Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Οι 39 ύποπτοι για στήσιμο ελληνικοί αγώνες

Η νεαρή εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έχει χρεωθεί από το Σεπτέμβριο του 2010 την προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου : τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα για «στήσιμο» παιχνίδια με σκοπό τη στοιχηματική απάτη.

Ιδιαίτερα σημαντικές φαίνεται να είναι οι καταθέσεις που έχουν δώσει τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ (UEFA). Πρόκειται για τον Alasdair Bell, υπηρεσιακό επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, τον Graham Peaker, συντονιστή πληροφοριών του τμήματος, τον Karl Dhont, ειδικό αναλυτή στοιχήματος και τον Gerhard Kapl, γενικό επιθεωρητή επί πειθαρχικών θεμάτων. Τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. «Τα τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ κατέθεσαν εν κρυπτώ για λόγους ασφαλείας σε μια αίθουσα του αεροδρομίου Αθηνών στην κ. Πόπη Παπανδρέου», θα δηλώσει αργότερα δημοσίως, μην αφήνοντας να διαρρεύσουν τα ονόματα των στελεχών της ΟΥΕΦΑ.

Πρώτος κατέθεσε ο Gerhard Kapl. Ο Kapl είχε ενεργό ρόλο ως γενικός επιθεωρητής στις υποθέσεις του αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του Πανιωνίου εναντίον της Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) την 1/12/2004 και του αγώνα στο Κύπελλο Intertoto του Αιγάλεω εναντίον της Ζαλγκίρις Βίλνιους (1-3) στις 16/7/2005. Υπογράμμισε ότι ο φάκελος του αγώνα του Πανιωνίου παραμένει ανοικτός και ότι το Αιγάλεω καταδικάστηκε τελεσίδικα σε καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 31.800 ευρώ. Δημιούργησε αντικανονικές συνθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν δυνατό τον παράνομο στοιχηματισμό, γιατί, χωρίς να συντρέχει κανένας αγωνιστικός ή ιατρικός λόγος, δεν χρησιμοποίησε τους καλύτερους παίκτες του και τον πρώτο προπονητή.

Πρότεινε στην εισαγγελέα να εξετάσει αν οι δυο υποθέσεις μπορούν να συνδεθούν με τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια και επισήμανε ότι τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο εμπλέκεται και στις τρεις υποθέσεις. Προέτρεψε μάλιστα την εισαγγελέα να ζητήσει τους σχετικούς φακέλους για τις δύο αυτές υποθέσεις από την ΟΥΕΦΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η κατάθεση του Karl Dhont κυρίως για την τεκμηρίωση του υλικού της ΟΥΕΦΑ. Ο Βέλγος θεωρείται από τους εδικούς ως ο «πάπας των αναλυτών του στοιχήματος». Εξήγησε διεξοδικά τη λειτουργία και μεθοδολογία, τονίζοντας με αφοπλιστικό τρόπο πόσο έκπληκτος έχει μείνει κατ' επανάληψη από τα ευρήματα στους ελληνικούς αγώνες.

Σύμφωνα με τον Dhont, ο ποδοσφαιριστής που μπλέκει με τους παρανόμους του στοιχήματος αν ξαφνικά αποφασίσει να μην συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους, ενδέχεται να δεχτεί απειλές και να ασκηθεί βία εναντίον του.

Στη συνέχεια, οι Kapl και Dhont βγαίνουν από την αίθουσα κατάθεσης, για να προλάβουν την πτήση για Μόναχο. Οι υπόλοιποι μάρτυρες, Peaker και Bell, παρέμειναν στην αίθουσα στη διάθεση της Πόπης Παπανδρέου. Ο λόγος; Χρειάζονταν για την ταυτοποίηση του πέμπτου μάρτυρα της ΟΥΕΦΑ, που θα συνδεόταν μέσω Skype με την αίθουσα κατάθεσης του αεροδρομίου των Σπάτων. Ο άνθρωπος που θα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή ήταν ο Πέτερ Λίμαχερ.

Ο Λίμαχερ, τότε επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, «άνοιξε» στις 13/9/2009 με συνέντευξή του το θέμα των «ύποπτων αγώνων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προανήγγειλε τότε τη σύνταξη και την αποστολή στην ΕΠΟ ενός πορίσματος που θα αφορούσε αποκλειστικά αγώνες της Β' Εθνικής Ελλάδος, που έλαβαν χώρα το 2009. «Έχω την αίσθηση ότι εκεί έχει γίνει σύστημα», είχε υπογραμμίσει ο Ελβετός τότε.

Η εκτίμησή του βασίστηκε στα στοιχεία που του προσέφερε το «Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης» («Betting Fraud Detection System»/BFDS) της ΟΥΕΦΑ. Το BFDS παρακολουθεί από τη σεζόν 2008-09 πέρα από τα παιχνίδια της ΟΥΕΦΑ και αγώνες σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή όλους τους αγώνες Α' και Β' κατηγορίας, αλλά και τους αγώνες Κυπέλλου στις 53 Ομοσπονδίες - μέλη της ΟΥΕΦΑ. Η ΟΥΕΦΑ διαθέτει ένα λογισμικό το οποίο εντοπίζει αντικανονικές αποδόσεις. «Στο μεταξύ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βάσει της πορείας των στοιχηματικών αποδόσεων το τελικό σκορ. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα πέφτει ξαφνικά ένα γκολ και διαμορφώνεται ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο σε ένα στοίχημα έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ποσά», είπε ο Λίμαχερ.

«Τα μεγάλα ποσά» φαίνεται ότι είναι και η αιτία της «επιτυχίας» του BFDS, το οποίο «πιάνει» ειδικά τα ύποπτα παιχνίδια στην Ελλάδα.

Ο Α' Φάκελος της ΟΥΕΦΑ έφτασε ολοκληρωμένος στις 17/11/2009 στην ΕΠΟ. Υπήρξε και συνέχεια. Ακολούθησαν ο Β', ο Γ' και ο Δ' Φάκελος. Περιέχουν συνολικά 39 παιχνίδια της Super League, Β' Εθνικής και του Κυπέλλου Ελλάδας. Στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ οι αγώνες κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες σε σχέση με τις βαθμίδες διαφθοράς : στην κατηγορία των «ελαφρώς υπόπτων», «υπόπτων», «σοβαρά υπόπτων» και των «διεφθαρμένων». Για καμιά άλλη χώρα αρμοδιότητας της ΟΥΕΦΑ το BFDS δεν έχει καταγράψει τόσα ύποπτα παιχνίδια, όσα για την Ελλάδα. Στους διαδρόμους του κτιρίου της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας η Ελλάδα αποκαλείται πια χωρίς δισταγμούς «παράδεισος της στοιχηματικής απάτης».

Τα 39 κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια του Α', Β', Γ' και Δ' Φακέλου έλαβαν χώρα στις σεζόν 2008-09 και 2009-10. Πρόκειται για τέσσερα παιχνίδια της Super League (όλα τη σεζόν 2009-10), τρία παιχνίδια του Κυπέλλου (όλα τη σεζόν 2009-10) και 32 παιχνίδια Β' Εθνικής, από τα οποία τα 14 διεξήχθησαν τη σεζόν 2008/09 και τα υπόλοιπα 18 τη σεζόν 2009/10.

Άκρως αποκαλυπτικές είναι οι αναφορές για τους ελληνικούς αγώνες, που εμπεριέχονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, οι οποίοι φέρουν τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικοί» («Confidential»). Ενδεικτικά:

1. Για τον αγώνα Κυπέλλου Παναργειακού - Ολυμπιακού Βόλου (0-4) στις 30/8/2009 η ΟΥΕΦΑ επιβαρύνει ιδιαίτερα ένα φυσικό πρόσωπο με τα αρχικά Α. Μ., το οποίο σχετίζεται όχι μόνο με τον προαναφερθέντα αγώνα Κυπέλλου, αλλά και με το περιβόητο παιχνίδι του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ του Πανιωνίου και της Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) την 1/12/2004.

Η ΟΥΕΦΑ στη σελίδα 5 του σχετικού πορίσματος αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Αναφορές αφήνουν υπαινιγμούς ότι πολλοί συγγενείς του κυρίου Μ. είχαν τοποθετήσει σημαντικά ποσά στο παιχνίδι (σ.σ.: Πανιώνιος-Ντιναμό Τιφλίδας) αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη τους μήνες μετά τον αγώνα».

2. Για τον αγώνα Διαγόρα - Εθνικού Αστέρα της Β' Εθνικής (3-1) στις 17/1/2010 η ΟΥΕΦΑ συμπεραίνει (Conclusion): «Σε ματς με συντριπτική νίκη το πιο ακραία διεφθαρμένο παιχνίδι που είδαμε ποτέ».

3. Για τον αγώνα Διαγόρα - Εθνικού Π. της Β' Εθνικής (2-2) την 1/2/2009 η ΟΥΕΦΑ παραθέτει το εξής γενικό σχόλιο (General Comment): «Αν ήταν ταινία του Χόλιγουντ, όλοι θα έλεγαν ότι "είναι τελείως εξωπραγματική" και θα τη χαρακτήριζαν αποτυχία. Για μας είναι ένα ξεκάθαρα διεφθαρμένο παιχνίδι».

Η πορεία και το περιεχόμενο του Δ' Φακέλου της ΟΥΕΦΑ γεννούν ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση της ΕΠΟ να τον διαβιβάσει στη ΓΓΑ. Επιδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 στην ΕΠΟ, αλλά διαβιβάστηκε, μόλις στις 10/11/2010 στη ΓΓΑ, και αφού προηγουμένως η ΕΠΟ είχε υποχρεωθεί γραπτώς από το υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διαβιβάσει το Δ' Φάκελο σε περίπτωση που βρισκόταν στην κατοχή της (όπερ και εγένετο). Τι περιέχει, όμως, ο Δ' Φάκελος;

Πρώτον : Σύμφωνα με τον Δ' Φάκελο η υπόθεση των κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτων αγώνων αφορά πλέον και την Super League. Δεν περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Β' Εθνική. Στον Δ' Φάκελο περιέχονται τρεις αγώνες της Super League της σεζόν 2009-10. Πρόκειται για τους αγώνες: Πανθρακικός - Πανιώνιος (0-1) στις 14/3/2010, Λεβαδειακός - Πανθρακικός (2-0) στις 21/3/2010 και Αστέρας Τρίπολης - Πανθρακικός (3-1) στις 28/3/2010. Εως τότε μόνο ένας αγώνας της Super League, ο αγώνας Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα (1-2) στις 10/1/2010, ήταν κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτος και περιλαμβάνεται στον Γ' Φάκελο.

Και στην περίπτωση του Γ' Φακέλου, ο οποίος περιείχε το πρώτο ύποπτο παιχνίδι της Super League (Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα), η ΕΠΟ τον παρέδωσε (στις 9/3/2010) μόνο μετά από απαίτηση του ΓΓΑ. Αντιθέτως στον Α' και Β' Φάκελο, οι οποίοι δεν περιείχαν παιχνίδια της Super League, δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες «δυσλειτουργίες» εκ μέρους της ΕΠΟ. Ο Δ' Φάκελος, όμως, που «ανεβάζει» τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια της Super League από το έως τότε ένα στα τέσσερα (όλα έλαβαν χώρα τη σεζόν 2009-10) «ξεχνιέται» στα συρτάρια της ΕΠΟ - και η βαθμολογία της Super League της σεζόν 2009-10 επικυρώνεται κανονικά.

Δεύτερον : Στον Δ' Φάκελο περιέχονται επιπλέον έντεκα αγώνες της Β' Εθνικής της σεζόν 2009-10. Από αυτούς οι δέκα έλαβαν χώρα από τις 7/3/2010 έως το τέλος της σεζόν στις 6/6/2010. Ο θεσμός των Playout της σεζόν 2009-10 της Β' Εθνικής «σκιάζεται» από τα στοιχεία του Δ' Φακέλου της ΟΥΕΦΑ. Τέσσερα παιχνίδια του Δ' Φακέλου είναι του Playout της Β' Εθνικής της σεζόν 2009-10. Τον Ιούνιο του 2010 θα ελλόχευε για πρώτη φορά ο κίνδυνος να μην επικυρωθεί η βαθμολογία της Β' Εθνικής λόγω τυχόν ενστάσεων με αφορμή το υλικό της ΟΥΕΦΑ.

Ανάλογος κίνδυνος δεν υπήρχε σε ό,τι αφορά την προηγούμενη σεζόν 2008-09 διότι η επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής της προηγούμενης σεζόν 2008-09 έγινε πολύ πριν από την έλευση των Α', Β' και Γ' Φακέλων της ΟΥΕΦΑ. Όμως, ο Δ' Φάκελος, που «ανεβάζει» τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια της Β' Εθνικής από τα έως τότε επτά στα 18 μόνο για την σεζόν 2009-10 «ξεχνιέται» στα συρτάρια της ΕΠΟ - και η βαθμολογία της Β' Εθνικής της σεζόν 2009-10 επικυρώνεται κανονικά.

Εν τω μεταξύ η ΕΠΟ δεν έχει στείλει ακόμα ούτε στη ΓΓΑ ούτε στην Ποινική Δικαιοσύνη σχετικό υλικό της ΟΥΕΦΑ για ύποπτους ελληνικούς αγώνες που έλαβαν χώρα από την έναρξη της σεζόν 2010-11 και μετά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το BFDS δεν σταμάτησε να λειτουργεί στις 6/6/2010 (όταν έλαβε χώρα το 39ο ύποπτο παιχνίδι στην Ελλάδα, δηλαδή ο αγώνας Β' Εθνικής Ιωνικού Ν. - Θρασύβουλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου