Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

O εγγονός του Τίτο ίδρυσε νέο κόμμα




O εγγονός του θρυλικού Γιουγκοσλάβου στρατάρχη Τίτο αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια του μεγάλου πολιτικού και παππού του, του Γιόσιπ Μπρόζ Τίτο (Josip Broz Tito), πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε πολλές χώρες στα Βαλκάνια, ιδρύοντας ένα νέο Κομμουνιστικό Κόμμα που θα επικεντρωθεί “στην επιστροφή της αξιοπρέπειας στους πολίτες”, όπως δήλωσε.

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του θρυλικού Τίτο (Josip Broz Tito) που ηγήθηκε επί πολλές δεκαετίες της Γιουγκοσλαβίας ο Γιόσιπ Γιόσκα Μπροζ συγκέντρωσε τις 12 χιλιάδες υπογραφές που είναι απαραίτητες για να επικυρωθεί με βάση το νόμο, ο σχηματισμός αυτού του νέου πολιτικού κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΒΕΤΑ.

Μιλώντας στον Τύπο και σε χιλιάδες πολίτες στην κλασική παλαιά κομμουνιστική διάλεκτο που χρησιμοποιείτο στη Γιουγκοσλαβία, ο Γιόσιπ Γιόσκα Μπροζ εξέφρασε την επιθυμία του “να συμβάλλει ώστε να επιστρέψει η αξιοπρέπεια στο λαό, να βοηθήσει τους νέους και την παιδεία τους, να αγωνιστεί για την περίθαλψη των ηλικιωμένων και να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς στη Σερβία”.

Το νέο αυτό Κομμουνιστικό Κόμμα φιλοδοξεί “να αποκαταστήσει το παλαιό σύστημα αξιών” και “να αγωνιστεί στο όνομα του Τίτο και της κληρονομιάς του που προέρχεται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον νικηφόρο αγώνα κατά του φασισμού”, ανέφερε ο 63χρονος εγγονός του Τίτο.

Στη συνέντευξη τύπου που καλύφθηκε από τα ΜΜΕ, υπήρχε ένα έντονο άρωμα νοσταλγίας. Οι πολυάριθμοι παριστάμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους άτομα μεγάλης ηλικίας που κρατούσαν κόκκινες σημαίες και την παλαιά σημαία της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, καθώς και διάφορα πανό.

Ο εγγονός του Τίτο λέγεται Γιόσιπ Γιόσκα Μπροζ (Josip Joška Broz) και υπήρξε ο αγαπημένος εγγονός του στρατάρχη, από τον πρώτο του γιο, Ζάρκο (Žarko). Ανέφερε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στις εκλογές του 2012 και παρουσίασε το νέο κόμμα ως διάδοχο του παλαιού Κομμουνιστικού Κόμματος. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει στενή συνεννόηση των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε θέματα κοινωνικά και οικονομικά, παραδεχόμενος σαφώς ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν πλέον.

Ο Γιόσιπ Γιόσκα Μπροζ γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1947 και στα 14 του άφησε το σχολείο για να φοιτήσει σε επαγγελματική σχολή δασοφυλάκων. Αρκετά χρόνια αργότερα άνοιξε εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών για φορτηγά και μετά ανέλαβε τη διαχείριση ενός μικρού ξενοδοχείου. Από το 2004 διευθύνει στο Βελιγράδι ένα μικρό εστιατόριο. Το 2009 ήταν η χρονιά που μπήκε στην πολιτική.

Μετά τη διάλυση της ενωμένης σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας του Τίτο (Socialist Federal Republic of Yugoslavia) το 1992, η οικονομική κατάσταση της περιοχής χειροτέρευσε δραματικά και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών έπεσε κατακόρυφα. Η έλλειψη ενός μεγάλου ηγέτη του διαμετρήματος του Τίτο ήταν αισθητή. Η διάλυση της χώρας και η ευρύτατα διαδεδομένη φτώχια που επικρατεί σήμερα, έχουν οδηγήσει πολλούς στο να νοσταλγούν την εποχή του Τίτο.

Ο Τίτο υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αγωνίστηκε μαζί με τους παρτιζάνους αντάρτες για την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια ανακήρυξε τη Γιουγκοσλαβία ομόσπονδη δημοκρατία αποτελούμενη από τις σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και των Σκοπίων.

Κατόρθωσε να μην είναι εξαρτημένος ούτε από το Δυτικό ούτε από το Ανατολικό Μπλοκ και να ακολουθήσει έναν διαφορετικό και ανεξάρτητο δρόμο. Συμμετείχε στο Κίνημα των Αδέσμευτων και το 1948 ήρθε σε ρήξη με τον Στάλιν, γιατί ο Σοβιετικός ηγέτης ήθελε να βρίσκεται η Γιουγκοσλαβία υπό τον πλήρη έλεγχο της ΕΣΣΔ. Ακολούθησε μια πολιτική που είχε σαν στόχο να δημιουργήσει μια οικονομικά εύρωστη Γιουγκοσλαβία που θα βασιζόταν στη δική της βιομηχανία.


Δείτε το ακόλουθο βίντεο στο YouTube :

Josip Broz TITO

http://www.youtube.com/watch?v=BanpIvNIuc8

1 σχόλιο: