Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Χρεοκοπία του καπιταλισμού και αστυνομική καταστολή


Όλες οι ειδήσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρες. Η καπιταλιστική οικονομία της χώρας μας βαδίζει με ταχύτατους ρυθμούς προς την χρεοκοπία. Το καπιταλιστικό σύστημα σε πολλές χώρες του κόσμου δείχνει ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Η Ελλάδα είναι κατά κοινή ομολογία ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί στο 12,7 % και το χρέος θα φθάσει στο 125 % του ΑΕΠ μέσα στο 2010. Η αγορά ομολόγων υποχρέωσε τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου να αυξηθούν κατά 2,5 μονάδες (τα λεγόμενα spreads) πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου από τους διάφορους Οίκους αξιολόγησης διαδέχονται η μία την άλλη.

Μπροστά στη βαθύτατη οικονομική κρίση, τα λαμόγια της πολιτικής εξουσίας, θέλοντας να σώσουν τους χρηματοδότες τους και τον καπιταλισμό, ετοιμάζονται να πάρουν πολυάριθμα αντιλαϊκά μέτρα. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μείωση μισθών, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, φορολογικό ξεζούμισμα των μισθωτών, περικοπές δαπανών στην Υγεία, στην Παιδεία και στις μεταφορές, αύξηση της έμμεσης φορολογίας κ.α. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών επιδιώκουν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με εκατομμύρια εργαζομένους. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, βλέποντας ότι πάλι αυτοί θα πληρώσουν την κρίση και όχι οι τραπεζίτες που τσέπωσαν 28 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της ΝΔ, ετοιμάζονται να αγωνιστούν με νύχια και με δόντια για περισώσουν ό,τι μπορούν . Οι κινητοποιήσεις των εργατών – συνταξιούχων – ανέργων έχουν ήδη ξεκινήσει και θα γίνουν και άλλες με σκοπό να αντισταθούν στα σχέδια των κεφαλαιοκρατών. Η πολιτική εξουσία βλέποντας τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, έγινε περισσότερο αυταρχική και εφάρμοσε σε πολλές περιπτώσεις την αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων με εκτεταμένη χρήση βίας. Η αστυνομία του Χρυσοχοϊδη, οι ροπαλοφόροι των ΜΑΤ, οι κρανοφόροι αστυνομικοί των ομάδων Ζήτα και Δέλτα, φρόντισαν να ξυλοκοπήσουν πολυάριθμους διαδηλωτές και να στείλουν αρκετούς στο νοσοκομείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου, από τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση τραυματίστηκαν ακόμα και μικροί μαθητές Γυμνασίων που διαδήλωναν ειρηνικά τις προηγούμενες μέρες. Άλλοι διαδηλωτές πήγαν στο νοσοκομείο έχοντας σοβαρά κατάγματα, ενώ η Αγγελική Κουτσουμπού (στέλεχος του ΕΕΚ) που διαδήλωνε στις 6 Δεκεμβρίου, έπεσε αιμόφυρτη και αναίσθητη στο οδόστρωμα, μετά από χτύπημα που δέχθηκε από αστυνομικό που έπεσε πάνω της με τη μοτοσυκλέτα του. Η μοτοσυκλέτα που την χτύπησε, της προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα αριστερής κλείδας και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Όταν ο Σάββας Μιχαήλ (γραμματέας του ΕΕΚ και γιατρός) ζήτησε από τον επικεφαλής της επίθεσης να έρθει ασθενοφόρο για να μην πεθάνει η γυναίκα, οι αστυνομικοί τον εξύβρισαν και τον έσπρωξαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου