, επιθυμούμε ο λαός της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του με τη δική του βούληση και απόφαση. Επιθυμούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η στρατιωτική επιχείρηση και να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν είμαστε απελπισμένοι. Μπορούμε όλοι μαζί να σταματήσουμε το αίμα στην περιοχή. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη Σαουδική Αραβία και ότι θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για τη σταθερότητα στην περιοχή", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
►17:58: Το αρχηγείο των Βρετανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι οι βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται μόνο για παροχή υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης και όχι για εξαπόλυση επιθέσεων. Νωρίτερα την αντίθεσή του στη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
►17:54: Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν κατά τη χθεσινή αεροπορική επίθεση των δυτικών δυνάμεων είναι και η λιβυκή αεροπορική βάση Αλ-Γουατία, που βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. "Επιχείρησαν να επιτεθούν στις αντιαεροπορικές άμυνες της βάσης. Κάποιες καταστράφηκαν", δήλωσε Λίβυος αξιωματικός του στρατού, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
►17:28: Έτοιμη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι η Ιταλία. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.
►17:26: Αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη προκειμένου να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό Μάικ Μάλεν.
►17:13: Οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία με στόχο την λιβυκή αεράμυνα έπληξαν 20 με 22 στόχους, δήλωσε ο διοικητής Τζέιμς Στόκμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης στην Αφρική. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου stealth συμμετείχαν στις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις.
►17:00: Ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη είναι "πολύ αβέβαιη" και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.
►16:54: Η Ρωσία αποφάσισε να προχωρήσει σε μερική απομάκρυνση του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας μαζί με Ρώσους πολίτες θα απομακρυνθούν οδικώς από τη λιβυκή πρωτεύουσα.
►15:40: Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν εισέλθει στο κέντρο της Μισράτα με τανκς και αρκετοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά, δήλωσαν κάτοικοι στο πρακτορείο Reuters. "Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής από ελεύθερους σκοπευτές, που βρίσκονται ακόμη στις οροφές κτιρίων. Υποστηρίζονται από τέσσερα τανκ, που περιπολούν στην πόλη. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγουν", δήλωσε ένας κάτοικος. "Υπάρχουν επίσης βάρκες που έχουν περικυκλώσει το λιμάνι και δεν επιτρέπουν να έρθει βοήθεια στην πόλη", δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Reuters.
►15:10: Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης.
►15:10: Η Ρωσία, που απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ζήτησε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη "μη επιλεκτική χρήση βίας" στη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters.
►14:54: Η γαλλική ναυαρχίδα, το αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκολ" κατευθύνεται προς τη Λιβύη.
►14:40: Ο αριθμός των Λίβυων που έχουν σκοτωθεί από Δυτικές δυνάμεις φτάνει τους 64, μετά τον θάνατο ορισμένων τραυματισμένων, σύμφωνα με λιβυκή ιατρική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
►14:20: Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Φράνκλιν Τσίλντρες επιβεβαίωσε στο BBC ότι δύο βομβαρδιστικά stealth B-2 έχουν ρίξει περίπου 40 συμβατικές βόμβες στη Λιβύη.
►13:30: Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya που επικαλέστηκε ιατρικές πηγές. Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.
►12:55: Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Οι βρετανικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχο την αεράμυνα της χώρας, κυρίως στην Τρίπολη, σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης. Παράλληλα οι γαλλικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους.
►12:14: “Μακρύ πόλεμο” εναντίον των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων υποσχέθηκε ο Καντάφι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την κρατική τηλεόραση. Δήλωσε ότι οι Λίβυοι είναι εξοπλισμένοι με κάθε είδους όπλα ώστε να “υπερασπιστούν την πατρίδα τους”, ότι δε θα επιτρέψει ποτέ στους "σταυροφόρους" να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του και έκρινε "αναπόφευκτη” την ήττα των δυτικών δυνάμεων. Πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη από δυτικές χώρες ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες.
►12:00: Διακόπηκαν οι βομβαρδισμοί στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι από το διεθνή συνασπισμό σήμερα το πρωί στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

►11:40: Πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να περικυκλώνουν την πόλη Μισράτα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκου έχουν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων. "Ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακόμα σε τρία κτίρια του κεντρικότερου δρόμου της πόλης. Φαίνονται έτοιμοι να ανοίξουν πυρ σε ο,τιδήποτε κινείται... Κανένας δεν τολμά να διασχίσει το δρόμο. Η κατάσταση στη Μισράτα είναι ήρεμη σήμερα, ωστόσο οι ταξιαρχίες του Καντάφι παραμένουν στα περίχωρα", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

►11:30: Οι επιθέσεις των δυτικών χωρών έπληξαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι ενώ τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά σε στρατιωτικά οχήματα σε δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια, ανέφερε ότι είδε ανταποκριτής του Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατευθύνονται με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα, στην πόλη Ατζνταμπίγια.


Θα συμμετάσχει και η Ελλάδα στις επιχειρήσεις

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και η Ελλάδα θα συμβάλει στην ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Λιβύης, βάφοντας τα χέρια της με ανθρώπινο αίμα. Θα γίνει συνένοχη σε ένα ακόμα έγκλημα και την ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση του αμερικανόδουλου Γιώργου Παπανδρέου. Η Ελλάδα έχει διαθέσει στο ΝΑΤΟ έναν αριθμό δυνάμεων που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 , 4 σε πρώτη φάση, μια φρεγάτα η οποία θα αποπλέει από τη Σούδα και ενδεχομένως θα εναλλάσσεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής της στις επιχειρήσεις, ένα ιπτάμενο ραντάρ και 2 ελικόπτερα Super Puma.

Ως προς τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, αυτή έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ενώ σε ότι αφορά το Άκτιο, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας - ΝΑΤΟ η βάση είναι Νατοϊκή που πρακτικά σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ τη χρησιμοποιεί όποτε θέλει και όπως θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου