Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Συλλήψεις μελών της ΕΤΑ


Στη σύλληψη τεσσάρων μελών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας ανακοίνωσαν ότι προέβησαν στις 20 Μαΐου 2010 οι γαλλικές αρχές. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος ως στρατιωτικός ηγέτης της ΕΤΑ Μικέλ Καμπικόιτζ Καρέρα Σαρόμπε, γνωστός και ως "Άτα" .

Οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή της νότιας Γαλλίας Μπαγιόν και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι στο διαμέρισμα που συνελήφθη ο Σαρόμπε βρέθηκαν και αρκετά όπλα.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια πέντε μέλη της ΕΤΑ έχουν συλληφθεί στη Γαλλία.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο Σαρομπέ αντικατέστησε τον προηγούμενο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της ΕΤΑ που συνελήφθη επίσης από τις Γαλλικές αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο. Στελέχη της ΕΤΑ συχνά βρίσκουν καταφύγιο στην νοτιοδυτική Γαλλία την οποία θεωρούν κομμάτι της χώρας των Βάσκων.

Οι τέσσερις συλλήψεις έγιναν με τη συνεργασία των Ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, της ισπανικής αστυνομίας και των Γαλλικών αρχών.

Η ΕΤΑ, κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση ενός Γάλλου αστυνομικού κοντά στο Παρίσι τον Μάρτιο που μας πέρασε. Αν αποδειχθεί ότι η οργάνωση προέβη σε αυτή την πράξη τότε θα πρόκειται για την πρώτη δολοφονία Γάλλου αστυνομικού από την ΕΤΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι θα "ξεφορτωθεί" όλες τις βάσεις της ΕΤΑ στη Γαλλία και πως θα κυνηγήσει ανελέητα τους υποστηριχτές της. Δεν έχει αντιληφθεί όμως ότι το αντάρτικο πόλεων δεν πρόκειται να λυγίσει μπροστά στην κρατική καταστολή. Το αντάρτικο πόλεων θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική εξουσία, ενάντια στην αστυνομική βία και τρομοκρατία και ενάντια στους δολοφόνους των μυστικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου