Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Έμεινε ορφανός ο Ροζ Πάνθηρας


Ο Μπλέικ Έντουαρτς (Blake Edwards), σκηνοθέτης σπουδαίων κωμικών και δραματικών ταινιών, σεναριογράφος και παραγωγός, πέθανε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε ηλικία 88 ετών. Ο Edwards είχε εισαχθεί με πνευμονία σε νοσοκομείο στη Σάντα Μόνικα. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα. Στο πλευρό του είχε τη σύζυγό του, τη γνωστή ηθοποιό Julie Andrews και τα πέντε παιδιά του, δύο από τα οποία ήταν υιοθετημένα ορφανά από το Βιετνάμ.

Γεννημένος στην Tulsa της Οκλαχόμα, το 1922, ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία την καριέρα του γράφοντας σενάρια για το ραδιόφωνο, όπου και συνεργάστηκε με τον Orson Welles. Μεταπήδησε στην τηλεόραση, όπου έγραψε ιστορίες με ντετέκτιβ και υπέγραψε, το 1958, την αστυνομική σειρά ‘Peter Gunn’. Εκεί συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το συνθέτη Henry Mancini, που θα γινόταν τις επόμενες δεκαετίες το alter ego του, γράφοντας τη μουσική για τις μεγάλες επιτυχίες του.

Έγραψε ιστορία σκηνοθετώντας το θρυλικό και αξέχαστο Ροζ Πάνθηρα («Pink Panther») το 1963, που μας πρόσφερε άφθονες στιγμές γέλιου. Η ταινία αυτή απογείωσε την καριέρα του και αποτέλεσε την αρχή μιας θυελλώδους συνεργασίας με τον ηθοποιό Peter Sellers. Στον Edwards αποδίδεται εξίσου σημαντικό μερίδιο με τον Sellers στην δημιουργία του γκαφατζή επιθεωρητή Κλουζώ (Clouseau). Το δίδυμο έδωσε ζωή στον ήρωα σε αρκετές ταινίες, ενώ συνεργάστηκαν και στο «The Party», το 1968.

Βέβαια πίσω από τη σχέση τους κρύβεται μεγάλο παρασκήνιο. Ο Edwards έβρισκε ανυπόφορα τα ξεσπάσματα του κυκλοθυμικού και ανασφαλή Sellers, γνώριζε όμως ότι η κινηματογραφική χημεία τους ήταν συνταγή επιτυχίας. Είχε δηλώσει κάποτε: “Ο Peter Sellers είχε γίνει τέρας […] είχε βαρεθεί το ρόλο του επιθεωρητή Κλουζώ, είχε εκνευριστεί και είχε γίνει αντιεπαγγελματίας. Δεν ερχόταν στα γυρίσματα και αναζητούσε φταίχτες χωρίς να περνά από το μυαλό του εάν θα έπρεπε να κατηγορήσει τον εαυτό του για την δική του τρέλα”.

Ανάμεσα στις 46 ταινίες που σκηνοθέτησε ο Blake Edwards περιλαμβάνεται το «10», το «Victor Victoria» και το «Days of Wine Αnd Roses». Ο Blake Edwards είχε βραβευτεί με τιμητικό βραβείο Oscar το 2003, καθώς στην καριέρα του είχε μόλις μια υποψηφιότητα (και μάλιστα σεναρίου) για το «Victor Victoria» το 1982.

1 σχόλιο:

  1. Οι ταινίες του Ροζ Πάνθηρα είναι κορυφαίες. Πολύ γέλιο. Πολύ καλός και ο πρωταγωνιστής Πίτερ Σέλλερς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή