Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

Μελοποιημένα ποιήματα του Παπανικολάου (free download)

Σύντομη βιογραφία του Μήτσου Παπανικολάου

Ο αδικοχαμένος ποιητής Μήτσος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Ύδρα το 1900 και σπούδασε νομικά. Εγκαταστάθηκε από μικρός στον Πειραιά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση, τη μετάφραση και την κριτική.

Έζησε μια ζωή δυστυχισμένη που τα ναρκωτικά την κατέστρεψαν. Κατάφερε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του Μεσοπολέμου αν και μας άφησε λίγα ποιήματα με βαθειά τα ίχνη της μελαγχολίας και της πίκρας της ζωής. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους (μαζί με Καρυωτάκη, Πολυδούρη, Λαπαθιώτη, Άγρα) της σχολής του νεορομαντισμού και του νεοσυμβολισμού. Λιγότερο ρομαντικός κατά βάθος από τους άλλους και στενότερα τοποθετημένος μέσα στον συμβολισμό, τον μετασυμβολισμό και την καθαρή ποίηση, δέχτηκε έντονες ξένες επιδράσεις, ξεκινώντας απ' τον Verhaeren και τον Maeterlinck, για να προχωρήσει στον Valéry, τον Apollinaire, τον Léon-Paul Fargue και να τους διασταυρώσει με τον Poe (Πόε) και τον αισθητισμό του Wilde (Όσκαρ Ουάιλντ), ενώ ταυτόχρονα δεν έπαψε να διαβάζει με πάθος τον Baudelaire, τον Moréas, τον Laforgue και άλλους.

Τα ποιήματά του είναι λίγα σε ποσότητα, άλλα αρκετά σπουδαία σε ποιότητα. Ο Παπανικολάου δεν τύπωσε κανένα βιβλίο όσο ήταν στη ζωή. Όπως και ο φίλος του Ναπολέων Λαπαθιώτης (αυτόχειρας ποιητής του Μεσοπολέμου), έτσι και αυτός, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον αδιέξοδο δρόμο των ναρκωτικών. Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κατοχή, αναγκάστηκε να πουλήσει όλα τα πολύτιμα βιβλία του και άλλα πράγματα και εγκαταστάθηκε σε ένα φτωχό δωμάτιο στην Κοκκινιά. Στο δωμάτιο αυτό ζούσε σε πολύ άθλια κατάσταση. Έζησε βυθισμένος σε μια τραγική απογοήτευση. Οι καταχρήσεις δεν του έδωσαν τη λύτρωση που αναζητούσε απελπισμένα. Πέθανε εξαθλιωμένος το 1943 από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ορισμένα από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

Εμείς από την πλευρά μας, θέλοντας να αποτίσουμε ένα μικρό φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή συγκεντρώσαμε όσα ποιήματα έγραψε, όσα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί καθώς και ορισμένα βιογραφικά κείμενα και τα βάλαμε όλα σε ένα φάκελο, τον οποίο μπορείτε ελεύθερα να τον κατεβάσετε (free download).


Αν θέλετε να κατεβάσετε (free download) τα μελοποιημένα ποιήματα του Παπανικολάου, πάτε στην ακόλουθη διεύθυνση :
http://hotfile.com/dl/126066892/cedc659/__().rar.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου