Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Χαστούκι Άρειου Πάγου στο Στουρνάρα για το χαράτσι


Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το αίτημα του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το χαράτσι. Με λίγα λόγια, παραμένει σε ισχύ η απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που απαγορεύει από τη ΔΕΗ να εισπράττει από τους πολίτες το (εξωφρενικό) χαράτσι για τα ακίνητα.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» η υπ΄αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αυτή η δικαστική ήττα δεν άρεσε καθόλου στον Στουρνάρα. Βέβαια, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης και θαμώνας της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, συνηθίζει να μην σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και να τις γράφει στα παλιά του παπούτσια, ιδιαίτερα όταν αυτές δεν τον συμφέρουν. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι ζήτησε από τη ΔΕΗ να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση και να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι των ακινήτων !
Η Ένωση Εισαγγελέων έχει προειδοποιήσει τη ΔΕΗ πως εάν συνεχίσει να δέχεται την πληρωμή του τέλους, θα έχει ποινικές ευθύνες. Αναφερόμενη στον ανεκδιήγητο Γιάννη Στουρνάρα, η Ένωση Εισαγγελέων είπε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός μέλος της Κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου