Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Δόθηκε στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων


Πενήντα ογκώδεις φάκελοι, με ένα μόνο όνομα πολιτικού, παραδόθηκαν στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν να υπάρξει μεγάλη ζημία για το ελληνικό δημόσιο.

Η δικογραφία αφορά στην απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των 4 υποβρυχίων τύπου 214 καθώς και του εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209 «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως και της κατάρτισης δύο συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απορρέουν από τις δύο αυτές αναθέσεις.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κατσιρώδη, η υπόθεση υποβάλλεται στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών :

- Του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ (επί Σημίτη) Αθανάσιου - Απόστολου (Άκη) Τσοχατζόπουλου και των λοιπών μελών της κυβέρνησης που αποφάσισαν :

α) την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης υποβρυχίων τύπου 214 στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και τα Γερμανικά Ναυπηγεία FS/HDW

β) την απευθείας ανάθεση της επισκευής υποβρυχίων τύπου 209 στα ίδια Ναυπηγεία

γ) την κατάρτιση των 8/2000 και 13/2002 συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που απορρέουν από τις δύο παραπάνω αναθέσεις.

- Των μελών των δύο κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία) που από το 2000 μέχρι και το 2009 επόπτευαν την υλοποίηση των παραπάνω συμβάσεων «αφού δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν ούτε τροποποίησαν τις συμβάσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής απαιτούνται 30 υπογραφές και 151 ψήφοι από την ολομέλεια της Βουλής.

Στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται πως «κάποιος θα μιλήσει». Πολιτικοί στο κυβερνών καπιταλιστικό κόμμα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ανησυχούν πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ή ο Γιάννος Παπαντωνίου μιλήσουν για «διαδρομές και καταλήξεις» χρημάτων από τις δωροδοκίες προς το ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

«Θα είναι μεγάλο πλήγμα για εμάς (ΠΑΣΟΚ) αν αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο.» δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, για να συμπληρώσει: «Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνωρίζει αρκετά και ας μην τον υποτιμάμε. Σίγουρα έκανε πολλά λάθη αλλά επειδή τον γνωρίζω δεν θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος του ΠΑΣΟΚ. Θα πάρει αρκετούς μαζί του».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις που υπάρχουν για τον Γιάννο Παπαντωνίου, τον οποίο θεωρούν όμως «λιγότερο επικίνδυνο» από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, χωρίς όμως να μπορούν να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις του σε περίπτωση που του απαγγελθούν κατηγορίες ή υπάρξουν αποχρώσεις ενδείξεις που τον εμπλέκουν.

Ας ελπίσουμε ότι έστω αυτή τη φορά θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι απατεώνες – μιζαδόροι των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που έχουν καταληστεύσει το δημόσιο και θα καταδικαστούν. Βέβαια, η λογική και η εμπειρία μας από ανάλογα περιστατικά δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου