Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Τα κοράκια συνέλαβαν τον ιδρυτή του WikiLeaks. Πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι φιλικές προς αυτήν χώρες είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της ιστοσελίδας WikiLeaks. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον Αυστραλό Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange) και έφερε στο φως της δημοσιότητας χιλιάδες έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών (απόρρητα, εμπιστευτικά κτλ), προκαλώντας πανικό στο Πεντάγωνο και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα αμερικάνικα έγγραφα που δημοσιοποίησε σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, το κολαστήριο του Γκουαντανάμο, την Αυστραλία, την Υεμένη και άλλες χώρες, προκάλεσαν αίσθηση. Το αμερικάνικο κατεστημένο αντέδρασε με οργή. Ο Μαρκ Τεσιάν, ο άνθρωπος που έγραφε τις ομιλίες του Μπους, υποστήριξε δημοσίως τη δολοφονία του επικεφαλής της WikiLeaks. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Τομ Φλάναγκαν, πρώην βοηθός του πρωθυπουργού του Καναδά.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε με διάφορα μέσα να φιμώσει την ιστοσελίδα WikiLeaks. Αφού δεν τα κατάφερε, έβαλε σαν στόχο τη σύλληψη του ιδρυτή της ιστοσελίδας.

Αυτό έγινε πραγματικότητα στις 7 Δεκεμβρίου 2010, όταν ο Julian Assange συνελήφθη στη Βρετανία. Τη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, επιβεβαίωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο Ασάνζ αναμένεται να οδηγηθεί σε δικαστήριο που θα εξετάσει το αίτημα για έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάνζ αναμένεται να ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος, καθώς -όπως λένε οι νομικοί του εκπρόσωποι- είναι πιθανό αντί της Σουηδίας να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση από το Wikileaks διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων από διάφορες πρεσβείες τους, καθώς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στόχος τους είναι να πετύχουν την έκδοσή του στην Αμερική και την όσο το δυνατόν συντομότερη καταδίκη του για κατασκοπεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks αρνείται τις κατηγορίες εκτιμώντας πως οι διώξεις που του είχαν ασκήσει οι σουηδικές αρχές υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Μια ελβετική τράπεζα στην οποία διατηρούσε καταθέσεις ο Ασάνζ έκλεισε το λογαριασμό με το επιχείρημα ότι ο δημιουργός του Wikileaks είχε δώσει πλαστά στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της Paypal να σταματήσει την υποστήριξη τoυ Wikileaks, στερώντας στην υπηρεσία έναν εύκολο τρόπο χρηματοδότησής της μέσω του διαδικτύου, καθώς και η απόφαση της Amazon να διακόψει τη φιλοξενία υλικού του Wikileaks στους servers της υπηρεσίας cloud computing που η ίδια διαθέτει.

Ο Ασάνζ κρίθηκε προφυλακιστέος, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην επιτρέψει την καταβολή χρηματικής εγγύησης. Ο 39χρονος άνδρας δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμινστερ ότι θα παλέψει για τη μη έκδοσή του στη Σουηδία. Θα παραμείνει προφυλακιστέος μέχρι τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία, στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του ιδρυτή του WikiLeaks δήλωσε ότι η σύλληψη του Άσανζ αποτελεί επίθεση στην ελευθεροτυπία και δεν θα αποτρέψει το δικτυακό τόπο από τη δημοσιοποίηση νέου υλικού. Εν αναμονή των εξελίξεων, ο ιστότοπος WikiLeaks βρίσκεται απέναντι σε μία ολομέτωπη και απροκάλυπτη επίθεση που περιλαμβάνει κυβερνοεπιθέσεις, πάγωμα τραπεζικών καταθέσεων, άρνηση παροχής υπηρεσιών server.

1 σχόλιο:

  1. Αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ το οποίο αποκάλυπτε τα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.


    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας είχε επικυρώσει νωρίτερα την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Ασανζ με περιοριστικούς όρους και είχε ορίσει εγγύηση 240 χιλιάδων στερλινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή