Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο Συνασπισμός (ΣΥΝ) και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Πολλοί θεωρούν ότι το ενδεχόμενο διάσπασης είναι πολύ πιθανό.

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το συνέδριο του ΣΥΝ είναι πολύ κρίσιμες και μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικές για το μέλλον του κόμματος. Οι κόντρες μεταξύ του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και του πρώην προέδρου Αλέκου Αλαβάνου συνεχίζονται. Το χάσμα μεταξύ τους φαίνεται ότι είναι αγεφύρωτο, όπως αγεφύρωτο είναι και το χάσμα μεταξύ του Αριστερού Ρεύματος (με επικεφαλής το Λαφαζάνη) και της φιλοπασοκικής Ανανεωτικής Πτέρυγας που επιδιώκει να προκαλέσει διάσπαση στο κόμμα και να αποχωρήσει. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες συμμετέχει μόνο το 20 % των μελών του κόμματος, ενώ ορισμένοι ζητούν ακόμα και αναβολή του συνεδρίου. Πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό να συμμαχήσουν οι υποστηρικτές του Τσίπρα με το Αριστερό Ρεύμα για να εξασφαλίσουν μια άνετη πλειοψηφία μέσα στο κόμμα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει ως αποτέλεσμα η Ανανεωτική Πτέρυγα (Φώτης Κουβέλης) που εδώ και χρόνια φλερτάρει απροκάλυπτα με το ΠΑΣΟΚ, να προκαλέσει διάσπαση στο κόμμα και να αποχωρήσει από αυτό. Η φιλοπασοκική Ανανεωτική Πτέρυγα δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, μην υπολογίζοντας ούτε τη ζημιά που θα προκαλέσει στο Συνασπισμό.

Στο ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα είναι ακόμα χειρότερο. Οι συνιστώσες που τον αποτελούν έχουν χωριστεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Στη μια πλευρά βρίσκονται οι συνιστώσες που συμπορεύονται με τον Αλέκο Αλαβάνο (δηλαδή η ΔΕΑ, η ΚΟΕ, η ΚΕΔΑ, η ΑΠΟ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής) και στην άλλη πλευρά οι συνιστώσες που διατηρούν καλή σχέση με τον Τσίπρα και το ΣΥΝ. Το χάσμα μεταξύ τους όλο και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου