Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Πρόστιμο στην τράπεζα HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η τράπεζα HSBC, την οποία κάποια δημοσιεύματα συνέδεσαν με την οικογένεια Παπανδρέου για το θέμα της Λίστας Λαγκάρντ.


Η τράπεζα HSBC θα πληρώσει πρόστιμο 1,92 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο συμβιβασμού με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, αφού βρέθηκε ένοχη για «ξέπλυμα χρήματος». 

«Αποδεχόμαστε την ευθύνη για λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Έχουμε δηλώσει πως λυπόμαστε βαθιά για αυτό, και το κάνουμε και τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Stuart Gulliver. Βέβαια, για να δώσει τόσα πολλά χρήματα η HSBC ως πρόστιμο, μάλλον δεν θα έχει χάσει από την όλη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη Τράπεζα σχετίζεται άμεσα με τη διαβόητη λίστα Λαγκάρντ. Στην λίστα Λανγκάρντ πάρα πολλοί Έλληνες φέρονται να έχουν καταθέσεις στην HSBC.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τον καιρό που ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιγε τον δρόμο στο ΔΝΤ για να αλυσοδέσει την Ελλάδα , η HSBC μέσω του Ελληνικού υποκαταστήματος της, «φυγάδευσε» τεράστια χρηματικά ποσά εκτός Ελλάδας.

Ίσως να μην ήταν τυχαίο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον διοικητή της HSBC στην Ελβετία την εποχή που η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τη λίστα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε γίνει από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και την επιβεβαίωσε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, απέφυγε να γνωστοποιήσει το λόγο των επαφών του Γιώργου Παπανδρέου με τον διοικητή της HSBC.

H καταδίκη και το πρόστιμο από την αμερικανική δικαιοσύνη στερούν πια κάθε δικαιολογία από την κυβέρνηση και βέβαια από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να αρνούνται να ανοίξουν τον βρόμικο φάκελο HSBC.  Είναι καιρός ο εισαγγελέας να ελέγξει διεξοδικά το ελληνικό παράρτημα της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου