Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Πως ο Α. Παπανδρέου απομόνωσε και ξέχασε αγωνιστές του ΠΑΚ


Αναδημοσιεύουμε μια συγκλονιστική επιστολή που έστειλε ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΚ, ο Γρηγόρης Χρηστέας, στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου πριν από λίγα χρόνια. Ο Χρηστέας αποκαλύπτει με ποιο τρόπο ο Α. Παπανδρέου απομόνωσε και ξέχασε πολλούς αγωνιστές του ΠΑΚ που είχαν έντονη αντιδικτατορική δράση στην Ελλάδα την περίοδο της χούντας, τη στιγμή που ο ίδιος απολάμβανε την ελευθερία του και τις ανέσεις του στο εξωτερικό (όπως π.χ. στη Σουηδία και στον Καναδά). Υπάρχει επίσης και μια αποκάλυψη – σοκ : ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει εντολή στον Αντώνη Διαμαντόπουλο (μέλος του ΠΑΚ με το ψευδώνυμο «Βόρειος») να δολοφονήσει τους Γρηγόρη Χρηστέα και Μάνο Γκρίτζαλη, οι οποίοι ήταν αγωνιστές του ΠΑΚ και ασκούσαν έντονη κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου. (Για την ιστορία αναφέρουμε ότι υπάρχει ενυπόγραφη ομολογία του ίδιου του Αντώνη Διαμαντόπουλου για το ότι έλαβε την εντολή δολοφονίας 2 μελών του ΠΑΚ.)

Παραθέτουμε την αποκαλυπτική επιστολή του Γρηγόρη Χρηστέα, μέλους του ΠΑΚ, στον Γιώργο Παπανδρέου, η οποία έμεινε αναπάντητη.



08-03-2004

Aγαπητέ σύντροφε Γιώργο Παπανδρέου,

Το 1972, Είχα μια δίωρη συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Κώστα Τσήμα στο πανεπιστήμιο Berkley του San Francisco. Αποφασίσαμε: Α. Με δικά μου έξοδα θα πήγαινα στην Ελλάδα να οργανώσω και να αρχίσω τον ένοπλο αγώνα κατά της χούντας. Β. Ο Ανδρέας και το Π.Α.Κ θα μου παρείχαν πολιτική κάλυψη και επαφές στην Ευρώπη. Γ. Ο Ανδρέας ότι θα φρόντιζε για την αποκατάσταση του σπιτιού μου σε μια ελεύθερη Ελλάδα.

Μερικούς μήνες αργότερα η γυναίκα μου Άντρια και εγώ πουλήσαμε το σπίτι μας στη Νέα Υόρκη $60.000 τότε, για να χρηματοδοτήσω και να οργανώσω τον αντιστασιακό αγώνα μου κατά της δικτατορίας του 1967. Με το κωδικό όνομα Αποστόλης, οργάνωσα το 1973 την πιο δυναμική αντιστασιακή οργάνωση του Π.Α.Κ στην Ελλάδα, την οργάνωση Λ.Α.Ο.Σ (Λαϊκός Απελευθερωτικός Οργανωμένος Στρατός) αρχίζοντας τον πολυκηρυγμένο από τον Ανδρέα “ένοπλο αγώνα” κατά της Χούντας.

Σαν απάντηση στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε το πιο δυνατό κτύπημα όλου του αντιστασιακού αγώνα κατά της Xούντας: στο Λαύριο, στις 22 -02-1974. Mετά από αυτό, η ομάδα μας προδόθηκε, αλλά εμείς, επειδή το είχαμε υποπτευτεί, κατορθώσαμε να δραπετεύσουμε στο εξωτερικό με τη βοήθεια της γυναίκας μου, παίρνοντας μαζί και τον προδότη της ομάδας μας, τον Γιώργο Ζυγογιάννη.

Τον Μάρτιο του 1974, συγκαλέσαμε σε συμβούλιο όλους τους αντιπροσώπους του Π.Α.Κ στη Bασιλεία της Ελβετίας. Eκεί, παρουσιάσαμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της προδοσίας και τα ονόματα των ενόχων. Η κατηγορία ήταν ότι υπήρχε σχέδιο συνωμοσίας να καταδίδονται οι τίμιοι, δυναμικοί αγωνιστές της ελευθερίας, προτού κάνουν οποιαδήποτε ζημιά στη δικτατορία.
Kαι αυτό για τους εξής λόγους:

1. Nα προκληθεί θετικό κλίμα για το Π.A.K μέσα από τη δημιουργία μαρτύρων,
2. Nα μείνουν οι ηγέτες του κινήματος μακριά από κάθε κίνδυνο από τη Xούντα και τις τοπικές αρχές στο εξωτερικό.

Oι παραπάνω λόγοι αποσκοπούσαν στο να εξασφαλίσουν τη νίκη του ΠAK στις ελεύθερες εκλογές μετά την πτώση της Xούντας – χωρίς καμμίαν απολύτως πρόθεση να γνωστοποιηθεί το έργο των πραγματικών αγωνιστών της ελευθερίας που είχαν προσφέρει στην Eλλάδα.
Oι πολιτικοί ηγέτες του ΠAK δεν είχαν καμμιά πρόθεση να μοιραστούν την “δόξα” της θυσίας με τους ενεργούς αγωνιστές του κινήματος.

Aκολούθησαν τα ακόλουθα σημαντικά γεγονότα:

1. Oι αντιπρόσωποι του κινήματος δεν έκαναν ποτέ κάτι για την προδοσία. Τους είχαμε ενημερώσει ότι χρειαζόμασταν άμεση βοήθεια στη Γερμανία, αλλά αντί για βοήθεια μας αγνόησαν και μας απομόνωσαν. Επιζήσαμε στη Γερμανία με τη βοήθεια της οικογένειας Μπεξή.
2. Ο Γιάννης Τσεκούρας, ένας από τους κατηγορούμενους για την προδοσία μας (που ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη του κινήματος, αλλά και Yes-man του Aνδρέα Παπανδρέου) ζήτησε να παραδώσουμε τα όπλα μας μια εβδομάδα προτού μας ζητηθεί να πάμε στη Σουηδία. Βεβαίως δεν παραδώσαμε τίποτε.
3. Σημαντικά στελέχη του ΠΑΚ, που πήραν το μέρος μας, μπήκαν σε μαύρη λίστα. Mετά την πτώση της Xούντας, τα στελέχη αυτά απομονώθηκαν, είτε τους δόθηκαν μικρές απασχολήσεις χωρίς καμμία δραστηριότητα.
4. Από το Γραφείο του Ανδρέα στο Τορόντο του Kαναδά ( Γραμματέας του η Aγγέλα) μας ρώτησαν πόσα θέλουμε για να τα ξεχάσουμε όλα. Απαντήσαμε ότι ο αγώνας μας ανήκει στον Eλληνικό λαό και δεν είναι για πούλημα.
5. Με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου, οδηγηθήκαμε από τον Δημήτρη Κολοβό στη Σουηδία. Mε την άφιξή μας εκεί, το σχέδιο της δολοφονίας μας ματαιώθηκε, αφού εμείς (εγώ-“Αποστόλης” και ο Mάνος Γκρίτζαλης-“Παύλος”) αποκαλύψαμε στον Αντώνη Διαμαντόπουλο-“Bόρειο” και καταφέραμε να αποδείξουμε τη συνωμοσία εναντίον μας, αποφεύγοντας έτσι τη δολοφονία μας. Tριάντα χρόνια αργότερα, ο “Bόρειος” δυο μέρες πριν πεθάνει υπέγραψε την ομολογία του για τις εντολές της εκτέλεσής μας, που του είχαν δοθεί από τον Aνδρέα Παπανδρέου.
6. Ο “Βόρειος”, επειδή είχε πάρει το μέρος μας, απομονώθηκε από τους πολιτικάντηδες του κινήματος μέχρι την ημέρα που πέθανε το 2003.
7. Ο Κώστας Τσιμας, υπεύθυνος Bορείου Αμερικής, προσποιήθηκε ότι ήρθε με το μέρος μας αφού ήρθε σταλμένος από τον Ανδρέα να μας μιλήσει στην Γερμανία για να μπορέσει να μας απομονώσει και να μας κρατήσει στην αφάνεια, όπως και έκανε μέχρι σήμερα. Aργότερα, ο Παπανδρέου τον αντάμειψε, κάνοντάς τον επικεφαλής της Yπηρεσίας Πληροφοριών, και 8 χρόνια Ευρωβουλευτή. Και τελευταία στο βιβλίο του "Σελίδες ζωής" δεν αναφέρει πουθενά την ιστορία του Λ.Α.Ο.Σ που ήταν η ποιο δυναμική οργάνωση του ΠΑΚ και της επταετίας και που ο ίδιος ήταν η επαφή μου στην Αμερική και της οργάνωσης μας. (γιατί?)
8. Tα στελέχη, τα υπεύθυνα για την προδοσία μας, ανταμείφθηκαν με κυβερνητικές θέσεις, όταν το ΠAΣOK έγινε Kυβέρνηση. Ο Tσεκούρας υποστηρίχτηκε από τον Παπανδρέου και έγινε βουλευτής, ενώ ο Zυγογιάννης διευθυντής κρατικής υπηρεσίας.
9. Αποσιωπήθηκε συστηματικά η ιστορία και τα κατορθώματά μας, όπως και το θέμα της προδοσίας μας.

Το 1976, η γυναίκα μου και εγώ επιστρέψαμε στην Ελλάδα, για να κάνουμε τα παιδιά μας στην Aθήνα. Έβαλαν τόσα πολλά οδοφράγματα στον δρόμο μου, που αναγκάστηκα το 1979 να γυρίσω πίσω στις Hνωμένες Πολιτείες με την κόρη μου ενός έτους και τον ενός μηνός γιο μου. Η αποχουντοποίηση δεν έγινε ποτέ και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που μεγάλωσα τα παιδιά μου στις ΗΠΑ.

Από τότε έχω έρθει επανειλημμένως στην Ελλάδα για να διεκδικήσω τη δικαίωση της ομάδας μας. Πάντοτε όμως οικονομικοί λόγοι με υποχρέωναν να γυρίσω στις Η.Π.Α.
Τον Δεκέμβριο 2003, έβαλα υποθήκη το σπίτι μας στο New Jersey και ήρθα με απλό εισιτήριο χωρίς επιστροφή, για να μπορέσω επιτέλους να ολοκληρώσω τον αγώνα μας και να δικαιώσω την ομάδα μου ή να αναγκάσω τους παλαιούς πολιτικούς ηγέτες του ΠAK να ανανεώσουν την εντολή εκτέλεσής μου.

Για αυτόν τον λόγο, προγραμμάτισα μιαν έκθεση ζωγραφικής, «To Ελληνικό Πνεύμα και η Ελευθερία», που έγινε προς τιμήν και για τη δικαίωση της ομάδας μου των ελεύθερων μαχητών. Προσκλήθηκαν ο Πρωθυπουργός και όλοι οι Υπουργοί και Βουλευτές του ΠAΣOK, αλλά όλοι μάς αγνόησαν. Το Yπουργείο Aνάπτυξης και Tουρισμού ήταν χορηγός αυτής της έκθεσης στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού (από τις 4 μέχρι τις 22-02-2004).

Τα προβλήματα που είχα το 1976 είναι τα ίδια που αντιμετωπίζω ξανά. Από τη δεύτερη μέρα η έκθεση έμεινε χωρίς φως και θέρμανση. Πολλοί επισκέπτες, καθώς και ένα συνεργείο της τηλεόρασης, εμποδίστηκαν να έρθουν σ’ αυτήν.

Η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει κάθε νικηφόρο αθλητή της, αλλά δεν έχει ποτέ δείξει την ίδια ευαισθησία για τους πραγματικούς της ήρωες, τους αγωνιστές της ελευθερίας που βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν και έδωσαν τα νιάτα τους και το μέλλον τους, για να ελευθερώσουν την Eλλάδα.

Όταν πριν από 37 χρόνια όλοι νοιάζονταν για τη ζωή τους και τις σπουδές τους, η δική μας επιλογή ήταν να πολεμήσουμε για την ελευθερία. Kαι ήμασταν νικητές. Αλλά η ζωή μας άλλαξε για πάντα και όλοι εμείς ζούμε από τότε με βιώματα εφιάλτες που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Kάθε μέρα που η Ελλάδα αρνείται να μας αναγνωρίσει, γίνεται πιο δύσκολη για μας. Είναι αβάσταχτος ο πόνος να σε προδίδουν οι δικοί σου. Oι σφαίρες της Xούντας δεν θα πονούσαν τόσο.

Από ευαισθησία περιμέναμε την επαύριον των εκλογών για την ανακοίνωση της αλήθειας μας. Αγαπητέ Γιώργο, ζητούμε άμεση επικοινωνία μαζί σου με την ελπίδα ότι μέσα στο πνεύμα αλλαγής που διακηρύττεις ως ο νέος αρχηγός του ΠAΣOK «το Π.Α.Σ.Ο.Κ θα γυρίσει στις ρίζες του, διότι όποιος δεν τιμά τις ρίζες του, δεν έχει μέλλον». Aυτό θα δώσει ένα τέλος στην αδικία και απομόνωση 30 ετών και θα βοηθήσει στην ηθική και οικονομική αποκατάσταση της ομάδας ΛΑΟΣ Αποστόλης. Πιστεύω ακόμη ότι αυτό θα εμψυχώσει τη νεολαία να δώσει λίγο χρόνο από τη ζωή τους όπως δώσαμε εμείς, για να έρθει μια καλύτερη εποχή για όλους. Τα ονόματα της ομάδας
Με εκτίμηση

Γρηγόρης Χρηστέας
Ποτέ μη σταματήσεις ποτέ μη παραδοθείς

Eσώκλειστα : Ιστορικά ντοκουμέντα, γράμμα του “Bόρειου” με την ομολογία του για την εντολή εκτέλεσης μας και δελτία τύπου από την έκθεση.



Γρηγόρης Χρηστέας (Αποστόλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου