Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Κόβουν τις θεραπείες των καρκινοπαθών σε διάφορα νοσοκομεία

Δραματική για τους καρκινοπαθείς είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Κόβονται οι ακτινοθεραπείες που είναι απολύτως απαραίτητες για τους καρκινοπαθείς και υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα είναι οι γκάγκστερ των φαρμακευτικών εταιρειών και τα καθάρματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι πολιτικές εξαγγελίες περί «κοινωνικού κράτους» είναι μπούρδες και ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) (που κυβερνάνε τη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα) δεν διαθέτουν ούτε ίχνος ευαισθησίας απέναντι στις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης με τις δραματικές περικοπές σε φάρμακα και υλικά πλήττει άμεσα τις πιο ευπαθείς ομάδες ασθενών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την εξέλιξη της υγείας τους, Στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν και οι εκβιασμοί των φαρμακευτικών εταιρειών, που αξιοποιούν τις καθυστερήσεις πληρωμών απ' τα νοσοκομεία.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Με αφορμή την καθυστέρησης της εξόφλησης των χρεών, η προμηθεύτρια εταιρεία σταμάτησε την προμήθεια των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και αυτά των καρκινοπαθών.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της, σε συνδυασμό με το ότι οι φαρμακοποιοί σε Αθήνα και Πειραιά δεν χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει σε 7 Ταμεία, βάζουν σε σκληρή δοκιμασία όλες εκείνες τις κατηγορίες των ασθενών - μεταξύ των οποίων και οι καρκινοπαθείς - που χρειάζονται τα λεγόμενα 89 ακριβά φάρμακα και τα οποία χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Βέβαια, τα φάρμακα αυτά στοιχίζουν από 2.000-3.000 ευρώ και τα φαρμακεία της γειτονιάς δεν μπορούν να τα προμηθευτούν από τις φαρμακαποθήκες - όπου πληρώνουν τοις μετρητοίς - αν δεν πάρουν δάνεια από τις τράπεζες με πανάκριβα επιτόκια.

Και μπορεί η κυβέρνηση να προπαγανδίζει ότι μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων, όπως ανακοινώνουν προπαγανδιστικά οι διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική : το φαρμακείο και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ δεν έχουν αποπληρώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες από το Σεπτέμβριο του 2009.

Επικίνδυνες καταστάσεις ζουν οι ασθενείς που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε πελάτες. Με δραματικό τρόπο βιώνουν τις περικοπές οι καρκινοπαθείς.

Ένας καρκινοπαθής, ο οποίος χρειάζεται ακτινοθεραπεία, κατά μέσο όρο περιμένει από 2 έως 4 μήνες μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία του. «Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της αναμονής του - ιδιαίτερα σε ορισμένα πολύ κοινά είδη καρκίνου όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, το λέμφωμα κλπ. - ο ασθενής θα έχει αλλάξει στάδιο. Π.χ. αν κατά την έλευσή του στο εξωτερικό ιατρείο ο καρκίνος ήταν ιάσιμου σταδίου, όταν θα ξεκινήσει τη θεραπεία το στάδιό του θα έχει προχωρήσει σε μη ιάσιμο, όπως είπε ο Νίκος Μπουντούρογλου, επιμελητής ογκολόγος - ακτινοθεραπευτής στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Την ίδια ώρα εκατοντάδες εξετάσεις παύουν να καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και εξετάσεις που δεν καλύπτονται γιατί δεν είναι κοστολογημένες.
«Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία και αντιδραστήρια για απλές καθημερινές εξετάσεις επειδή οι προμηθευτές εκβιάζουν για να πληρωθούν, συνέπεια της εξάρτησης των προμηθειών των νοσοκομείων απ' τους μονοπωλιακούς ομίλους. Π.χ. οι εξετάσεις Τ3 και Τ4 για το θυροειδή, που δείχνουν αν έχει ρυθμιστεί σωστά ένας πάσχοντας θυροειδής ή αν υπάρχει καρκίνος», τονίζει ο Ν. Μπουντούρογλου.

«Ένα μεγάλο κομμάτι των ασθενών δεν εξετάζεται σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση για να μπορέσει να διαγνωστεί με ακρίβεια η νόσος από την οποία πάσχει και άρα να του δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ελλιπή διάγνωση, άρα και ελλιπή θεραπευτικό χειρισμό. Σε ό,τι αφορά δε την πρόληψη ούτε κουβέντα να γίνεται. Γιατί η πρόληψη βασίζεται καθαρά σε εξετάσεις που πρέπει να είναι ακριβείς, να γίνονται στην ώρα τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξέταση για καρκινικούς δείκτες (εξετάσεις που διαγιγνώσκουν τον καρκίνο ή πιθανές υποτροπές και καθοδηγούν τη θεραπεία και παρακολούθηση μετά τη θεραπεία). Το ΙΚΑ καλύπτει για τους ασφαλισμένους του την εξέταση μόνο μια φορά το χρόνο και μόνο για ορισμένους καρκινικούς δείκτες, ενώ η παρακολούθηση των ασθενών απαιτεί να γίνεται τουλάχιστον ανά τρίμηνο και σε μερικές περιπτώσεις ανά μήνα (π.χ. καρκίνος των όρχεων ή των ωοθηκών)», υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Όσο η υγεία αποτελεί εμπορεύσιμο είδος και υπόκειται στους νόμους της αγοράς δεν μπορεί να εξασφαλίσει σε κανέναν ασθενή την έγκαιρη και ακριβή αντιμετώπιση της ασθένειάς του. Για παράδειγμα, ο καρκινοπαθής χρειάζεται να υποβάλλεται σε τακτικό έλεγχο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, ο οποίος εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης επιστήμης, το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όταν αυτά μπαίνουν στη λογική του κόστους, τότε οι ανάγκες του ασθενούς παραμερίζονται, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της συνολικής του κατάστασης».

Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο «Αγλαΐα Κυριακού». Το ακτινοθεραπευτικό κέντρο του Αγλαΐα Κυριακού ήταν αίτημα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια απ' το 1982. Τελικά, το Δεκέμβριο του 2009 τοποθετήθηκε (με χορηγία) στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ακτινοθεραπευτικός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, lazer τελευταίας τεχνολογίας και έγινε πλήρης ανακαίνιση του χώρου, με μοναδικό στόχο την ασφαλή ακτινοβολία των παιδιών και τον πλήρη μηδενισμό ανθρώπινου λάθους. Στις 12.1.2011 έγιναν τα εγκαίνια του ακτινοθεραπευτικού κέντρου, στα οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Πριν από μερικές μέρες ο Σύλλογος «Φλόγα» εξέδωσε μια δραματική ανακοίνωση:

«Απ' τα εγκαίνια έως σήμερα παρά τις άοκνες προσπάθειες και το ειλικρινές ενδιαφέρον τόσο της Διοίκησης του Νοσοκομείου όσο και του ελάχιστου προσωπικού που έχει αποσπαστεί από άλλα νοσοκομεία, το ακτινοθεραπευτικό τμήμα δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρει ακτινοβολία σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, λόγω έλλειψης προσωπικού. [….] ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου