Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

65 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η 9η Μαΐου είναι μια ιστορική επέτειος. Οι Σοβιετικοί γιορτάζουν το τέλος του ολέθριου για την ανθρωπότητα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Θυμίζουμε ότι οι δυτικές χώρες γιορτάζουν στις 8 Μαΐου τη λήξη του πολέμου.

Η 9η Μαΐου λοιπόν είναι μια μέρα υψίστης σημασίας για όλους τους λαούς της ανθρωπότητας. Είναι μέρα μνήμης. Μας θυμίζει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δολοφόνησαν τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ και των συμμάχων του (Ιταλία, Ιαπωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία κ.α.) και τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν οι αντιφασιστικές και αντιναζιστικές δυνάμεις.

Το Μάιο του 1945 έληξε ο πιο αιματοβαμμένος πόλεμος της ιστορίας, με την κατάληψη του Βερολίνου από το στρατό της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή τον «Κόκκινο Στρατό». Πολλές χώρες συνέβαλαν στην επίτευξη της αντιφασιστικής νίκης, αλλά την πιο καθοριστική συμβολή την είχε η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ). Η ΕΣΣΔ σήκωσε στους ώμους της το βάρος όλης της ανθρωπότητας. Παρ’ ότι δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία τον Ιούνιο του 1941, κατόρθωσε να βρει τη δύναμη να αντεπιτεθεί και μάλιστα να νικήσει την αήττητη μέχρι τότε γερμανική μηχανή. Οι νίκες του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ (1942 – 1943), στη μάχη του Λένινγκραντ (1941 – 1944) και στο Κουρσκ (1943), άλλαξαν τη ροή του πολέμου και έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Συμμάχων. Ο στρατός της ΕΣΣΔ έβαλε ταφόπλακα στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Χίτλερ. Ο κόκκινος στρατός με σπουδαίους στρατηγούς (Ζούκοφ, Κόνιεφ, Ροκοσόφσκυ, Βασιλιέφσκυ, Τσούικοφ κ.α.) και πολλούς θαρραλέους στρατιώτες που θυσιάστηκαν στο πεδίο της μάχης, έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε στην ανθρωπότητα πολλά εκατομμύρια νεκρούς. Από αυτούς, οι μισοί ήταν πολίτες, αιχμάλωτοι πολέμου και κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Σοβιετική Ένωση πλήρωσε το βαρύτερο φόρο αίματος : είχε κάτι παραπάνω από 20.000.000 νεκρούς ! Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η Γιουγκοσλαβία είχε τεράστιες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό της (1.300.000 νεκροί). Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε και η Πολωνία, η Γερμανία, η Κίνα, ο λαός των Εβραίων, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία κ.α. Η Ευρώπη ισοπεδώθηκε και βυθίστηκε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολλοί ήταν και οι τραυματίες και οι ακρωτηριασμένοι. Ο κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τέλος.

Στη σημερινή εποχή, ορισμένοι ακροδεξιοί – φιλοναζιστές πλαστογραφούν συστηματικά την ιστορία, αποσιωπούν τα πολυάριθμα και φρικιαστικά εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία και κάνουν προπαγάνδα υπέρ του ναζισμού. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ιστορική μνήμη. Καλό θα ήταν να μελετάμε την ιστορία και να θυμόμαστε ότι : α) διαπράχθηκαν εγκλήματα και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, β) οι δολοφονίες (ακόμα και αμάχων) που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα ήταν πολύ περισσότερες από τις δολοφονίες που διέπραξε η αντίπαλη πλευρά και γ) ο αγώνας των λαών για ελευθερία βάφτηκε με πολύ αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου