Σημαντικές απώλειες υπέστη ο δικομματισμός (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) στις Ευρωεκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί. Η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με διαφορά 4,35 %. Όμως τα ποσοστά και των δύο κομμάτων εξουσίας είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2007. Το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτη δύναμη με ποσοστό υψηλότερο από αυτό που είχε πάρει στις Βουλευτικές του 2007, αλλά χαμηλότερο από τις Ευρωεκλογές του 2004. Το ακροδεξιό κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη σημείωσε σημαντική άνοδο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε απογοητευτικό ποσοστό και έπεσε στην πέμπτη θέση. Οι Οικολόγοι – Πράσινοι ήταν η ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς καθώς κατάφεραν να μπουν στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Κόντρα στα μεγαθήρια του πολιτικού συστήματος, χωρίς να έχουν την προβολή που είχαν τα υπόλοιπα κόμματα από τα ΜΜΕ και χωρίς να έχουν αστρονομικά χρηματικά ποσά για προεκλογικές διαφημίσεις στην τηλεόραση, αύξησαν κατά πολύ το ποσοστό τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και κατάφεραν να εκλέξουν ένα ευρωβουλευτή. Η μάχη που έδωσαν οι Οικολόγοι – Πράσινοι απέναντι σε κόμματα που διέθεταν πακτωλό χρημάτων ήταν σκληρή και άνιση, αλλά τελικά πέτυχαν το στόχο τους.
Θα πρέπει να πούμε ότι έγιναν ορισμένες παρατυπίες σε διάφορα εκλογικά τμήματα. Σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης όπου πήγε να ψηφίσει ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, η απαράδεκτη εφορευτική επιτροπή του έδωσε ψηφοδέλτια, μέσα στα οποία δεν υπήρχε αυτό του δικού του κόμματος (δηλαδή των Οικολόγων – Πρασίνων). Επίσης, υπήρξαν πολλές καταγγελίες ότι δεν δόθηκαν στους ψηφοφόρους ψηφοδέλτια των Οικολόγων – Πρασίνων σε διάφορα εκλογικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι σημειώθηκε ρεκόρ αποχής. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που απείχαν από αυτές τις Ευρωεκλογές ήταν 47,37 %. Αυτό δείχνει και μια γενικότερη δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό σύστημα.
Ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί». Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία ήταν βαρύ μετά τα πρώτα exit poll και η πρώτη παραδοχή της ήττας ήρθε αρκετά νωρίς από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Η πτώσης της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρκετά μεγάλη αν σκεφτούμε ότι στις Ευρωεκλογές του 2004 είχε πάρει 43,04%. Στην Ιπποκράτους αντίθετα, υπήρχαν πολλά χαμόγελα για τη διαφαινόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ και διάφοροι ψηφοφόροι του βγήκαν με σημαίες του ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίσουν. Η χαρά τους ήταν μεγάλη διότι το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε τη νίκη μετά από 9 ολόκληρα χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που νίκησε ήταν στις Εκλογές του 2000. Πολλοί βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν λέγοντας και διάφορες υπερβολές όπως ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα έφθανε το 6 %, αλλά στο τέλος διαψεύστηκαν. Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της δήλωσε ικανοποιημένη από το ποσοστό του ΚΚΕ αν και ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε πάρει στις Ευρωεκλογές του 2004 (9,46%). Στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έντονη απογοήτευση και σκεπτικισμός. Οι Οικολόγοι –Πράσινοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους για την είσοδό τους στην Ευρωβουλή (παρά τις βρώμικες επιθέσεις που είχαν δεχτεί κυρίως από τον Καρατζαφέρη και την Παπαρήγα) και ο Πρόεδρός τους Μιχάλης Τρεμόπουλος βγήκε λίγο μετά τις 24.30 για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της κάλπης και για να ευχαριστήσει τους χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν τους Οικολόγους - Πρασίνους.
Τα τελικά αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα
ΠΑΣΟΚ 36,64 % (8 έδρες)
Νέα Δημοκρατία 32,29 % (8 έδρες)
ΚΚΕ 8,35 % (2 έδρες)
ΛΑ.Ο.Σ. 7,15 % (2 έδρες)
ΣΥΡΙΖΑ 4,70 % (1 έδρα)
Οικολόγοι – Πράσινοι 3,49% (1 έδρα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου