Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ένας χρόνος από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη


Αυτό το Δεκέμβριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Στις 29 Δεκεμβρίου 2008 η ηγεσία του Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο «Συμπαγές μολύβι», βομβαρδίζοντας ανηλεώς από αέρα, στεριά και θάλασσα τη Γάζα. Ο μαρτυρικός λαός της Παλαιστίνης είχε τεράστιες απώλειες από τη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ.

Τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού καταγράφηκαν στην έκθεση Γκόλντστοουν που δημοσιεύτηκε με ευθύνη του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη του 2009. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 1400, έναντι μόλις 13 Ισραηλινών. Η επιτροπή του δικαστή Γκόλντστουν επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε απαγορευμένα όπλα, ανάμεσά τους βόμβες λευκού φωσφόρου, ακόμη και όταν χτύπησε την ίδια την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα. Το χτύπημα αυτό κατέστρεψε τα τρόφιμα και τα καύσιμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στην έκθεση καταγράφηκαν επίσης δεκάδες περιστατικά βομβαρδισμών ακριβώς την ώρα που οικογένειες ή ολόκληρα καραβάνια προχωρούσαν συντεταγμένα για να φτάσουν σε κάποια πιο ασφαλή περιοχή. Το τζαμί Μακάντμα χτυπήθηκε την ώρα που ο κόσμος προσευχόταν. Χτυπήθηκαν ακόμα και πολυσύχναστοι δρόμοι και χιλιάδες σπίτια. Στην πυκνοκατοικημένη Γάζα ολόκληρες οικογένειες θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα. Ο κόσμος στη Γάζα επιβίωνε οριακά ήδη πριν από τους βομβαρδισμούς. Το διεθνές εμπάργκο είχε διαλύσει μεγάλο μέρος της υποδομής, τα νοσοκομεία υπολειτουργούσαν, χωρίς μηχανήματα, χωρίς φάρμακα και με διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υπήρξαν συγκλονιστικές περιγραφές από γιατρούς ότι λόγω των ελλείψεων αναγκάζονταν να επιλέγουν ποια βρέφη θα μπουν στη θερμοκοιτίδα για να σωθούν και ποια θα καταδικαστούν σε θάνατο. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες περισσότερους άστεγους σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες.

Εκεχειρία

Μια τέτοιου είδους επίθεση από αέρος από την πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ μπορεί να διαλύσει τα πάντα. Όταν, όμως το Ισραήλ προσπάθησε να εισβάλει στην καρδιά της Λωρίδας της Γάζας και να φτάσει στις μεγάλες πόλεις τα πράγματα δεν αποδείχθηκαν εύκολα. Όταν τελικά αναγκάστηκε να κηρύξει εκεχειρία, κανένας από τους στόχους που είχε βάλει η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε επιτευχθεί.

Πρώτα απ΄ όλα απέτυχε ο βασικός στόχος για ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς. Το Ισραήλ ήλπιζε να προκαλέσει τέτοιο χάος που ο παλαιστινιακός λαός θα στρεφόταν κατά της «σκληρής» κυβέρνησής του. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής που έχει διατηρήσει πραξικοπηματικά τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη, έφτασε να φυλακίζει Παλαιστίνιους που διαδήλωναν την ώρα των βομβαρδισμών υπέρ της Γάζας. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή κινδύνευε να μπει σε εκρηκτική τροχιά καθώς οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ασκούσαν μεγάλη πίεση πάνω στα αραβικά καθεστώτα. Η εκεχειρία ήταν μια αναγκαστική κίνηση για να διακοπεί αυτή η εξέλιξη. Το κόστος όμως για το Ισραήλ ήταν ότι ενώ ξεκινούσε μια επίθεση για να πάρει τη ρεβάνς μετά το φιάσκο του Λιβάνου το 2006 κατέληξε πάλι στο μηδέν. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο της Γάζας ενώ όσοι συντάχθηκαν γύρω από τον Μαχμούντ Αμπάς έχουν συντριβεί πολιτικά. Ο ίδιος ο Αμπάς δηλώνει ότι δεν θα ξαναδιεκδικήσει την Προεδρία στις ερχόμενες εκλογές και η ριζοσπαστική πτέρυγα της Φατάχ δείχνει διατεθειμένη να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Διαδηλώσεις
Η περσινή κτηνωδία του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα έβγαλε τον κόσμο στο δρόμο και όχι μόνο στις αραβικές χώρες. Ορισμένες από τις διαδηλώσεις στην Ευρώπη για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη ήταν από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ, όπως στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Στην Ελλάδα είχαμε τις μαχητικές διαδηλώσεις στην ισραηλινή πρεσβεία. Μετά το τέλος των βομβαρδισμών, το κίνημα αλληλεγγύης συνέχισε οργανώνοντας μια σειρά από αποστολές συμπαράστασης στη Γάζα. Αρκετές από τις αποστολές κατάφεραν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα υλικά που έχουν ανάγκη οι Παλαιστίνιοι, μέσω του περάσματος της Ράφαχ από την Αίγυπτο.

Πρωτοβουλίες του κινήματος αλληλεγγύης

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ από την αντιπολεμική οργάνωση Code Pink. Στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι 1000 φιλειρηνιστές ακτιβιστές από όλο τον κόσμο να βρίσκονται σε λίγες μέρες στην Αίγυπτο και από εκεί να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών θα είναι ο Φιλιππινέζος διανοούμενος και ακτιβιστής Γουόλντεν Μπέλο και η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Χέντι Επστάιν. Συμμετοχή σε αυτήν την κίνηση θα υπάρχει και από την Ελλάδα, με περισσότερους από 30 ακτιβιστές να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, ανάμεσά τους και από τη «Συμμαχία Σταματήστε στο Πόλεμο» που πρόσκειται στο ΣΕΚ και στηρίζει την πρωτοβουλία. Σε αυτή τη μεγάλη διεθνή αποστολή των φιλειρηνιστών ακτιβιστών θα πάρει μέρος και η αριστερή εφημερίδα «Κόντρα». Αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα σύνορα της Γάζας, προκειμένου να περάσουν όλα τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τους «διεθνείς δωρητές» (περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια) δεν έχουν φθάσει στα χέρια των Παλαιστινίων. Έτσι οι Παλαιστίνιοι θα περάσουν το χειμώνα σε αντίσκηνα και κατεστραμμένα κτίρια, χωρίς φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Την Τρίτη 29 Δεκέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο σύλλογος Ιντιφάντα και άλλες αντιπολεμικές κινήσεις θα δώσουν το παρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνένοχη με το Ισραήλ για τη βαρβαρότητα κατά των Παλαιστίνιων. Το εμπάργκο που έφτασε τη Γάζα στην κατάσταση που είναι, επιβλήθηκε από τη «διεθνή κοινότητα». Ελληνικές φρεγάτες περιπολούν στα πλαίσια ευρω-νατοϊκών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο κάνοντας πλάτες στα ισραηλινά πολεμικά που απειλούν το Λίβανο και πολιορκούν την Γάζα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έσπευσαν να στηρίξουν το Ισραήλ μετά το φιάσκο του 2006 στο Λίβανο, δεν υπερψήφισαν την έκθεση Γκόλντστοουν που καταδικάζει τα εγκλήματα του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Άλλες καταψήφισαν και άλλες, όπως η ελληνική, απείχαν από την ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου