Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Η ίδρυση του Ολυμπιακού (ΟΣΦΠ) στις 10-3-1925


Ο ΟΣΦΠ (ή εν συντομία Ολυμπιακός) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς και ένδοξες ομάδες της Ελλάδας. Η ιστορία του είναι αρκετά μεγάλη. Ξεκινάει από το 1925. Η συζήτηση για τη δημιουργία του ερυθρόλευκου συλλόγου έγινε στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά. Τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και τα μέλη του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς συμφώνησαν να διαλύσουν τα σωματεία τους και να ιδρύσουν ένα νέο αθλητικό σωματείο. Έτσι, στις 10 Μαρτίου 1925 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά (ΟΣΦΠ). Το όνομα «Ολυμπιακός» το ανακοίνωσε ο αξιωματικός του Ναυτικού και αεροπόρος Νότης Καμπέρος, ενώ ο βιομήχανος και δήμαρχος Πειραιά Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε τις λέξεις «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά». Ως έμβλημα του συλλόγου επιλέχτηκε η κεφαλή ενός δαφνοστεφανωμένου εφήβου και χρώματα το κόκκινο και το άσπρο, κατόπιν πρότασης του Γιάννη Ανδριανόπουλου που ήταν οπαδός της ερυθρόλευκης Άρσεναλ. Ο Μιχάλης Μανούσκος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του συλλόγου.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού προερχόταν κι αυτός από την πόλη του Πειραιά : ήταν ο Εθνικός, ο οποίος ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1925. Σύντομα όμως ο Ολυμπιακός έγινε ο κυρίαρχος του Πειραιά με επικεφαλής τη θρυλική ποδοσφαιρική πεντάδα των αδελφών Ανδριανόπουλων. Τα πέντε αδέλφια με το επώνυμο Ανδριανόπουλος ήταν οι εξής : ο Γιάννης, ο Ντίνος, ο Γιώργος, ο Βασίλης και ο Λεωνίδας. (Για ένα μικρό διάστημα αγωνίστηκε και ο Στέλιος Ανδριανόπουλος). Ο Γιάννης Ανδριανόπουλος αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΟΣΦΠ μέχρι το 1929. Διετέλεσε προπονητής και πρόεδρος του ΟΣΦΠ (1932 και 1933-35), καθώς και Πρόεδρος της ΕΠΟ και της ΕΠΣ Πειραιά. Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος (1903 – 1980) ήταν ψηλός και σωματώδης και υπήρξε σπουδαίος σκόρερ. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΣΦΠ (1954-1967), βουλευτής, δήμαρχος Πειραιά και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Ντίνος Ανδριανόπουλος ήταν δεινός σκόρερ και ο δημοφιλέστερος Πειραιώτης παίκτης της εποχής του. Σπουδαίος σκόρερ υπήρξε και ο Βασίλης Ανδριανόπουλος (1908 – 1990), ο οποίος αργότερα αναδείχτηκε σε κορυφαίο παράγοντα του ΟΣΦΠ, της ΕΠΣΠ και της ΕΠΟ. Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του ΟΣΦΠ το 1927, αλλά σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1935 σε ηλικία 24 ετών. Ο Στέλιος Ανδριανόπουλος σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1934.

Την περίοδο 1925 – 1929 αγωνίστηκαν στον Ολυμπιακό διάφοροι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές όπως οι ακόλουθοι : Φίλιππος Κουράντης, Κώστας Κλειδουχάκης (τερματοφύλακς), Αχιλλέας Γραμματικόπουλος (τερματοφύλακας) κ.α.

Ο Ολυμπιακός στην πορεία γνώρισε την καταξίωση και κατέκτησε δεκάδες πρωταθλήματα και κύπελλα, ένα Βαλκανικό Κύπελλο και πέτυχε αρκετές διακρίσεις ακόμα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Την ερυθρόλευκη φανέλα φόρεσαν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως : Γιάννης Βάζος, Θεολόγος Συμεωνίδης, Γιάννης Χέλμης, Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Ρωσίδης, Μπάμπης Κοτρίδης, Ηλίας Υφαντής, Βασίλης Μποτίνος, Γιώργος Σιδέρης, Γιώργος Δεληκάρης, Βιέρα (από την Ουρουγουάη), Δαβουρλής (από την Παναχαϊκή), Γιώργος Δαρίβας, Λοσάντα, Υβ Τριαντάφυλλος, Μάικ Γαλάκος, Νίκος Αναστόπουλος, Ντέταρι, Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου